Neštěstí se stalo na Vsetínské Bečvě pod splavem v Hovězí na Vsetínsku.

Neštěstí se stalo na Vsetínské Bečvě pod splavem v Hovězí na Vsetínsku. | foto: Policie ČR

Zemřel i druhý vodák z kanoe na Bečvě a muž, který se topil na Hodonínsku

  • 209
Víkendové povodně mají již nejméně osm obětí. V úterý nad ránem zemřel v nemocnici i druhý z vodáků, kteří se o den dřív převrhli na kánoi na Vsetínské Bečvě v Hovězí. Jeho kamarád utonul přímo v řece. Další vodák zemřel v noci na úterý v nemocnici u sv. Anny v Brně poté, co se v pátek topil ve Velké nad Veličkou na Hodonínsku.

„Muž byl přijatý na ARO Vsetínské nemocnice v kritickém stavu. I přes veškerou snahu našich lékařů a ošetřovatelského personálu bohužel v úterý nad ránem zemřel,“ uvedl mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant.

Dva muži spolu s dalším párem v pondělí sjížděli na kánoi Vsetínskou Bečvu, v které po vydatných deštích teklo mnohem více vody než obvykle. K neštěstí došlo u splavu v Hovězí. Vodáci kvůli obavám o bezpečnost přenesli kánoe a nastoupili do nich až pod jezem.  

„Kanoe se dvěma muži se pak ale znovu k jezu přiblížila, proud vody loď vtáhl, ta se převrhla a muži se začali topit,“ uvedla krajská policejní mluvčí Lenka Javorková. 

Mužům se z vody snažili pomoci jak jejich kolegové z druhé kanoe, tak i lidé z okolních domů.

„Jednoho muže se jim podařilo vytáhnout, lidé ho oživovali. Pak přijeli hasiči a záchranná služba, kteří pokračovali v resuscitaci. Sanitka následně muže odvezla do nemocnice ve Vsetíně. Druhého muže unášel proud vody asi 2,5 kilometru. Přiletěl pro něj vrtulník,“ řekla v pondělí Javorková. Vodák však v úterý nad ránem v nemocnici zemřel.

V brněnské nemocnici v noci zemřel další vodák

Ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně v noci na úterý zemřel vodák, který se v pátek topil ve Velké nad Veličkou na Hodonínsku, uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Muž středního věku se na říčku vydal spolu s mladší společnicí v pátek odpoledne, když vystoupala na první povodňový stupeň. Na jezu se jejich loď převrátila.

Nemocnice se k dalším podrobnostem odmítla vyjádřit. „Na přání rodiny nebudeme uvádět žádné další informace,“ řekla Lipovská.

Mladší žena byla po převrhnutí pod hladinou pouze krátce. Muže ale museli záchranáři půl hodiny resuscitovat. „Mladá žena byla podchlazená, ošetřili jsme ji a k další péči převezli do hodonínské nemocnice. Muž středního věku byl pod hladinou déle, asi půl hodiny jsme ho resuscitovali,“ uvedla v pátek mluvčí záchranářů Michaela Bothová.

Vodáci k neštěstí: Vyplout na rozvodněnou řeku s dětmi byl nesmysl

Zdravotníkům se nakonec muže podařilo zachránit. „V kritickém stavu jsme ho letecky transportovali do nemocnice u svaté Anny v Brně,“ doplnila Bothová.

Muž byl na anesteziologicko-resuscitačním oddělení, kde v noci na úterý zemřel. Je jedinou obětí víkendových povodní v Jihomoravském kraji. V celém Česku je už však nejméně osmou obětí.

Hladina Veličky se zvedla kvůli vydatným dešťům v uplynulém týdnu, v noci na neděli vystoupala ve Velké nad Veličkou a ve Strážnici až na třetí povodňový stupeň. Hasiči její okolí monitorovali, řeka ale žádné škody nezpůsobila. Na normální úroveň se hladina vrátila ještě v neděli.

Ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně v noci na úterý zemřel vodák, který se v pátek topil ve Velké nad Veličkou na Hodonínsku.

Ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně v noci na úterý zemřel vodák, který se v pátek topil ve Velké nad Veličkou na Hodonínsku.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

, ,