Vždycky jsou závislí na přírodě, intuici a zkušenostech. To první ale nedokážou ovlivnit a úspěch sezony je tak otázkou teplot, slunečního svitu, krupobití, deště, mrazu, sucha, ptáků, hmyzu či plísní. V posledních letech ale nad počasím visí čím dál větší otazníky a zrovna letos příroda vinařům příliš nepřála. Po sklizni tak ve sklepích panuje smutek.
„Nikdo není nadšený. Minulý pátek jsme měli sklizeň hotovou a pro nás i další vinaře je to rekordní čas. Nepamatuji si, že bychom takto brzy, dva až tři týdny v předstihu, končili,“ upozornil majitel Šlechtitelské stanice vinařské v Polešovicích Zdeněk Habrovanský.
„Jsme na konci vinobraní, zbývají nám poslední odrůdy. Sice se zdálo, že sklizeň bude opožděná, ale nakonec byla mnohem dříve. Pozdní odrůdy jsme obvykle sklízeli v polovině října, a letos už je máme pod střechou,“ potvrdil Tomáš Kotal z Arcibiskupského vinařství v Kroměříži.
Od jara do podzimu postihlo vinice hned několik nepříjemností, které způsobily, že množství sklizených bobulí bude mnohem nižší.
Sezonu pokazily už jarní mrazy
Nezvykle brzký a teplý začátek jara, kdy na keřích už v březnu vyrazila první očka, překazily dubnové mrazy. Ty byly tak silné a dlouhé, že zničily značnou část úrody.
„V Čechách to nakonec bylo v průměru až z devadesáti procent, na Moravě kolem třiceti,“ uvedl prezident Svazu vinařů České republiky Martin Chlad.
Vinaři na Znojemsku hlásí propad úrody o 50 procent. Kvalita hroznů překvapila |
Pak následovalo dlouhé, teplé a suché léto, vytrvalé deště a někde i špačci. Vinaři na Slovácku tak sklízejí výrazně méně úrody, než čekali.
„Bylo to hodně komplikované. Jarní mráz nám zredukoval úrodu na našich vinicích na padesát procent. Sucho během léta zase způsobilo méně vody v bobulích a snížila se nám tím pádem výlisnost. A aby toho nebylo málo, potom ještě napršelo 180 milimetrů srážek a bobulky praskly,“ popsal Ondřej Gottwald z rodinného vinařství Dvůr pod Starýma Horama v Boršicích, kde ročně vyrobí 40 tisíc lahví vína.
„Jsem ve vinařství šest let a každý rok byl unikát. O každém, snad kromě roku 2021, bych řekl, že nebyl normální,“ dodal Gottwald.
O třetinu až polovinu nižší výnosy
V Polešovicích řádili i špačci, kteří po nepříznivém počasí napáchali další škody. „Byla jich obrovská hejna. Letos to byl opravdu dlouhý mrak. A navíc si vybírali ty nejkrásnější hrozny. Po tom všem jsme asi na třetině výnosu,“ podotkl Habrovanský.
O třetinu nižší výnos bude mít i Vinařství Rochůz v Uherském Hradišti, které révu pěstuje nejen v místní části Mařatice, ale také na Bzenecku nebo v Újezdci nedaleko Buchlovic. Ročně vyprodukuje kolem 25 tisíc litrů vína, která z devadesáti procent pocházejí z vlastních vinic.
Mráz se podepsal na úrodě révy. Škody půjdou do stovek milionů, hlásí vinaři |
„Je to hlavně těmi jarními mrazy. Ale vím, že někde padaly i kroupy, které také část úrody zničily. To se nám vyhnulo,“ řekl Jiří Šenkár ze zmíněného vinařství.
Většina vinařů nakupuje úrodu i od jiných pěstitelů, aby tak doplnili zásoby z vlastních vinic a mohli vyrobit tolik vína, kolik potřebují. Ani to letos nebylo jednoduché. Špatně dostupná byla například odrůda Pálava.
Kvalita by mohla být vysoká
I přes všechny potíže má ale letošní sezona jedno nezanedbatelné plus. Kvalita hroznů by měla být poměrně dobrá.
„Dokonce až velmi zajímavá, pozdní sběr má výborné zdravotní parametry,“ upřesnil Kotal.
„Tam, kde se podařilo uhlídat správný moment a surovina se sklidila nepoškozená, bude kvalita opravdu vysoká,“ poznamenal Gottwald. Dobrou kvalitu, i co se týče modrých odrůd, předpovídá rovněž Šenkár, kterého v nejbližších dnech čeká návštěva poroty letošního ročníku prestižní soutěže Vinařství roku. Vinařství Rochůz se do ní přihlásilo vůbec poprvé a bude soupeřit s dalšími 21 účastníky.
Musejí splnit přísná kritéria, která budou hodnotit tři různé komise. Posoudí práci ve vinici, zpracování a tvorbu vína, aktivity v rámci obchodu a marketingu a samozřejmě také degustují vyrobené víno.
19. dubna 2024 |