Vlakové nádraží ve Vsetíně čeká velká proměna.

Vlakové nádraží ve Vsetíně čeká velká proměna. | foto: Petra Procházková, MF DNES

Vsetín proměňuje nádraží, za téměř tři miliardy vznikne nový terminál

  • 2
Stavební firmy začaly s proměnou vlakového nádraží ve Vsetíně a jeho širokého okolí. Práce vyjdou téměř na tři miliardy korun. Pro město je to zásadní investice, která významně posune úroveň dopravy.

Město vyhlíží proměnu zanedbaného prostoru dlouhá léta a nyní se konečně dočká.

„Spolupracovali jsme na tom se státem několik let a jsem rád, že se všechno podařilo. Jako radnice máme připravenou rekonstrukci přednádražního prostoru a okolí, která začne příští rok,“ uvedl vsetínských starosta Jiří Růžička.

„První kroky už k tomu byly učiněny v minulosti, kdy soukromý investor vybudoval u nádraží nákupní galerii a podzemní parkoviště,“ poznamenal.

Nový přestupní terminál má fungovat od roku 2023. Do té doby budou lidé využívat současnou budovu. Kvůli stavebním pracím však bude pohyb v ní omezený.

„Nový terminál bude sloužit pro potřeby cestujících vlakové i autobusové dopravy a pro zajištění provozního zázemí železniční stanice,“ popsala mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Terminál bude mít dvě nadzemní a jedno podzemní podlaží, do něhož povede podchod. Hlavní čekací plochy pro cestující budou umístěny v odjezdové hale v prvním podlaží a navážou na pokladny. Všechny prostory propojí otevřené schodiště s výtahem a eskalátory. Ve spolupráci s městem dojde k výstavbě parkovacího domu s kapacitou 310 míst.

Nové budou také dva podchody. První nahradí stávající přechod ve Štěpánské ulici a přejezd v ulici U Křivačkárny, druhý povede na nová nástupiště a zároveň zajistí propojení centra s místní částí Na Lapači.

„Vyústí totiž na straně jedné v podzemním parkovišti Smetanovy nákupní galerie a na straně druhé v lokalitě bývalé Delty, kde město plánuje stavbu záchytného parkoviště a soukromý investor rezidenční bytovou a komerční výstavbu,“ uvedl Růžička.

Vznikne i nové vnější nástupiště dlouhé 350 metrů a ostrovní nástupiště o stejné délce s bezbariérovým přístupem. Změní se také napojení na železniční trať do Velkých Karlovic.