Bazilika na Velehradě je po několika letech bez lešení. Restaurátoři skončili s prací. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Baziliku na Velehradě lidé o svátcích uvidí v celé kráse bez lešení

  • 0
Je prosvětlená, čistá a na první pohled sváteční. Bazilika Nanebevzetí Panny Marie ve Velehradě se před několika dny definitivně zbavila lešení. Vánoční bohoslužby si tak věřící i návštěvníci známého poutního místa konečně užijí v příjemnějším prostředí.

"Je to velká změna. Celá se rozsvítila," popsal Josef Homoláč. Jako technický manažer měl na starosti veškeré restaurátorské práce v bazilice, které trvaly skoro tři roky.

Velehradská bazilika patří k nejznámějším poutním místům v České republice. Odborníci ji považují za klenot moravského baroka.

Je dlouhá 86 metrů, její součástí je například kaple sv. Cyrila a Metoděje nebo Královská kaple, kde byl pohřbený olomoucký arcibiskup Antonín Cyril Stojan.

Sochy najdete v kaplích

Návštěvníci, kteří si za dva roky zvykli na lešení, budou při svátečních bohoslužbách příjemně překvapení. Odborníci opravili znečištěné a zamaštěné fresky, některé také zpevnili, protože se začínaly rozpadat. Největší práci ale měli s klenbou kostela.

"Celým středem se táhla hluboká škvíra z rozestoupené klenby," upřesnil Homoláč.

Prasklinu opravovali odborníci už v 70. letech. Ocelové věnce ale dostatečně nepomohly. Proto teď škvíru zatmelili.

"Ovšem tak, abychom nepoškodili fresky," ujistil manažer projektu. Mezi hlavní lodí kostela a bočními kaplemi je díky tomu vidět zásadní rozdíl. Na opravu kaplí totiž zatím nejsou peníze.

Ani hlavní část baziliky ale nebude stejná jako před zahájením restaurování. Kvůli lešení museli pracovníci odstranit sochy z chórových lavic, které patří k vrcholnému baroku. Odborníci zjistili, že jejich restaurování před dvaceti lety bylo velmi nedokonalé.

"Dřevo vypadá jako perník a každý pohyb s nimi znamená velké nebezpečí," vysvětlil Homoláč.

Sochy proto návštěvníci najdou v postranních kaplích. Tam budou zřejmě čekat na odbornou opravu.

Obnova interiéru baziliky je součástí rozsáhlých změn v celém komplexu velehradských budov. Měly by být hotové do oslav 1150. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu, které budou v červenci 2013.

Opravené už je nádvoří před bazilikou, které každý rok zaplní desetitisíce lidí. Dokončená je rovněž ohradní zeď a nové toalety. Jen restaurování interiéru baziliky stálo skoro 20 milionů korun.