Místní podnikatelé vytýkají radním ve Vsetíně, že se snižuje životní úroveň města a lidé se stěhují jinam. Ilustrační foto

Místní podnikatelé vytýkají radním ve Vsetíně, že se snižuje životní úroveň města a lidé se stěhují jinam. Ilustrační foto | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Vsetín chátrá, není práce! Odstoupení radních chtějí už i podnikatelé

  • 5
Sdružení Zdravější Vsetín spustilo ve městě výzvou "Děkujeme, odejděte" lavinu. Změnit složení radnice chtějí také iniciátoři nové petice. Hlavními aktéry jsou vsetínští podnikatelé, kteří vyčítají politikům hlavně špatné hospodaření. Radním vzkázali podobné: Se ctí odejděte a přenechejte svá místa schopnějším.

"Už na ustavujícím jednání zastupitelstva jsme vyjádřili nesouhlas s uspořádáním koalice ve Vsetíně. Teď nám došla trpělivost. Chceme změnu k lepšímu a zvednout občany k odporu," vysvětlil Libor Otevřel, jeden z iniciátorů petice a majitel vsetínské stavební firmy.

Radnice situaci nechápe. "Zmíněné situaci nerozumíme, obyvatelé však mají právo vyjádřit se. Nelze ale za několik měsíců změnit systém či pravidla, která fungovala ve městě řadu let," reagovala starostka Iveta Táborská a zdůraznila, že má zájem s podnikateli jejich problémy řešit.

Co je důvodem na první pohled náhlého odporu k vedení města? Podnikatelé v dokumentu, který koloval mezi lidmi a na internetu, poukázali na to, že životní úroveň Vsetína upadá.

"Chápu, že peníze chybějí, ale i s tím málem se dá lépe hospodařit. Nejsou to žádné pocity, máme přesná čísla. Daňové příjmy města poklesly v roce 2010 takřka na úroveň roku 2006. Naopak o téměř čtyřicet milionů korun vzrostly za poslední roky výdaje," argumentuje Otevřel.

Situaci by prý dokázal pochopit, pokud by se zvyšovala kvalita života obyvatel. "Opak je pravdou. Vsetín chátrá, zvyšuje se nezaměstnanost a roste počet chronických neplatičů," upozornil vsetínský podnikatel, podle kterého jsou místní sportoviště v žalostném stavu, město nepodporuje vsetínské podnikatele a klesá počet obyvatel, protože se stěhují jinam.

Starostka: Neznám chyby, kvůli kterým bychom rezignovali

Petice podnikatelů ještě oficiálně na radnici nedorazila. "Nejsme si vědomi žádného pochybení, které by bylo důvodem odstoupení z funkce," reagovala starostka Táborská.

Že došlo k poklesu daňových příjmů, radnice sice uznává, není ale údajně viníkem, navíc chystá opatření. "Snažíme se získat nové investory, lépe využít průmyslové zóny i více rozvíjet cestovní ruch, abychom daňové příjmy navýšili," slibuje starostka.

Popírá zároveň rostoucí výdaje města. "Díky úsporným opatřením poklesly běžné výdaje města v roce 2010 oproti předešlému roku o 25 milionů korun," upřesnila vsetínská starostka. A upozornila, že zaměstnanost je také v rukou podnikatelů, sportoviště radnice opravuje a problém s neplatiči je dlouhodobou záležitostí.