ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Martin Stolař, MAFRA

O vyhrazená místa pro auta je zájem, Kroměříž zvýší poplatek na 20 tisíc

  • 6
Kroměřížská radnice zvýší na dvojnásobek poplatek za vyhrazené trvalé parkovací místo. Dosud činil 10 tisíc korun, nově bude platit sazba 20 tisíc korun. Vyplývá to z obecně závazné vyhlášky o místních poplatcích, která bude účinná od 1. ledna.

„Vyhrazených parkovacích míst v poslední době výrazně přibylo a je třeba jejich počet regulovat, aby třeba u některých domů na sídlištích vůbec nějaké místo zůstalo. Navíc poplatek 10 tisíc korun byl v porovnání se srovnatelnými městy nízký,“ uvedl místostarosta Vratislav Krejčíř.

Takových míst je v Kroměříži zhruba 100. Opatření se nedotkne lidí s handicapem, pro které platí stejné podmínky jako doposud.

Podle právničky města Petry Svačinové bylo novou vyhlášku zapotřebí vydat kvůli změně zákona o místních poplatcích.

Obsahuje ještě další úpravy. Nově v ní není úleva pro držitele psa, který má trvalé označení v podobě tetování nebo mikročipu, protože veterinární zákon ukládá všem majitelům od ledna 2020 povinnost označovat psa mikročipem.

Zákon také ruší poplatek z ubytovací kapacity a nahrazuje jej poplatkem z pobytu. Platí ho člověk, který nemá v obci, kde pobývá, nahlášené trvalé bydliště. Jedná se o úplatný pobyt u jednoho poskytovatele pobytu trvající nejdéle 60 kalendářních dnů po sobě.

Sazba může činit až 21 korun, zastupitelé Kroměříže schválili výši pět korun. Zrušený poplatek z ubytovací kapacity činil čtyři koruny pro město a dvě pro místní části.

Nová vyhláška nemění sazbu poplatku za svoz komunálních odpadů, která zůstává na 492 korunách za rok. Stejné zůstávají i sazby za užívání veřejného prostranství a výše poplatku ze psů s výjimkou zmíněného odstranění zvýhodnění za psy označené tetováním a mikročipem.