Obří vysílač v Topolné po 70 letech utichl, obce jej chtějí zachránit

  13:28
Český rozhlas hodlá odstranit ikonický vysílač v Topolné. Obce ho chtějí na seznam technických památek. Přeladit rádio ze zrušených dlouhých vln na krátké, s tím jsme se smířili. Ale strhnout vysílač k zemi a ztratit i pohled na jednu z dominant Slovácka, s tím máme problém, říkají v Topolné.
Dlouhovlnný vysílač v Topolné byl v provozu od roku 1951.

Dlouhovlnný vysílač v Topolné byl v provozu od roku 1951. | foto: Petr Polášek, České radiokomunikace

Nálada v Topolné, malé vesnici kousek od Napajedel, je od Nového roku smíšená. Český rozhlas rozhodl v rámci úspor o zrušení svého vysílání ze zdejšího vysílače a na vypnutí frekvence 270 kHz má navázat likvidace obou vysílacích věží včetně přilehlé infrastruktury.

Zatímco pozemky jsou v rukou soukromého vlastníka z Čech, technika patří do majetku Českých radiokomunikací (ČRA), jež se zatím zdráhají chystané bourání potvrdit.

„Situace se zdá být bezvýchodná. Obec nevlastní v areálu ani metr půdy, chybí nám rovněž tři miliony na roční základní údržbu věží. O záchranu vysílače se ale rozhodně pokusíme, zatím hledáme způsoby,“ říká odhodlaně starosta Topolné Ladislav Botek.

Aby věže zůstaly na svém místě, se bude snažit přesvědčit třeba zlínské hejtmanství či ministerstvo kultury. „Chceme oslovit veřejnost přes internet, využít sociální sítě, může vzniknout petice,“ nastínil Botek.

Nejen v jeho obci přijímají plány na likvidaci kdysi vojáky přísně střeženého areálu s rozpaky. Na 270 metrů vysoké věže dohlédnou třeba z blízkých Babic, Bílovic, Kněžpole, Spytihněvi či Napajedel. Všude tam se pravděpodobné likvidaci diví.

„Je to nepřehlédnutelná stavba s vodní plochou poblíž, areál by se mohl stát novým turistickým cílem,“ domnívá se Stanislav Pekař, jenž v 70. letech 20. století patřil k vojákům ostrahy a historii vysílače nedávno shrnul do vlastní publikace Černí baroni z Topolné.

Pětasedmdesátiletý pamětník připomíná ve svých vzpomínkách rovněž fakt, že vysílač fungující od roku 1951 byl ve své době vůbec nejvýkonnějším ve střední Evropě a vlastnil dnes už unikátní techniku. V minulosti si jeho vysílání mohli naladit i posluchači z Číny, Indie, Madagaskaru či Japonska.

„To všechno jsou argumenty, které by mohly státní úřady přesvědčit k tomu, aby se vysílač dostal podobně jako liberecký Ještěd nebo Třinecké železárny na seznam národních technických památek,“ míní Pekař, jenž se z vojny v Topolné do rodných Prakšic už nevrátil. „Pokud vznikne petice za záchranu věží, tak ji určitě podepíšu. A rozhodně nebudu sám,“ tuší.

Nejčistší signál byl za tmy

Stavba dvojice identických stožárů začala v roce 1950. První vysílání se ozvalo 22. prosince 1951, od počátku se z Topolné šířil program stanice Československo 1.

Za každého výkonu platilo, že nejlépe byl signál dlouhých vln slyšet za tmy. Při invazi vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968 byla nejdéle vysílající stanicí, jež zprostředkovávala necenzurované zprávy do republiky i zahraničí.

Český rozhlas chtěl kvůli úsporám ukončit vysílání v Topolné už 1. března 2014, zánik 270 metrů vysokého vysílače nakonec dočasně odvrátilo snížení výkonu na 50 kilowattů.

I když se ČRA vyjadřují na téma příštího osudu areálu zdrženlivě, podle mluvčí Anny Tůmové se o dalším využití vysílače ještě definitivně nerozhodlo, starosta Botek a rovněž vedoucí stavebního úřadu ze spádové obce Bílovice Roman Kedruš už získali z oficiálních míst hodnověrné informace.

O srovnání celého areálu se zemí se má postarat společnost Excon, jež má na ČRA úzké vazby a s jejímž zástupcem Botek telefonicky hovořil.

„Excon se už v listopadu minulého roku podrobně zajímal o veškerou dokumentaci, kterou musí předložit k získání souhlasu na likvidaci stožárů,“ doplnil Kedruš s tím, že oficiální žádost jeho úřad od firmy dosud neobdržel.

Pokud do hry nevstoupí třetí účastník, schvalovací proces může být podle Kedruše velmi rychlý. „V případě, že společnosti nebude chybět žádná potřebná dokumentace, povolení k demolici jí můžeme vydat do dvou měsíců,“ odhadl.

Ani jedna ze společností tento záměr nechce komentovat. „Ukončení vysílání se děje z vůle Českého rozhlasu, České radiokomunikace jsou majitelem infrastruktury a zajišťují distribuci signálu. O dalším využití vysílače se jedná, přičemž konkrétní termín pro rozhodnutí není stanovený,“ konstatovala Anna Tůmová, mluvčí ČRA.

Děvčata z Topolné a „černí baroni“

Téměř sedmdesátiletá historie kdysi ve střední Evropě nejvýkonnějšího vysílače v Topolné má i jeden hluboce lidský rozměr. V rámci své vojenské služby si ve slovácké obci našla lásku jedna celá vojenská četa.

