ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Jaroslav Paclík, MF DNES

Lhůta na výměnu kotlů se blíží, Zlínský kraj spouští předžádosti o dotace

  • 4
Dalších 300 milionů korun uvolnil stát na pokračování výměny kotlů v domácnostech. Zřejmě nejúspěšnější dotační akce v historii Česka, která cílí přímo na rodiny či jednotlivce, má i letos pokračování. Peníze se mají dostat především do nízkopříjmových domácností.

„Mohou to být třeba domácnosti seniorů nebo rodiny, v nichž příjem jednoho člena nepřekročí danou částku,“ vysvětlil náměstek hejtmana Zlínského kraje zodpovědný za strategický rozvoj Lubomír Traub. „Dotace jim pokryje až 95 procent nákladů na výměnu kotle,“ doplnil.

U rodin se sečtou čisté roční příjmy a vydělí počtem členů v domácnosti. Limit je 170 900 korun na jednoho včetně dětí. „Starobní důchodci nebo lidé ve třetím stupni invalidního důchodu nemusí dokládat nic,“ upozornil Traub.

Žádat o dotaci ale může kdokoli, vyjmenované skupiny osob jen dostanou vyšší podporu.

Kraj chce zjistit, jaký bude mezi lidmi zájem, proto spustí 11. října možnost vyplnit předžádost. Ta pak bude při rozhodování o přidělení peněz rozhodující. Jejich příjem skončí 31. prosince. V minulých letech naopak závisel úspěch na rychlosti odeslání elektronické žádosti.

„Cílem je nahradit co nejvíc kotlů na dřevo a uhlí, které nesplňují ekologické normy, tedy spadají do první nebo druhé emisní třídy,“ připomněla mluvčí kraje Soňa Ličková.

Kromě rodinných domů mohou dotace využít i lidé v bytových domech a nově i v rekreačních objektech, pokud jsou využívané celoročně nebo přímo k bydlení. Žadatel ale musí být vlastníkem nebo spoluvlastníkem nemovitosti.

Lhůta na odstavení starých kotlů se rychle přiblížila, v provozu mohou být nanejvýš do 1. září příštího roku. Podmínku ale splní i ti, kteří budou mít k tomuto datu výměnu v nějaké fázi rozpracovanosti a bude jisté, že starý kotel vyřadí.

Peníze se dají získat i zpětně. Nárok na ně mají ti, kteří kotel vyměnili v letošním roce. „Pokud si lidé nebudou vědět rady, zda právě oni mají na dotaci nárok, ať se neváhají obrátit na krajské pracovníky, kteří nabízejí odborné poradenství,“ doporučil Traub.

Kotlíkové dotace stát otevřel v roce 2016 a ve Zlínském kraji o ně byl mimořádný zájem. V průběhu let si zdejší obyvatelé rozebrali i peníze, které se v jiných regionech nevyčerpaly.