Pondělí 23. listopadu 2020, svátek má Klement
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 23. listopadu 2020 Klement

Švestky pomrzly a popadaly, ve Zlínském kraji nebude z čeho pálit slivovici

  9:02
Slivovice bude letos opět málo, protože úrodu už v zárodku poničily květnové mrazíky. Páleničáři tak nebudou mít moc práce. Někteří proto vyrábějí vlastní pálenku z nakoupeného ovoce a pak ji úspěšně prodávají.

Majitel Navrátilovy pálenice ve Zlíně Radek Navrátil | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Ve zlínské pálenici Navrátil, která má už téměř stoletou tradici, čelí neúrodě švestek i dalšího ovoce v posledních dvou letech tím, že pálí vlastní slivovici. Loni vyrobili přes tisíc lahví a letos chtějí produkci ještě navýšit.

„Dodáváme do klasických hospod v našem regionu, ale i do vyhlášených podniků v Praze, třeba do restaurace Alcron nebo do malostranské Terasy U Zlaté studně,“ prozradil majitel pálenice Radek Navrátil.

Zájem o klasický švestkový destilát je větší, než čekal. „S prodejem musíme brzdit, aby v žádném podniku až do letošní várky nedošly zásoby,“ upřesnil Navrátil.

V posledních letech zájem mezi lidmi o pálení klesá, což je dáno především tím, že úroda ovoce je špatná. I proto některé sady zanikají. Páleničáři, kteří vyrábějí vlastní destilát na prodej, ale musejí splnit řadu podmínek, což některé odrazuje.

„Pochybuji, že by se někdo další chtěl pustit do výroby vlastního produktu, jen málokdo si dokáže představit, jak je to pracné,“ míní Stanislava Chalupová z pěstitelské pálenice v Březnici.

Fotogalerie

Petr Kubas z pálenice ve Slavičíně se stejným nápadem přišel už před čtyřmi lety. Kvůli zpřísnění „lihových“ zákonů, jež vyvolala metanolová aféra, ho však zase opustil.

„Neměl bych tolik trpělivosti na byrokratické vyřizování,“ přiznal Kubas. Přílišné papírování vadí i Navrátilovi, avšak byrokratické překážky zatím překonává.

„Celní úřad nám klade takové podmínky, jako kdybychom byli velký koncern na výrobu alkoholu, přestože jsme jen několikačlenná rodinná firma,“ postěžoval si Navrátil.

Pěstitelé počítají ztráty už druhý rok po sobě

Kdo chce plnit a kolkovat lahve ve vlastní výrobně, musí složit kauci pět milionů korun. Navíc potřebuje kamerový systém, přes který provoz kontrolují celníci.

„Proto je pro nás výhodnější naši slivovici balit v likérce mého bratrance ve Štítině u Opavy,“ upřesnil Navrátil.

Ovoce kupuje od sadařů z Moravy, třeba z Uherského Brodu, Zádveřic a Olomoucka. A říká, že vždycky nějaká úroda byla. „Jarní mrazíky obvykle postihují jen určitý pás stromů v sadech,“ vysvětlil páleničář.

Jeho slova potvrzují pěstitelé, kteří druhým rokem počítají ztráty (více zde). „Běžnou úrodu švestek mívám kolem 200 tun, letos bude poloviční. A to ještě není jisté,“ popsal pěstitel Aleš Marčík ze Žlutavy, který má v sadě skoro šest tisíc švestkových stromů.

„Loni jsme nesklidili skoro nic, letos toho bude zase málo. Objednávky na prodej ovoce už nepřijímám,“ posteskl si.

Tři odrůdy švestek mu kompletně pomrzly, další jsou poškozené. Můžou za to právě květnové mrazíky. Ve Žlutavě v noci klesla teplota na více než čtyři hodiny na minus dva stupně ve výšce jednoho metru.

„Takový mráz vydrží květy či malé plody maximálně hodinu,“ upřesnil Marčík.

Nepomohl ani stroj na výrobu mlhy, foukal opačný vítr

Proti mrazu použil stroj na výrobu mlhy, přes niž se mráz nedostane a stromy zůstanou chráněné. Ovšem vítr foukal opačným směrem, od sadu. Počasí opět nepřálo. Navíc hrozí sucha, vody v půdě je stále méně. „Další švestky můžou ještě popadat,“ obává se Marčík.

Chladné dny v květnu navíc způsobily, že létalo málo včel a květy stromů neopylovaly. To znamenalo další pokles úrody. I proto mnoho lidí, kteří si pěstují švestky pro vlastní potřebu na slivovici, nesklidí vůbec nic.

Jako Petr Válek z Kroměřížska, který v dobrých letech měl i sto litrů švestkového kvasu.

„Letos nebudu mít žádný, na stromech nic není,“ konstatoval Válek. „Doufám, že budou alespoň nějaká jablka na calvados,“ doplnil.

