Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Vsetín zdražuje jízdné a naštval seniory, kterým zrušil bezplatnou MHD

  • 6
Radnice ve Vsetíně naštvala místní seniory. Politici totiž schválili vyšší jízdné v městské hromadné dopravě a současně s tím také rozhodli, že v autobusech začnou nově platit také důchodci starší sedmdesáti let, kteří dosud jezdili zadarmo.

Dražší jízdenky a zrušení jízdy zdarma pro seniory začíná ve Vsetíně platit již od července. Rozhodnutí však vyvolalo velkou nevoli. Mimo jiné i proto, že v sousedním Valašském Meziříčí, kde zajišťuje MHD stejný dopravce, se ceny nemění a senioři dál neplatí.

V obou srovnatelně velkých městech se tak od nynějška budou ceny základního jízdného lišit, ve Vsetíně cestující zaplatí 12 korun a v Meziříčí devět.

Místostarosta: Ve Vsetíně je náročnější terén

"Ceny MHD se liší proto, že výše jízdného reguluje radnice. Vsetínská se rozhodla, že navýšení ceny pohonných hmot budou zčásti dorovnávat cestující ve formě vyššího jízdného," uvedl Jakub Salát, mediální zástupce ČSAD Vsetín, největšího dopravce ve Zlínském kraji.

Vsetín bude letos dotovat provoz hromadné dopravy částkou 13,6 milionu korun, možná ještě vyšší. "Kromě navýšení ceny základní jízdenky o dvě koruny, zastupitelé schválili i úpravu bezplatné přepravy u cestujících nad sedmdesát let a propojení linek číslo čtyři a pět," uvedla Marie Šidlová, mluvčí vsetínské radnice.

Zatímco v Meziříčí mohou senioři starší sedmdesáti let jezdit zadarmo, ve Vsetíně tak budou muset od 1. července uhradit manipulační poplatek. Na tři měsíce vyjde na sto korun, na rok už na čtyři stovky.

Je to nespravedlnost, zlobí se senioři

"Je to nespravedlivé, v Meziříčí jezdí zadarmo a my si musíme vyřizovat další a další potvrzení a platit. Už jezdit dopravou nebudu, nemám na to nervy ani peníze," rozčiloval se Kamil Běťák, senior ze Vsetína.

Ve Vsetíně jsou ceny jízdného vyšší než v Meziříčí, o dost vyšší je i dotace města, i když jde v podstatě o velikostí i počtem obyvatel srovnatelná města.

Důvod? Ve Vsetíně prý dopravce najezdí víc kilometrů. "Ve srovnatelných městech ujede dopravce poloviční množství kilometrů. Navíc je u nás specifický terén a městská hromadná doprava funguje i v odlehlých částech města," vysvětlil Petr Kořenek, vsetínský místostarosta, podle kterého dřív nebo později začnou zdražovat i ostatní.