Velehrad za necelé tři miliony korun odkoupil kemp uprostřed chřibské přírody. Poslouží místním i turistům. | foto: Obec Velehrad

Velehrad si pořídil kemp a bude jej zvelebovat, nejistých časů se neobává

  • 0
Velehrad získal kempingový areál s chatkami uprostřed malebné chřibské přírody. Obec jej odkoupila za necelé tři miliony korun od Autoklubu Staré Město, jehož členové provozovali kemp od sedmdesátých let. K dispozici bude už pro letošní turistickou sezonu, obec jej navíc postupně začne opravovat.

Podle starosty Aleše Mergentala tam vznikne výletiště pro místní a zároveň vhodné ubytovací prostory pro hosty Velehradu.

„V obci ubytovací kapacity jsou, ale míří sem i turisté, kteří dávají přednost pobytu v přírodě. Areál je na ideálním místě, leží poblíž cyklostezky, u lesa a nedaleko rybníka, kde se dá koupat,“ popsal starosta.

Vedení obce věří, že kemp jí přinese spoustu výhod. Kromě ubytování může nabídnout zaměstnání lidem z regionu a také posloužit místním.

„Lidé od nás i z okolních obcí sem chodívají na procházky. Chceme jim nabídnout zázemí, kde se budou moct občerstvit a věnovat se sportovním aktivitám,“ nastínil starosta.

Chatky v areálu mají kapacitu sto lidí, další hosté se mohou ubytovat ve stanech či karavanech. Po běžné údržbě bude kemp nachystán na letošní sezonu.

Obec jej zároveň začne postupně opravovat. Počítá s drobnými úpravami interiérů, některé chaty postupně úplně vymění. Na místě také vznikne nové dětské hřiště.

„Je ale třeba počítat s tím, že celý kemp má retro ducha. Nebude to luxusní či moderní ubytování jako v hotelech, ale své hosty si určitě najde,“ sdělil starosta. Návštěvnost kempu byla loni vysoká a kromě stálých zákazníků do něj mířili i noví hosté.

Velehrad patří mezi nejvyhledávanější turistické cíle v regionu. Obec se tak neobává ani nejisté situace v cestovním ruchu, který dusí koronavirová pandemie.

„Už loni se ukazovalo, že lidé chtějí zůstávat v tuzemsku. Jezdili sem stálí, ale i úplně noví hosté, kemp bude určitě využitý,“ ujišťuje starosta.

Velehrad odkoupil kemp za necelé tři miliony korun. Jde však jen o zhruba polovinu pozemků v areálu. Tu druhou vlastní stát a provozovatelé ji měli pouze v pronájmu.

„Jednáme se státními institucemi o odkupu pozemků, aby obec vlastnila celý areál,“ vysvětlil Mergental.

Obec mezitím vyhlásila i výběrové řízení na správce kempu, na sezonu bude hledat brigádníky i další pomocníky.