ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Vsetín podpoří krátkodobé parkování v centru, některá místa zpoplatní

  • 0
Řidiči ve Vsetíně by měli mít od příštího roku větší šanci zaparkovat v centru. Parkovací místa před hotelem Vsacan, v ulici Žerotínova a mezi budovou gymnázia a Panskou zahradou budou totiž od 6. ledna zpoplatněná. Další parkoviště přejdou z bezplatných do režimu časově omezeného stání.

Opatření má zajistit lepší šanci na krátkodobé zaparkování v centru, což je trend, který razí i další města ve Zlínském kraji. Nový provozní řád upravuje také dobu, po kterou jsou parkoviště placená, a sjednocuje částku za stání.

První hodina na městských parkovištích se dá rozdělit na dvě platby, po deseti korunách za 30 minut. Za každou další hodinu řidič zaplatí 20 korun. Stanovená je i maximální částka.

„Ta je sto korun za den. Víc člověk nezaplatí,“ popsal starosta Jiří Růžička.

Odpovídá to pěti hodinám stání na placeném místě. Jiný režim je jen v podzemním parkovišti pod novou Smetanovou nákupní galerií. Tam je první hodina zdarma a další za 20 korun.

Parkovací kotouč dnes řidiči využijí u Lidového domu a na provizorním parkovišti u autobusového nádraží.

Mapa placených a časových parkovišť v centru Vsetína platná od 6. ledna 2020.

Nově budou hodiny nutné na parkovišti za budovou Okresní správy sociálního zabezpečení, na Václavkově, Žerotínově, U Hřiště, podél Smetanovy nákupní galerie a u bývalé knihovny na Svárově. Tady je limit nastavený na dvě hodiny.

V ulici Smetanova ale bude možné stát pouze 30 minut, naopak u nákupního střediska Kotovo v Rokytnici se limit prodlouží až na čtyři hodiny.

„Tady je problém především v tom, že je plocha obsazená dlouhodobě parkujícími vozy, které blokují místa dalším řidičům,“ poznamenal Růžička.

Radnice na svém webu zveřejnila mapu s vyznačenými lokalitami, kde řidiči budou nově platit a kde bude časově omezené parkování.

Placení i kartou, textovou zprávou nebo aplikací

Vsetín nabídne i parkovací kartu na celý rok za osm tisíc korun. Využít ji lze na všech zpoplatněných městských parkovištích.

S novým režimem město zavádí nové možnosti, jak poplatky uhradit. Parkovací automaty na drobné mince doplní placení kartou, SMS či přes mobilní aplikaci.

„Jejich výhoda je v tom, že je možné prodloužit dobu parkování odkudkoli, není nutné se vracet k automatu,“ dodal starosta Růžička.

V pracovní dny se bude platit mezi 8. a 18. hodinou, v sobotu od 8 do 12 hodin. Mimo tuto dobu bude stání zdarma, výjimku tvoří Smetanova ulice. V té bude mimo provozní dobu zákaz parkování.

„Strážníci budou jeho dodržování pravidelně kontrolovat,“ řekl ředitel městské policie Patrik Pecina.

Výhodou je přenositelnost parkovacích lístků. Pokud si řidič koupí lístek, bude moci v daném čase využívat kterékoliv placené městské parkoviště.