Dny lidí dobré vůle na Velehradě (na snímku z roku 2010) každoročně by mělo podle očekávání navštívit zhruba třicet tisíc lidí. Od pondělního odpoledne bude kvůli nim do obce uzavřen vjezd pro auta.

Dny lidí dobré vůle na Velehradě (na snímku z roku 2010) každoročně by mělo podle očekávání navštívit zhruba třicet tisíc lidí. Od pondělního odpoledne bude kvůli nim do obce uzavřen vjezd pro auta. | foto: Jan Karásek, MAFRA

Velehrad je do úterního večera kvůli tisícům věřících uzavřen pro auta

  • 4
Nápor třiceti tisíc návštěvníků z celé republiky musí od rána až do úterního odpoledne zvládnout Velehrad. Pro policisty, zdravotníky i dopravce tak začaly dva krušné dny. Během oslav příchodu Cyrila a Metoděje se navíc do Velehradu běžný poutník autem nedostane a musí využít například kyvadlovou dopravu.

Pondělí patří Dnům lidí dobré vůle. Od páté hodiny odpoledne ale pořadatelé obec neprodyšně uzavřou ze všech směrů, a to až do úterní dvacáté hodiny. Dovnitř se v té době autem dostane jen málokdo. "Jenom hosté, místní a ti, kdo budou mít speciální povolenku od nás," upozornil starosta Velehradu Stanislav Gregůrek.

Obec zůstane po oba dny uzavřená ze směru od Starého Města, Modré, Salaše i Tupes. Kdo vyrazí na slavnosti autem, musí ho odstavit mimo obec. Podobně jako v uplynulých letech bude jako velké záchytné parkoviště sloužit část staroměstského obchvatu na Tovární ulici u podniku Colorlak. Pro tisíce poutníků, kteří tady nechají své auto, bude v době uzavírky obce jezdit autobus.

"Řidič přijede a odjede podle potřeby cestujících. Vždy nabere alespoň dvacet lidí a zase se vrátí," vysvětlil vedoucí autobusové dopravy ČSAD Uherské Hradiště Vladimír Oswald. Dospělí za to zaplatí 15 korun, děti do patnácti let pět korun.

Autobusy budou nabírat návštěvníky velehradských slavností také na autobusovém nádraží v Uherském Hradišti, ve Starém Městě, ve Zlechově a Tupesích. V této obci navíc bude jako další záchytné parkoviště sloužit místní hřiště. "Zájemci k nám mohou přijít i pěšky po nové cyklostezce," připomněl Gregůrek.

Policie bude hlídat příjezdové cesty a v civilu i zloděje

Na pořádek a bezpečnost bude dohlížet deset uniformovaných policistů. Letos ale nebudou stát u uzavíraných úseků. "Dopravní policisté budou na příjezdových cestách, takže případné porušení zákazu vjezdu hned vyřeší," varoval mluvčí hradišťských policistů Aleš Mergental. Kromě toho se bude mezi návštěvníky pohybovat několik kriminalistů v civilu, aby pohlídali případné zloděje.

Dny lidí dobré vůle na Velehradě

Pondělí 4. července
Ruční přepisování Bible 13:00–23:00
Velehrad dětem 14:00
Mezin. setkání vozíčkářů 16:00
Finále turnaje v ping-pongu 17:00
Večer lidí dobré vůle 19:30 (vystoupí Jiří Pavlica a Hradišťan a jejich host Solo Dja Kabako, John Michael Talbot, Petr Bende, komorní orchestr Musica Festa, dětský sbor Kantiléna a další)
Program církevních hnutí a komunit 21:00
Mše svatá 24:00

Úterý 5. července
Mše svaté v bazilice 6:30 a 7:30
Ruční přepisování Bible 8:00–14:00
Slavnostní poutní mše svatá, celebruje Jan Graubner 10:30
Byzantsko-slovanská liturgie 13:00

Pozn.: výběr z programu

Poutníci se letos musí připravit na zásadní změnu, travnatý prostor u baziliky bude kvůli rekonstrukci nepřístupný. Pondělní akce pro děti, které na tomto místě vždy bývaly, se proto přesunou na hřiště základní školy.

Místo pro zpovědnice, které ke svátosti smíření využívají věřící před Národní poutí, ale poblíž baziliky zůstane. V její blízkosti najdou návštěvníci také pomoc v případě zdravotních problémů.

"Budeme tady mít deset zdravotníků a další desítky dobrovolníků," naznačil Michal Umlauf z hradišťské Maltézské pomoci.

Ta bude pomáhat také vozíčkářům, kteří mají na Velehradě mezinárodní setkání, a jako každý rok roznášet a nabízet vodu k osvěžení. Svého lékaře bude mít i Velehrad, a to na obecním úřadě a v mateřské škole.

Pro občerstvení a pití nemusejí návštěvníci daleko. Ve stáncích s posezením v těsné blízkosti baziliky dostanou chlazené nápoje, klobásku, lázeňské oplatky a další potraviny. Oběd si mohou dát v restauraci u archeoskanzenu, v hotelu Mlýn Velehrad nebo hospůdce U Lípy nedaleko nádvoří.