Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lidé by měli vědět, kolik politik bere a co udělal, říká lídr Pirátů

  11:23
Piráti se ve Zlíně chtějí poprvé dostat do městského zastupitelstva a přivést je tam má jako lídr kandidátky IT technik a bývalý zlínský prvoligový fotbalista Jiří Jaroš.

Jiří Jaroš (Piráti) je nově uvolněným radním Zlínského kraje. Na starosti má oblast digitalizace a sportu. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

„Při posledních parlamentních volbách jsme měli ve Zlíně osm procent, náš kandidát letos v květnu v doplňujících senátních volbách na Zlínsku získal devět procent. Myslím si, že by se Piráti mohli přehoupnout přes desetiprocentní hranici,“ doufá 44letý Jaroš.

Neuškodí vám hodně to, že dvojka vaší kandidátky Jakub Stacke byl policií zadržen, protože stříkal graffiti na domy ve Zlíně?
To nám samozřejmě uškodí. Do dneška nemám pro jeho chování logické vysvětlení. Je hodně špatné, když se snažíte něco dělat, pracujete na kampani a pak vám někdo takto vrazí dýku do zad. Dobré je snad jen to, že jsme to rychle vyřešili a že on zaplatí způsobenou škodu. Pevně věřím, že i přes tento exces se do zastupitelstva dostaneme.

Máte jistotu, že mezi Piráty ve Zlíně už nemáte žádného člena, který by vás mohl něčím podobným překvapit? Dá se takovým věcem zabránit třeba tím, že si budete členy více „lustrovat“?
Takové věci jako u Jakuba jsou podle nás neodhalitelné. Po více než roce spolupráce to bylo nemilé překvapení pro nás všechny. O této jeho „zálibě“ nevěděl ani nikdo ze služebně starších Pirátů. Nějaké hlubší lustrace pomohou najít například rysy chování, firemní vazby, podnikatelskou či trestní historii, ale něco podobného, kdy člověk koná absolutně potají a sám, velmi těžko. Člověk s takovým tajemstvím se může objevit v jakémkoli kolektivu a nezjistíme to, dokud se to neprovalí. Ruku do ohně můžete strčit možná za nejlepší přátele. Může každý z nás s jistotou říct, že nějaký kolega v práci třeba nikdy neujel od nehody nebo jiný nekrade dřevo v lese? Asi těžko.

Jiří Jaroš

Narodil se v roce 1974 ve Zlíně. Vystudoval Informační technologie na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně, kde posledních třináct let pracuje jako IT technik. Příznivcem Pirátů je dva roky, členem strany devět měsíců. Působil jako profesionální fotbalista ve Zlíně, dnes nastupuje v nižší soutěži za Mladcovou. Mezi jeho koníčky patří cestování, knihy a počítačové hry. S přítelkyní má dceru a dva syny.

Myslíte si, že jste dostatečně známá osobnost, abyste nalákal voliče, nebo budou lidé volit aktuálně populární značku Pirátů?
Žiji ve Zlíně přes 40 roků. Studoval jsem tady, hrál fotbal. Mám tady spoustu známých a kamarádů. Hodně lidí mě zná. Současně si myslím, že lidé budou volit také značku Pirátů. Pokud chceme některé věci změnit, musíme se dostat do vedení radnice.

Opět sázíte na transparentnost. Třeba rozklikávací rozpočet města je nedostatečný?
V rozpočtu města se dnes na internetu dozvíte například to, že 16 milionů korun jde hokejovému klubu. Ale jak byly tyto peníze použité, už nikdo neví. My bychom zveřejnili i faktury, řekněme od 5 tisíce korun výše. Chtěli bychom také, aby byly na webu všechny informace o dotacích a darech, které město dává a dostává. Požadovali bychom majetkové přiznání politiků a zveřejnění odměn politiků, kteří sedí v dozorčích radách a představenstvech městských firem. Lidé by měli vidět, kolik politik bere a co udělal. Musí dokázat, co se mu podařilo.

Předvolební rozhovory

MF DNES a iDNES přináší před komunálními volbami, které se konají 5. a 6. října, sérii rozhovorů se zlínskými lídry.

