Tomáš Benda požádal o ruku Janu Zahradníčkovou před seskokem padákem s instruktory. | foto: Radek Bartoníček, MF DNES

Vezmeš si mě? zeptal se mladík. A pak skočil ze čtyř tisíc metrů

  • 4
Tomáš Benda z Křenovic si pro svoji přítelkyni Janu Zahradníčkovou připravil dvě neobvyklá překvapení. K narozeninám jí daroval seskok padákem, ale ještě předtím ji v letadle nad kunovickým letištěm požádal o ruku.

Když v neděli na letišti Jana čekala v kombinéze na instruktorku, vůbec nic netušila. "Budu skákat trošku se sebezapřením, ale dostala jsem seskok od svého přítele, tak to musím vyzkoušet. Láká mě to, ale sama bych se k seskoku nepřinutila," povzdechla si těsně před startem.

Ještě se před vstupem do letadla L 410 marně rozhlížela, kde je její přítel. "Ani se nepřišel se mnou rozloučit," postěžovala si.

Zvrat nastal v letadle, kde svého partnera zcela nečekaně objevila. Navíc oblečeného v kombinéze a připraveného skákat v tandemu s druhým instruktorem.

"Vezmeš si mě za manžela?" zeptal se jí partner těsně před seskokem ze čtyřkilometrové výšky.

Tomáš Benda požádal o ruku Janu Zahradníčkovou před seskokem padákem s instruktory.
Tomáš Benda požádal o ruku Janu Zahradníčkovou před seskokem padákem s instruktory.
Tomáš Benda požádal o ruku Janu Zahradníčkovou před seskokem padákem.

Snoubenka: Nic jsem netušila. Byl to zážitek

Jaké měly zásnuby konec, to bylo poznat po dopadu na zem. Dívka se smála, zvedala ruce, radovala se, že všechno dobře dopadlo, objímala se s instruktorkou, děkovala jí za krásný zážitek a poté zahrnula svého přítele mnoha polibky i objetími.

"Vůbec jsem nečekala, že v letadle bude, absolutně ne. A že mě přitom požádá o ruku, to mi skoro vyrazilo dech," vyprávěla Jana Zahradníčková, která žije a pracuje v Brně. Že by na jeho nabídku odpověděla jinak než kladně, si nepřipouštěla ani na jediný moment. "Jsme spolu už deset let, byl nejvyšší čas," odpověděla.

O neobvyklých zásnubách začal Tomáš přemýšlet už loni, kdy skákal na letišti v Kunovicích poprvé a sám. "Napadlo mě, že bych ji tady mohl někdy nějak požádat o ruku, protože požádání u svíčky mě nelákalo. Chtěl jsem něco odvážnějšího," vyprávěl.

Ve čtvrtek, pouhé tři dny před plánovaným seskokem, zavolal jedné z firem, která seskoky zajišťuje, jestli by v neděli náhodou ještě jedno místo nebylo. A to v letadle, kde bude i jeho přítelkyně.

"Když jsme přijeli na letiště a ona se šla připravovat s instruktorkou, ztratil jsem se a rychle šel do letadla, aby mě neviděla. Nahoře jsem měl větší strach z toho, že Jana mou žádost o ruku odmítne, než z toho, že by se mi neotevřel padák," smál se Benda.