Armádní útvar, který mívá podle jednotlivých států od dvaceti do osmdesáti členů, čítá v případě zamilovaných vojáků z ostrahy vysílače celkem sedmadvacet mužů. „Kluci zkrátka strážili kromě stožárů i místní dívky, takže tady vzniklo několik nových rodin zásluhou lidí, kteří přišli z jiných obcí a měst,“ vtipkuje starosta Ladislav Botek.

Jedním z vojáků, kteří si během své základní vojenské služby našli v 70. letech životní partnerku v Topolné, je Stanislav Pekař. Zanedlouho pětasedmdesátiletý rodák z Prakšic se už dávno cítí být „kovaným Topolákem“. A bez nadsázky říká, že do jeho osudu vstoupily hned dvě lásky.

První k ženě a ta druhá k obří konstrukci, již nakonec proměnil v knihu nazvanou Černí baroni z Topolné. V útlé publikaci vydané v roce 2017 proto nemohl opomenout kapitolu, v níž se rozepsal právě o milostných vztazích. Nazval ji prozaicky Děvčata z Topolné.

„Za kulturou jsme chodili do místního kina a na zábavy a plesy v sálech pohostinství. A přes léto na odpolední nedělní výlety v zahradě u Horáků při hudbě Topolanka,“ píše Pekař. „Na oplátku jsme holky brali na letní kino do Zlína. Ještě dnes si vzpomínám na velkofilm Kleopatra. Tehdy jsem pozval Vlaďku, Julku a Máňu. Doprava byla zajištěna naší Pragou V35. Ovšem zakončil jsem své působení s děvčaty způsobem, jak se říká ‚chodil jsem po celém háji a usekl na samém kraji‘. S mojí manželkou jsme se seznámili na hasičském výletě a po dvou letech byla svatba.“

Pekař vzpomíná v dobrém i na chvíle, kdy mu nebylo vůbec do zpěvu. V topolské posádce působil jako řidič a jednou havaroval tak nešťastně, že vysílač, jenž šířil zprávy do celé republiky, vyřadil na tři hodiny z provozu. K soudu, který mu za to hrozil, nedošlo. Z potíží vyvázl s kázeňským trestem.

„Jeden z nejčernějších dnů, které jsem na vojně zažil, byl po vyhlášení cvičného bojového poplachu. Mazáci mě vystrašili tím, že pokud nepřistavím včas při poplachu auto na stanoviště, tak mě zavřou,“ líčí v Černých baronech z Topolné. „Začal jsem startovat, ale motor nenaskočil. Z toho jsem znervózněl. Až se mi konečně podařilo nastartovat, chtěl jsem ztrátu času dohnat rychlou jízdou.“

Mezi garáží a stanovištěm pro přistavení auta však vedla hrbolatá cesta. „Lemovaly ji sloupy s vodiči vysokého napětí pro napájení stojanů vysílače. Vodiče byly na těchto sloupech v horní části zavěšeny. Při projíždění vysokou rychlostí mi na hrbolech auto vylítlo z cesty a já jsem přerazil sloupec vedení, který se ohnul, a přitom se roztrhly všechny přívodní dráty.“

  • Nejčtenější

Při nehodě zemřel řidič osobního auta, srazil se s náklaďákem plným kamení

25. března 2024  14:33,  aktualizováno  26.3 8:35

Tragická nehoda nákladního a osobního auta uzavřela v pondělí dopoledne provoz na silnici mezi...

Tehdy a teď. Fotografie ukazují, jak se proměnila známá místa ve Zlíně

23. března 2024  13:57

Některá místa se příliš nezměnila, jiná dostala moderní tvář, další už neexistují. Muzeum ve Zlíně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za med bychom neměli chtít méně než 200 kč za kilo, říká včelař. A bojí se sršní

26. března 2024

Premium Díky nezvykle teplému únoru se příroda probudila o dost dříve, než bývá běžné. Rozkvetla řada...

Babiččiny zelové kraslice měl v pracovně i císař, říká krasličářka z Hradiště

22. března 2024  15:56

Nová techniku zdobení velikonočních vajíček se poprvé objevila před více než sto lety. Tehdy ji...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zlín chystá další záchytné parkoviště, tentokrát na příjezdu z Fryštáku

20. března 2024  10:55

Další odstavné parkoviště na okraji města chystá Zlín. Mělo by vzniknout vedle hlavního příjezdu z...

Otrokovice si pořídí první radar, bude krotit rychlé řidiče v Kvítkovicích

28. března 2024  8:54

Mnoho řidičů, kteří jezdí přes otrokovickou část Kvítkovice, si nedělá hlavu s dodržováním...

Zlín odvrací semifinálový krach. Musí zlepšit zakončení, těší se na podporu fanoušků

28. března 2024  8:29

Repríza loňského finále se Zlínem, nebo překvapivá série s Litoměřicemi. Jedna věc je jistá. V...

S jednou kartou a pohodlněji. V Kroměříži představili nové hybridní autobusy

27. března 2024

Cestující v Kroměříži budou moci jezdit na jednu kartu linkovými autobusy, regionálními vlaky i...

Pochyby o účasti obžalovaných trvají, únos dcery podnikatele zůstal bez trestu

27. března 2024  12:37

Vrchní soud v Olomouci zamítl odvolání státního zástupce proti verdiktu zlínského soudu, který...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...