Jan Hrbáček (Nový Impuls pro Zlín) „Zlín má mít blíž k Otrokovicím“

Tomáš Pasterný (Nezávislí a Zelení pro Zlín)„Trápí mě, že se lidé nezajímají o věci veřejné“

Čestmír Vančura (Zlín 21) „Město má velký potenciál, který ale zůstává nevyužitý“

Ivo Mitáček (Soukromníci Svobodní Nezávislí – Rozhýbejme Zlín) „Nelíbí se mi, že Zlín řeší pouze dílčí problémy“

Miroslav Adámek (STAN)„Jsem terčem různých útoků, třeba kvůli vodě“

Aleš Dufek (KDU-ČSL)„Ve Zlíně se za poslední roky neudělalo téměř nic“

Michael Javora (ČSSD s podporou SPOZ a nezávislých) „Hned po volbách by se měla řešit situace s vodou“

Stanislav Remeš (KSČM) „Ve Zlíně by mohl být akvapark, není se kde bavit“

Stanislav Skála (SPD) „Uprchlíky ve Zlíně nemáme, varujeme před nimi dopředu“

Jiří Jaroš (Česká pirátská strana)

Miroslav Chalánek (ODS)

Roman Kaňovský (ANO)

Pozn. Rozhovory začínají neparlamentními stranami, následují strany podle výsledků posledních voleb do Sněmovny ve vzestupném pořadí.

Proč je toto téma pro Piráty tak důležité? Není to jen formální stránka věci, přičemž schází hutnější obsah?
Transparentnost je základ, bez kterého se důvěra v politiku a politiky nezvýší. Je to nejlepší prevence proti korupci. Když lidé vidí, kam peníze jdou a kdo podepisuje faktury, tak se její možnost snižuje. Kdyby to tak fungovalo před patnácti lety, tak by se zlínské vodárny nepřevedly francouzskému koncernu. A také platí, že jestliže zvolený zastupitel nakládá s penězi, které ze svého platu odvedli obyvatelé města, ti pak mají právo vědět, kde skončily. Následně to platí i o výběrových řízeních, ve kterých má být podle předem jasných pravidel vybrán nejlepší návrh, ne firma kamaráda jednoho z politiků. Hlavním hmatatelným obsahem transparentnosti je úspora peněz.

Piráti budou prosazovat eGovernment. Co to bude ve vašem případě znamenat?
Jde o to, že občané budou moci s úřady komunikovat elektronicky. Nebudou muset chodit za úředníky s vyplněnými lejstry, ale všechno si vyřídí i z domova z chytrého telefonu nebo z notebooku. Pošlou potřebné podklady a pak si vyzvednou na úřadě jen „výsledek“. Ať už jde o občanské i řidičské průkazy či dotace.

Chcete také otevřená výběrová řízení zaměstnanců a dodavatelů. Radnice ale tendry na dodavatele standardně zveřejňuje.
Je třeba, aby se o zakázkách dozvědělo ještě více firem a byla větší konkurence, což by mohlo vést ke snížení ceny zakázky. Proto by je město mělo oslovovat i přímo, rozesílat jim nabídky, shánět je. Klidně i firmy z jiných krajů.

Proč navrhujete, aby se zlínské zastupitelstvo scházelo odpoledne?
Moc lidí z řad veřejnosti dnes na zastupitelstva nechodí, protože jsou dopoledne v práci. Proto by zasedání mohla začínat ve tři hodiny odpoledne. Když budou zastupitelé jednou za šest sedm týdnů jednat do desíti večer, nic hrozného se nestane. Věřím, že by s tím mohli souhlasit.

Kdo kandiduje ve vašem okrsku?

Hodláte rozšířit wi-fi na větší část území města. Kde to má být přesně?
Lidé by si v anketě sami rozhodli, kde všude wi-fi má být. Podle mě by mělo být pokryté centrum města, parky, zastávky, autobusové a vlakové nádraží. Na zavedení bezplatného připojení na wi-fi bude možné získat evropské dotace.

Chcete upravit fungování veřejného osvětlení. Jak?
Je možnost regulovat pouliční světla tak, aby svítila intenzivně jen v době, kdy tam někdo půjde, a ne aby svítila do oken domů. Funguje to tak třeba v Amsterdamu. Nebyla by to velká investice, v podstatě jde o instalaci čidla do veřejného osvětlení. Nakonec by to znamenalo úspory energie.

Jak hodnotíte práci vládnoucí koalice STAN a ANO?
Scházely investice do rozvoje města. Opravovala se dětská hřiště či cesty a stavěly cyklostezky. Řešily se drobné věci na úkor větších.