Nedostatek švestek trápí i likérky, například v rodinném podniku Žufánek v Boršicích u Blatnice pálí slivovici výhradně z vlastních plodů. Letošní úrodu ale mají až o 60 procent nižší (loni byla o 50 procent nižší) než obvykle, a proto budou mít na prodej méně pálenky.

„Letošní úroda je ultrašpatná,“ hlásil spolumajitel lihovaru Martin Žufánek. „Na našich švestkách si ale zakládáme, nechceme je kupovat odjinud. Bylo by to na slivovici poznat,“ dodal.

Autor:
  • Nejčtenější

Hokejový Vsetín pláče: člen zlaté dynastie zemřel při tragické nehodě

Zlatou vsetínskou dynastii zasáhla zpráva o úmrtí bývalého hokejového obránce Michala Šafaříka, který se stal ve...

Řidič srazil cyklistu úmyslně a ještě bodl. Policie ho viní z vraždy

Policie obvinila z vraždy muže, který v úterý srazil autem na Vsetínsku cyklistu. Svého známého poté napadl, použil i...

Zlín - Plzeň 1:0, marný tlak favorita, překvapivý výsledek zajistil Poznar

Fotbalisté Plzně nemají navzdory herní převaze ze zápasu ve Zlíně nic. V 8. ligovém kole prohráli 0:1, jediný gól...

Auto po smyku zastavily až stromy, řidič skončil venku a na místě zemřel

Smrtelná nehoda se stala ve čtvrtek dopoledne na kraji Vsetína. Auto dostalo smyk a skončilo v lese. Řidič zraněním na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Policie kvůli otravě Bečvy kyanidy provádí vyšetřovací experiment

Kvůli zářijové otravě Bečvy kyanidy provádí dnes vsetínští kriminalisté na řece vyšetřovací pokus. Pomocí netoxického...

Proč je Eva Burešová tak hubená? Promluvit ji donutila Prachařová s anorexií

Premium Herečka Eva Burešová (27) se zastala Mariany Prachařové (26), která přiznala anorexii. Hvězda Slunečné je ale sama kost...

Měli lepší stroje Sověti, nebo Američané? O jednom neobyčejném souboji

Premium Když autu dojde palivo těsně před čerpací stanicí, můžete ho k ní dotlačit. Ale co dělat, když se totéž stane letadlu...

Manažer postavil srub uprostřed chráněné oblasti. Tvrdí, že to je posed

Premium Nejprve tvrdil lidem, že je to seník. Když se o jeho stavbu začaly zajímat úřady, prezentoval ji jako posed. Ve...

  • Další z rubriky

Víno je nadprůměrné, ale obchody tragické. E-shopy vinaře nezachrání

Většina vinohradů na Slovácku má v těchto dnech po sklizni a ve sklepích už zrají první vína ročníku 2020. Podle...

Covid mění čtenáře, roste zájem o elektronické knihy, říká šéf knihovny

Premium Ředitel zlínské knihovny Jan Kaňka v rozhovoru pro MF DNES přibližuje, jak epidemie covidu-19 změnila roli knihovny....

O jednu historickou křivdu méně, VUT vrátilo Baťovi čestný doktorát

Vysoké učení technické v Brně po více než 70 letech vrátilo čestný doktorát Janu Antonínu Baťovi, který vedl zlínské...

Za dva měsíce dvě smrtelné nehody, podle ŘSD je ale křižovatka v pořádku

Jeden mrtvý a tři zranění. Taková je bilance dnešní nehody na křižovatce u obce Střílky na Kroměřížsku. Na místě, kudy...

Ochutnali jsme nové dezerty Alpro Absolutely Coconut a nemůžeme se jich nabažit!
Ochutnali jsme nové dezerty Alpro Absolutely Coconut a nemůžeme se jich nabažit!

V redakci jsme měli možnost ochutnat novinku od Alpro – kokosový fermentovaný dezert. A tato pochoutka s krémovou texturou, kokosovou vůní a...

Svatební cesta byla fiasko, vztah zachránila Milešovka, tvrdí novomanželé

Poslední dvojicí, kterou dala dohromady věda pomocí testů připravenosti na vztah, atraktivity vzhledové i čichové a...

Dědička pivovaru Guinness je po smrti, zemřela na následky smolné nehody

V pouhých devatenácti letech zemřela dědička světoznámého irského pivovaru Guinness Honor Ulothová. Vnučka...

Fronty ještě přijdou, vláda zapomněla na rodiče s dětmi, tvrdí prodejci

Od rána obchodníci poprvé povinně počítají zákazníky, aby měl každý pro sebe 15 metrů čtverečních v přepočtu na plochu...

Kdo nemá košík, nenakoupí. Obchody vymýšlejí, jak spočítat zákazníky

Obchodníci si lámou hlavu nad tím, jak budou dodržovat pravidlo „jeden zákazník na 15 metrů“, které většinou považují...

Nejprestižnější svaz someliérů se hroutí kvůli obřímu sexuálnímu skandálu

Organizaci Court of Master Sommeliers, která je považována za nejprestižnějšího poskytovatele someliérského vzdělání,...