Třicet lékařů v Rožnově vyvěsilo plakáty, na kterých radí lidem, koho volit. Ilustrační foto.

Třicet lékařů v Rožnově vyvěsilo plakáty, na kterých radí lidem, koho volit. Ilustrační foto. | foto: Jaromír Pech, MF DNES

Volte strany, které nezruší polikliniku, vyzývají letáky. Ovlivňují prý voliče

  • 0
Do předvolebního boje v Rožnově pod Radhoštěm zasáhli místní lékaři. Vyvěsili plakáty, kde vyzývají voliče, aby šli k volbám a podpořili vybrané strany, například ODS či ČSSD. Bojí se totiž prodeje budovy polikliniky. Strany, které na letáku chybí, to považují za ovlivňování voličů.

Plakáty zaplavily právě rožnovskou polikliniku. Na nich je doslova napsáno: Podporujte strany a hnutí, které odmítají prodej polikliniky. To podle lékařů znamená TOP 09, ODS, KDU-ČSL, Zdravý Rožnov a ČSSD.

"Podporujeme současnou koalici na radnici, která polikliniku buduje a která zabránila prodeji budovy," říká Milan Mikuš, jeden ze třiceti podepsaných lékařů.

Majitel budovy popírá, že by ji prodával

Majitelem polikliniky je společnost Komerční domy. Ta ale popírá, že by někdy chtěla polikliniku prodat. "Překvapuje mě, že se pořád spekuluje o nějakém prodeji. Vždyť polikliniku právě opravujeme," kroutí hlavou Jindřich Žák, jednatel Komerčních domů.

CO letáky znamenají

Třicet lékařů v Rožnově pod Radhoštěm se podepsalo pod letáky, které vyvěsili na poliklinice. Radí v nich lidem, aby volili TOP 09, ODS, KDU-ČSL, Zdravý Rožnov nebo ČSSD. Ostatní strany údajně chtějí prodat budovu místní polikliniky.

Strany, které na letáku nejsou uvedené, se bouří. Podle nich jde o tlak politických stran, které lékaři propagují. "Na zastupitelstvu města nikdy nezaznělo, že by chtěl někdo polikliniku prodávat. Myslím si, že nás to, že lékaři vyvěsili na poliklinice letáky, může ve volbách poškodit," poznamenal Ivo Jelínek, opoziční zastupitel a člen SNK ED.

"Celá kauza je uměle vyvolaná uvedenými politickými stranami. Straší lékaře, že by mohli přijít o polikliniku, kdyby se do čela města dostal někdo jiný," tvrdí lékař Miroslav Malchar, člen zastupitelstva města a trojka na kandidátce Věcí veřejných v Rožnově pod Radhoštěm.

Mikuš s jejich argumenty nesouhlasí. Stejně reagovala i místostarostka a lídryně ODS Markéta Blinková. Odmítla, že by používali lékaře ve prospěch volební kampaně. "Nejde o žádnou politickou akci. Je to jejich svobodné rozhodnutí. Žádný tlak jsme na lékaře nevyvíjeli," reagovala Blinková.

"Nepřesvědčujeme nikoho. Jenom, když se pacienti o situaci zajímají, tak vyjádříme svůj postoj. S Věcmi veřejnými žádný konflikt nemáme," dodal Mikuš. "Jde o náš občanský postoj. Představa, že bychom při své práci obtěžovali pacienty svými názory, je směšná," prohlásil.

VV: Bojí se, aby nevyhrály strany, které chtějí audit

Rožnovské Věci veřejné ale tvrdí, že na radnici panuje obava z toho, co přijde po volbách. "Některé politické strany otevřeně deklarují, že by udělaly na hospodaření města hloubkový audit. Dovedu si proto představit, že mají strach, že by se některé věci dostaly na povrch," myslí si Malchar. "To je nesmysl. Nemáme za sebou žádné kampaně a kauzy," tvrdí Blinková.

Podle Milana Kubka, předsedy České lékařské komory, jednání rožnovských lékařů není v rozporu s etikou. "Každý občan může svobodně vyjádřit svůj politický názor. Řada lékařů kandiduje. Pokud tyto strany působí legálně a nezneužívají veřejné peníze, pak je mohou lékaři podporovat," uvedl Kubek.

Malchar ale trvá na tom, že lékaři by takto postupovat neměli. "S jejich prací se neslučuje, aby někomu dělali předvolební kampaň. Vidím v tom zneužití lékařů bez toho, aniž by jim někdo řekl, o co jde. Je to pokus zmást veřejnost," podotkl Malchar.

Některé obyvatele letáky odrazují. "Lékaři se mají věnovat hlavně tomu, že mají plné čekárny," řekla pacientka Jana Malcharková.