Věznice v Uherském Hradišti

Věznice v Uherském Hradišti | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Hradišťskou věznici postavili v 19. století, dodnes je většina původní

  • 1
Odborníci z různých oborů dokončili v areálu uherskohradišťské věznice speciální průzkumy. Práce trvaly více než rok a byly nezbytnou součástí přípravy na kompletní rekonstrukci za téměř půl miliardy.

Ta budovy promění v sídlo okresního soudu, státního zastupitelství a probační a mediační služby a také v jedinečné Muzeum totality.

„Například se potvrdilo, že naprostá většina konstrukcí věznice pochází z období výstavby, tedy z let 1896 až 1897. Do stejného období jsou pak datovány i některé dveře k celám, cihlová dlažba, mříže či zachovaný kovový čistič obuvi,“ upozornila Michaela Tesařová, mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, jenž má rekonstrukci na starosti.

Dokončený stavebněhistorický a stavebnětechnický průzkum přinesl nejen informace o dochovaných autentických předmětech a prvcích, ale i o stavebním vývoji nebo aktuálním technickém stavu památky.

Odborníci například zjistili, že až do roku 1948 nedošlo v areálu věznice k žádným větším stavebním zásahům. Až v roce 1953 byla vybudovaná kanalizace a změnila se dispozice jednotlivých cel, společných prostor i venkovního dvora.

Bývalá věznice v Uherském Hradišti

V období po zrušení věznice v roce 1960 započalo její pozvolné chátrání. V tomto období došlo rovněž k největším ztrátám mobiliáře v interiéru. Stavebníci dělali i sondy do fasády a stěn. Zjistili, že nejstarší výmalba v části s celami byla pravděpodobně bílá nebo šedomodrá.

Ve věznici se během roku pohybovali i archeologové. „Desítka sond odkryla například zbytky komunikací z různých období fungování objektu, základy staveb i původní dláždění nádvoří,“ poukázala Tesařová.

Všechny získané informace poslouží nejen při samotné rekonstrukci areálu, ale například i pro zadání veřejné architektonické soutěže na rekonstrukci a výběr hlavního projektanta.

To je v plánu v první polovině příštího roku. Pak přijde na řadu zpracování dokumentace pro územní rozhodnutí nebo stavební řízení. Samotná rekonstrukce by měla odstartovat v roce 2024 a skončit za další čtyři roky.

Archivní video