Plánovaná podoba celé oblasti Karibuni ve zlínské zoo | foto: vizualizace: Zoo Zlín

Práce na velkém rozšíření zlínské zoo odstartovaly novým sloním výběhem

  • 0
Ve zlínské zoo začali se stavbou nového zázemí pro slony. První část bude dokončená příští rok, kdy se má narodit sloní mládě. Po dokončení největší proměny v historii zoo se areál rozroste o 21 hektarů.

„Chceme to pojmout zcela opačně, dnes je zahrada pro lidi a zvířata jsou kolem, tato část bude patřit zvířatům,“ říká ředitel zoologické zahrady Lešná Roman Horský.

Stojí u mapy budoucí africké oblasti Karibuni, která bude fungovat jako safari, nabídne tábořiště i vyjížďky po řece. Návštěvníci se ale nebudou procházet mezi výběhy jako v současné zoo, svět zvířat uvidí výhradně z vozů.

„Návštěvníky zavedeme do oblasti střední a západní Afriky a nabídneme i zážitek z projížďky v loďkách a náklaďácích nebo z přespání v africkém kempu,“ dodal ředitel.

Zhruba třetina bude patřit právě slonům, kteří tak získají zcela nadstandardní podmínky. Venku budou mít nejen volný prostor, ale třeba i jezero.

„To bude tvořit přirozenou bariéru, kterou sloni nepřekonají, ale lidé získají možnost dívat se na ně jen přes vodní hladinu,“ vysvětlil Horský.

Zahrada doufá v návrat goril

Stavba, která právě začíná, se týká prvního z výběhů. Bude stát 24 milionů korun, z nichž 14 dalo město Zlín, které zahradu zřizuje, zároveň se ale přidal s 10 miliony i Zlínský kraj.

„Do takto drahých projektů se nemůžeme pouštět často, ale tady byla velká shoda mezi zastupiteli kraje. Zahrada míří na první místo mezi těmi nejzajímavějšími a chtěl bych, aby ji lidé v kraji považovali za svou,“ podotkl hejtman Jiří Čunek.

Sloni ve zlínské zoo

Samice slonů afrických chovají ve zlínské zoologické zahradě od roku 2003. Přivezli je tam z jihoafrického národního parku Kruger. Jsou ve věku mezi 20 a 22 lety, tedy ideálním pro reprodukci.

Kvůli agresivnímu chování samců tohoto druhu přistoupili pracovníci zoo k inseminaci, tedy umělému oplodnění. Kvůli zákroku slonice několik měsíců cvičily povely, díky kterým pak mohly bez stresu vstoupit do ochranné klece.

První pokus – a zároveň historicky první inseminace slona afrického na území České republiky – se uskutečnil 29. září 2016 a byl úspěšný.

Slonice Zola je březí už 13 měsíců, porodit by měla na přelomu srpna a září příštího roku.

Další pokusy směřovaly na slonici Kaly, březost veterinář nepotvrdil.

První nový výběh bude hotový už v příštím roce a je velmi důležité, aby se opravdu stihl dokončit. Koncem léta má totiž ke třem slonicím přibýt mládě jedné z nich – Zoly. Chovatelé už se pokusili o inseminaci i u druhé z nich, Kaly, ta ale zatím úspěšná nebyla.

Mládě Zoly se má narodit v původním zázemí, aby se slonice před porodem nestresovala změnou prostředí. S novým výběhem ho spojí koridor, kterým budou sloni procházet.

O dva roky později, v roce 2020, už má být i druhý výběh a nové vnitřní zázemí.

Zahrada díky tomu přeskočí evropskou úroveň a dostane se rovnou mezi světovou elitu. Právě sloni jsou podle vedení zahrady její budoucností a taky dali hlavní popud pro současné změny.

„Stáli jsme před rozhodnutím, jestli jim postavit nové zázemí, nebo se jich vzdát,“ potvrdil Horský.

Zoo slonice před lety zachránila, když přecházely hranice přírodního parku Kruger v Jihoafrické republice. Hrozil jim odstřel. Jenomže už dospěly a evropská asociace chovů chtěla vědět, jakou jim zahrada chystá budoucnost.

Pokud by se tady nemohly rozmnožovat, musely by se stěhovat do jiného zařízení.

Po rozšíření se do zoo můžou vrátit i gorily

Současná zahrada má rozlohu 55 hektarů, po rozšíření se dostane na 76 hektarů. Pozemky směrem k Lukovu získávala postupně asi osm let, město většinu z nich směnilo za jiné.

Kromě slonů budou v Karibuni i další zástupci africké fauny, zoo počítá s chovem hrochů, kteří tam zatím nejsou, kočkovitých šelem a doufá i v návrat goril.

Před lety, když obě zdejší gorily v pokročilém věku uhynuly, zahrada s chovem v původní expozici nepokračovala (viz také Po Juditě zemřel i Bosso, výběh goril ve zlínské zoo je prázdný).

„Bylo správné se ho vzdát, protože to zázemí už neodpovídalo. Až bude nové, můžeme se o to pokusit znovu,“ reagoval Horský.

Zvířata mají být v početnějších skupinách, v nich mají jednak větší pohodu, zároveň jsou ale aktivnější a přirozenější.

Kdy bude celá Karibuni dobudovaná, zatím jasné není. Hrubý odhad nákladů už před časem hovořil o 120 milionech korun.

Zlínská zoo opakovaně drží druhou příčku nejnavštěvovanějších zahrad, hned po pražské Tróji. V loňském roce prošlo zlínskou zahradou 683 tisíc návštěvníků.