Rozhledna Velký Lopeník na hranicích se Slovenskem.

Rozhledna Velký Lopeník na hranicích se Slovenskem. | foto: Obec Lopeník

Rozhledně v Bílých Karpatech chybí pódium, stát ho na hranicích nechce

  • 12
Z vyhlídkové plošiny rozhledny Velký Lopeník, jež stojí na stejnojmenném vrchu ve výšce 911 metrů nad mořem, je fascinující kruhový výhled. Stavba, u níž se pořádají kulturní akce, však postrádá kryté pódium, kde by mohli účinkující vystupovat i za deště. Jeho stavbu neposvětilo ministerstvo vnitra.

Za příznivého počasí se je možné z rozhledny kochat výhledem na Malou Fatru, Strážovské vrchy, Považský Inovec, Malé Karpaty, Pálavu, Chřiby, Hostýnské či Vizovické vrchy, Beskydy a za výjimečné dohlednosti dokonce i Jeseníky.

K idyle ale stále něco chybí. Pokud zaprší, není se tady kde skrýt a řešení v podobě zastřešeného pódia pro tanečníky zůstává pro příhraniční obce Lopeník a Novou Bošácu na slovenské straně jen snem.

I když nejde o žádnou technicky ani finančně náročnou stavbu, od původního záměru v roce 2019 přitahuje potíže.

„Hned první plán na úpravu narazil, ministerstvo vnitra se k našemu přání postavit pódium z poloviny na české a slovenské straně hranice stavělo velmi zdrženlivě,“ vysvětlil lopenický starosta Roman Buček.

„Později následovala koronavirová krize a zavření státních hranic, takže s pořádáním kulturních a společenských akcích u rozhledny byl neplánovaně konec. A nyní naše snahy obrací naruby migrantská krize, neboť díky poloze se potýkáme s vládními opatřeními na posílení bezpečnosti státu,“ dodal.

Místo stavebních dělníků se tak na vrcholu druhé nejvyšší hory Bílých Karpat objevují policisté nebo vojáci. Lopeník se sice plánů na úpravy okolí rozhledny zcela nevzdal, ale prioritou nebude nejspíš ani příští rok.

„Potřebujeme vyřešit spíš opravy rozbitých silnic než vylepšení komfortu pro turisty. Hledáme proto cesty k získání dotací na důležitější věci,“ poznamenal Buček.

Rozhledna na Velkém Lopeníku patří k nejvyhledávanějším v kraji. Ročně k ní kvůli malebné přírodě Bílých Karpat míří tisíce lidí. Na vrchol dřevěné konstrukce postavené na kamenných základech vede 101 schodů, a pokud se u rozhledny právě pořádá kulturní akce, před výšlapem na vyhlídku se často tvoří fronty.

„Chceme vyjít vstříc vystupujícím souborům i lidem, kteří by chtěli u rozhledny třeba přespat. Kryté pódium by pro ně mohlo být dobrým zázemím,“ řekl Buček.

Kryté pódium z poloviny na české a slovenské straně hranice by znamenalo i další symbol přátelství Čechů a Slováků, které si v Bílých Karpatech pravidelně připomínají.