Dotazník pro lídra

1. Co je podle vás hlavní problém Zlína?
Nízké mzdy, také proto Zlín opouštějí mladí a talentovaní lidé, aby si jinde vydělali víc. Město může dávat firmám finanční pobídky, aby si schopné obyvatele udrželo.

2. Jak se má proměnit náměstí Míru?
Náměstí nežije, město by to mělo řešit komplexně s budovou bývalého soudu a tržištěm. Samotné úpravy náměstí bych nechal na odbornících. Mohlo by tam ale být podzemní parkoviště, protože s parkováním je v centru problém. Park u náměstí bych nezastavoval, Zlín by měl zůstat městem zeleně.

3. Co by mělo vzniknout na místě po bývalém torzu na Jižních Svazích?
Vypsal bych místní referendum, aby si lidé sami rozhodli. Nemyslím si, že by o tom měl rozhodovat politik. Osobně bych tam rád viděl odpočinkovou zónu či park, nestavěl bych žádnou budovu. Možná by tam mohlo být cvičiště pro psy.

4. Mělo by město souhlasit s převzetím fotbalového a zimního stadionu a pustit se do jejich rekonstrukce?
Nic jiného mu nezbývá. Současní majitelé stadionu na jejich opravy nemají peníze, proto by je město mělo převzít a zrekonstruovat je. V případě hokejového stadionu možná postavit rovnou nový. Buď by na to získalo dotace, nebo by to muselo zaplatit ze svého rozpočtu.

5. Jak dosáhnout toho, aby lidé ve městě platili méně za vodu?
Měla by se nechat doběhnout všechna soudní řízení, která jsou kvůli vodárnám. Zisk, který generuje koncern Veolia, by se měl zčásti vracet vodárnám. Neměli by si za něho francouzští majitelé Veolie kupovat drahá auta, když nám ve Zlíně praskají trubky pod nohama. Je třeba, aby vedení vodáren tlačilo na koncern kvůli vylepšení smluvních podmínek, součástí toho by mohlo být i snížení ceny vody.

Autor:
  • Nejčtenější

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

Kladno - Vsetín 7:2. Druhé vítězství Rytířů v baráži, kanonádu domácích zahájil Jágr

18. dubna 2024  17:45,  aktualizováno  21:55

Druhé vítězství pro Kladno a střelecký rekord pro legendu. Domácí porazili ve druhém utkání...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezidenta Pavla na Valašsku vítali slivovicí, vyzkoušel si ohýbání dřeva

16. dubna 2024  5:15,  aktualizováno  21:05

Prezident Petr Pavel je na dvoudenní návštěvě ve Zlínském kraji. Postupně navštíví čtyři okresy,...

Kladno - Vsetín 4:1. Rytíři získali v baráži první výhru, rozhodl tříbodový Jarůšek

17. dubna 2024  16:50,  aktualizováno  20:53

Kladenští hokejisté zvítězili v prvním utkání baráže o extraligu nad Vsetínem 4:1 a v sérii na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 2:3. Hosté ubránili těsné vítězství, skvěle zachytal Brízgala

21. dubna 2024  16:50,  aktualizováno  19:32

I třetí duel baráže o hokejovou extraligu ovládli kladenští Rytíři. Proti Vsetínu, který hrál v...

Kraj dá za koncert Leoše Mareše půl milionu. Top kapely stojí mnohem víc, hájí sumu

23. dubna 2024  16:37

Vedení Zlínského kraje chce šetřit, přesto vyplatí bezmála půl milionu korun za vystoupení Leoše...

Zlínské hokejisty povede Slovák Pardavý, Srdínko se chopí manažerské role

23. dubna 2024  13:04

Zlínské hokejisty povede v příští prvoligové sezoně slovenský trenér Ján Pardavý. Poražený...

Nepustil svůj Vsetín do extraligy. Baráž je nešťastná pro oba, říká Slováček

23. dubna 2024  12:58

Je odchovancem Vsetína, v baráži o extraligu se ale postavil proti mateřskému klubu. A obránce...

POHLED: Formát, co postrádá smysl. Má vůbec cenu sledovat hokejovou baráž?

23. dubna 2024

Premium Z triumfu v první hokejové lize se ani nestihl radovat. Místo oslav musel věnovat pozornost...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...