Spalovna měla ve Vsetíně v části Luh vzniknout na místě současné plynové...

Spalovna měla ve Vsetíně v části Luh vzniknout na místě současné plynové kotelny. | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Rozhodnutí o spalovně odpadů ve Vsetíně se odkládá na příští rok

  • 0
Investor spalovny odpadů ve Vsetíně musí přepracovat dokumentaci o jejím vlivu na životní prostředí. Kraj požaduje aktualizovat rozptylovou studii a posouzení vlivu na veřejné zdraví. Přepracovat části o nakládání s odpadními vodami či lépe rozpracovat rizika a havárie.

A také pro porovnání uvést konkrétní zařízení, která jsou s plánovanou spalovnou srovnatelná jak kapacitou, tak použitou technologií.

Takové jsou požadavky krajského úřadu, který v rámci takzvané EIA zjišťuje vliv na životní prostředí v případě spalovny odpadů. Tu chce ve Vsetíně vybudovat společnost Zásobování teplem Vsetín, které kraj na konci července vrátil dokumentaci k dopracování.

„Zapracování připomínek občanů, občanských spolků a samospráv měst a obcí je běžnou součástí procesu EIA, se kterou jsme v harmonogramu přípravy výstavby počítali,“ vysvětlil předseda představenstva firmy Michal Chmela.

„Po jejich prostudování jsme stále přesvědčeni o tom, že jsme schopni doložit, že Zařízení pro energetické využití odpadů (ZEVO) bude ekologicky a ekonomicky nejlepší způsob likvidace komunálního odpadu ve Vsetíně a že jeho vliv na životní prostředí a zdraví lidí bude zanedbatelný,“ dodal.

Záměrem společnosti je, aby nové zařízení fungovalo od října 2022. K tomu ale potřebuje, aby prošlo zmíněným procesem EIA. Krajský úřad měl o spalovně původně rozhodnout přibližně v listopadu. Teď je jisté, že to bude později. Závisí to i na tom, kdy investor přepracovanou dokumentaci předloží úředníkům.

„Podle našeho odhadu může dojít k posunu termínu o zhruba dva až tři měsíce,“ uvedl Jan Vandík z krajského oddělení vnějších vztahů a komunikace.

Kvůli plánu na výstavbu spalovny odpadů vznikla ve Vsetíně nesouhlasná petice, která má již kolem pěti tisíc podpisů. Lidé se obávají zejména toho, že se spalovna stane významným znečišťovatelem regionu. Radnice v minulosti připustila, že se k tomuto tématu může konat referendum.

Vsetín také poslal na krajský úřad připomínky k danému záměru. Odmítá, aby se v chystané spalovně zpracovával odpad z jiných měst, a požaduje vybudování měřicí stanice čistoty vzduchu v oblasti, v níž má spalovna stát.

„Radnice nespoléhá pouze na konání krajského úřadu, ale vstoupila sama do jednání s investorem. Vyžádala si veškeré dostupné informace o projektu, z nichž některé již dostala, a další investor nyní zpracovává. Došlá fakta hodlá město důkladně analyzovat a poté rozhodne, zda projekt podpoří, či nikoliv. Trvá také na veřejném projednání projektu,“ konstatovala vsetínská mluvčí Jana Raszková.

Chybí zásadní informace, říká Arnika

„Požadavky města na dopracování studie EIA sice představují velký objem práce, ale v našem vlastním zájmu je, aby výsledky studie EIA byly průkazné a jednoznačné,“ reagoval Chmela, který označil většinu připomínek, které krajský úřad obdržel, za relevantní. „Do studie je zapracujeme,“ slíbil.

S připomínkami se přidaly i další úřady a různé občanské spolky či jednotlivci. Například nezisková organizace Arnika upozornila, že investor v dokumentaci vůbec nepopisuje technologii spalování, zachycování spalin všech toxických látek, ani neporovnává šetrnější varianty nakládání s odpady.

„Bez těchto zásadních informací nelze vliv spalovny na životní prostředí v rámci procesu EIA vůbec vyhodnotit. Takový projekt si zaslouží buď výrazně přepracovat, nebo úplně zamítnout,“ sdělil mluvčí Arniky Jiří Káňa.

Také opoziční zastupitel Michal Berg (Koalice pro otevřený Vsetín) zdůraznil, že projekt má mnoho slabých stránek. 

„Je na pováženou, že se investor chtěl podrobnému hodnocení vlivu na životní prostředí na začátku vyhnout. Nebýt připomínek občanů nebo ekologických organizací, nikdy bychom se tyto nedostatky nedozvěděli, protože město Vsetín podrobné hodnocení vlivu na životní prostředí nepožadovalo,“ řekl Berg.

Nová spalovna má vzniknout za sběrným dvorem u Kauflandu. Zařízení má primárně spalovat komunální odpad a vyrábět teplo a elektrickou energii. Ročně se v něm má spálit asi 12 tisíc tun odpadu. Technické služby svážející odpad ze Vsetína a okolních obcí předloni vyvezly asi 11 700 tun odpadu.