Ilona Gáborová z Holešova je jednou z domovnic, které pracují v romských...

Ilona Gáborová z Holešova je jednou z domovnic, které pracují v romských lokalitách. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Já tady budu mít pořádek, říká romská domovnice. Uklízejí i vnoučata

  • 193
Ve čtyřech vyloučených lokalitách ve Zlínském kraji fungují romští domovníci. Dohlížejí na pořádek a zmírňují neshody mezi Romy a většinovou společností. Nápad funguje už pět let a spokojené jsou i úřady.

Sedí vzpřímená na pohovce a je trochu nesvá. Jakmile ale začne mluvit o práci domovnice, kterou v domcích v Bořenovské ulici na okraji Holešova, v níž žije několik romských rodin, dělá už pět let, je po nervozitě.

„Zametu, poseču trávu a vysypu odpadkové koše,“ popisuje Ilona Gáborová své nejčastější povinnosti. Kromě toho ale také dohlíží na sousedy, třeba proto, aby nefunkční pračku nevynesli jen tak před dům.

Ilona Gáborová z Holešova je jednou z domovnic, které pracují v romských...

„Hned jdu za nimi a řešíme, kam a kdy to odvezou. Tady nepořádek nebude, aby si na nás lidi ukazovali, to tak,“ říká Gáborová. Stejně jako v Holešově jsou romští domovníci také v Uherském Brodě ve Větrné a Vazové, v kroměřížské lokalitě Račín a na Obecinách ve Zlíně.

Pracují za minimální mzdu devět měsíců v roce a platí je Zlínský kraj. Letos na jejich činnost pošle 400 tisíc korun. Za ně Romové zajistí nejen pořádek, ale i zmírňují potíže mezi Romy a majoritní společností.

V Brodě a ve Zlíně totiž fungují právě v místech, kde žijí všichni pohromadě. Dřívější hádky o to, kdo dělá větší nepořádek, jsou teď pryč a mezi domy je čisto.

Za práci je placená devět měsíců, dělá ji celý rok

„Metoda se opravdu osvědčila. Důležitá je podpora zaměstnanosti Romů, zároveň ale domovníci zabraňují nesnášenlivosti okolního obyvatelstva,“ řekla Taťána Valentová Nersesjan, radní Zlínského kraje odpovědná za sociální oblast.

V Bořenovské potíže se soužitím nejsou a klidná ulice s barevnými fasádami domů nijak nevybočuje ze standardu. Kluci kopou do balonu a na slunku se vyhřívá několik koček.

Ačkoliv je za práci placená jen tři čtvrtiny roku, dělá ji neustále. Například když nasněží, sníh uklidí. „No přeci to tak nenechám, já tady prostě budu mít pořádek,“ usmívá se žena. S těžší prací jí pomáhá manžel a zapřáhnou i vnoučata. Zametají, sbírají papírky.

O větší úklid se starají technické služby, třeba když je potřeba posekat velké travnaté plochy za domy.

„Placení domovníků krajem je výborná myšlenka, ti lidé by jen velmi obtížně sháněli zaměstnání,“ potvrdil starosta Holešova Rudolf Seifert. „My přispějeme tím, že další lidi z Bořenovské, ale nejen odtud zaměstnáme na veřejně prospěšné práce. Ročně má město zhruba padesátku takových míst,“ dodal starosta.

Podobné reakce jsou i z dalších měst, kde romští domovníci pracují. Tento nápad mělo Argo, Společnost dobré vůle Zlín , který domovníky i zaměstnává.

„Aspoň na pár místech ale lidé vidí, že Romové pracují a pracují dobře, když dostanou příležitost. To je podstatné. A vidí to i ostatní Romové a hlavně děti, to je pro komunitu velmi důležité,“ uvedla ředitelka Arga Vlasta Pátková.