Do Hošťálkové k nehodě vyjížděli také vsetínští profesionální hasiči. Po příjezdu na místo velitel zásahu oznámil, že vozidlo je na silnici převráceno na bok a pod ním leží cyklista bez známek života. Řidič vozidla se však na místě tragédie nenacházel. | foto: HZS Zlínského kraje

Řidič srazil cyklistu úmyslně a ještě bodl. Policie ho viní z vraždy

  • 207
Policie obvinila z vraždy muže, který v úterý srazil autem na Vsetínsku cyklistu. Svého známého poté napadl, použil i nůž a nakonec jej úmyslně přejel autem. Muž útok nepřežil. Agresor, který pak z místa utekl, byl v době činu pod vlivem pervitinu.

Tragická událost se stala v úterý krátce před osmou hodinou ráno v obci Hošťálková. Pětačtyřicetiletý muž vyjel svým vozidlem Citroën Berlingo za známým, který jel na jízdním kole po Hošťálkové ve směru na Ratiboř.

Muž se podle policistů rozhodl za ním jet z důvodu předchozího slovního konfliktu.

„Když muže na kole dojel, úmyslně do něj narazil, přičemž poškozený spadl na zem. Řidič vystoupil z auta, přistoupil k ležícímu muži a několikrát ho udeřil do obličeje a hlavy a následně ho nožem přineseným z auta bodl. Poté se vrátil zpět do auta, se kterým se proti ležícímu muži rozjel. Muž zůstal ležet zaklíněný pod vozidlem. Útočník pak z místa utekl,“ uvedla krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Při útěku se snažil maskovat, ze šňůry ukradl oblečení

Na místo vyjelo několik policejních hlídek, vsetínští kriminalisté a následně i krajský kriminalistický výjezd, povolán byl i policejní vrtulník. Rozjela se rozsáhlá pátrací akce po řidiči vozidla, kterého popsali svědci události. Pátrání po muži bylo vyhlášené také v místním rozhlase i rozhlase přilehlých obcí.

„Muže se podařilo i díky všímavosti občanů brzy vypátrat a zadržet, i když se snažil při útěku maskovat. Vyzul si boty a svlékl své oblečení, které schoval pod kámen do řeky a poté odcizil z prádelní šňůry venku u domku oblečení, do kterého se oblékl. Původní oblečení policisté při následném propátrávání koryta řeky našli,“ poznamenala Javorková.

Ukázalo se, že zadržený muž byl v době spáchání skutku pod vlivem drog, konkrétně pervitinu. Nařízena byla soudní pitva, která zodpoví i otázku, jestli byl pod vlivem alkoholu či drog také zemřelý muž.

Zadrženého muže v noci na středu vyšetřovatel krajské kriminální policie obvinil z vraždy, za kterou mu hrozí až dvacetiletý trest odnětí svobody. V minulosti už byl za násilnou trestnou činnost trestán.

„Muž byl vzat do vazby ze všech tří vazebních důvodů. Je nebezpečí, že by mohl uprchnout nebo se skrývat, ovlivňovat nevyslechnuté svědky, případně by mohl také opakovat trestnou činnost, pro kterou je stíhán,“ sdělil ČTK ve čtvrtek odpoledne místopředseda vsetínského okresního soudu Aleš Matura.

Proti usnesení je přípustná stížnost, obviněný si podle Matury ponechal lhůtu.