Pátek 2. prosince 2022, svátek má Blanka
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 2. prosince 2022 Blanka

Kuchař z Bangladéše začal vařit ve Zlíně, s ostrostí raději šetří

  19:10
Na mapu exotických restaurací přibyl už i Zlín. V Hotelu Moskva vznikla srílanská a indická restaurace, jejíž kuchyni šéfuje Mohammad Al-Efran. Rodák z Bangladéše prošel podniky v různých asijských státech. Ačkoliv sám preferuje ostřejší jídla, dobře ví, že v Česku se musí trochu mírnit.

Mohammad Al-Efran má sice rád ostřejší jídla, v restauraci ale vše uzpůsobuje podle přání hostů. | foto: Jan SalačMAFRA

Dvaatřicetiletý Mohammad Al-Efran se narodil v Bangladéši, vařit a vést restauraci se naučil při studiích v tamější metropoli Dháce a v indickém Dillí.

Po mnoha pracovních štacích v restauracích v různých asijských státech (Indie, Nepál, Bhútán, Malajsie, Indonésie, Singapur, Srí Lanka) přesídlil do Prahy – a odtud se dostal do Zlína.

Jako kuchař tady pracuje v nedávno otevřené srílanské a indické restauraci, která je v přízemí Hotelu Moskva. Jedna z dominant Zlína prošla téměř kompletní přestavbou interiéru.

„Ovládám indickou, srílanskou, čínskou i českou kuchyni. Při práci v Praze jsem v jedné restauraci vařil i tradiční česká jídla, jako svíčkovou či guláš,“ vysvětluje Al-Efran.

„Mám česká jídla rád, ale to víte, že to není jako naše indická kuchyně,“ doplňuje s úsměvem.

Ve Zlíně připravuje nejčastěji polévky, různými způsoby upravená kuřata a několik variant placek.

Pro sebe si připravuje ostřejší jídla

Chuťově jsou jídla téměř k nerozeznání od originálů, protože exotické suroviny jsou v Česku snadno k dostání.

„Dřív jsme museli pro ingredience jezdit do Německa, teď už máme v Česku distributory, od kterých bereme čerstvé suroviny a koření pocházející z Indie a Pákistánu,“ vysvětlil.

RECEPTY: Korai, kebab, kheer. Indická kuchyně zasytí, ale neobalí vás tukem

S ostrým kořením tady ale šetří.

„Drobné rozdíly oproti přípravě v Asii jsou. Používáme například o něco víc smetany nebo cukru, aby chuť byla příjemnější pro místní lidi,“ říká Mohammad Al-Efran.

„Pro sebe si je připravujeme přece jenom ostřejší,“ doplnil. Hosté mohou číšníkovi říci, co chuťově sedí právě jim. Kuchař se jim pak pokusí vyhovět.

„Pro Srí Lanku je typické čerstvé kokosové mléko, určité druhy lístků kari, hořčičná semínka,“ nastínil Al-Efran.

Rýže, placky, kuře, čočka i sladkosti

Kdo má chuť na typické asijské jídlo, může zkusit například srílanskou kuřecí nudlovou polévku, indickou čočkovou, rajčatovou nebo kukuřičnou polévku.

Mezi hlavními jídly bývá krémové kuře masala s rýží basmati nebo s některým ze čtveřice indických chlebů: čapátí, nán, tandúri róti, papadum.

Povinností je také okusit indickou čočkovou kaši s názvem dál a coby předkrm samosy, smažené placky plněné zeleninou.

Al-Efran dělává i mátové kuře na kari či míchanou zeleninou se smaženým kuřetem v rýži.

Milovník pálivějších jídel by měl sáhnout po omáčce vindaloo, kdo má radši jemnější chutě, toho uspokojí varianta Korma. Chybět nemůžou ani tradiční velmi sladké dezerty a ovocný nápoj lasí.

Zima nevadí, jen se mu stýská po rodině

Během působení v Česku zjistil, že místní obyvatelé mají po počátečním ostychu indickou a srílanskou kuchyni (ty se liší velmi málo, podle Al-Efrana snad jen ve dvou kořeních) stále více rádi.

To platí i pro Zlín, kde je spokojený. Jen se mu občas zasteskne po rodině, která žije v indické Kalkatě. „Každý rok jsem si brával na jeden dva měsíce dovolenou a letěl za nimi. Teď uvažuju nad tím, že bych je k sobě do Zlína přestěhoval,“ zamýšlí se bangladéšský kuchař.

Aktuální chladné počasí mu nijak nevadí. Chodit do práce v zimní bundě, čepici a rukavicích bere bez problémů. „Mám rád sníh. Byl jsem v Indii, tam jsou místa, kde mají zimu deset měsíců v roce,“ dodává.

Navíc se mu Zlín líbí. A to i díky tomu, že tady potkává lidi z Indie, kteří ve městě pracují nebo studují. „Mezi našimi hosty mám spoustu přátel, po jídle si s nimi rád popovídám,“ popsal Al-Efran.

  • Nejčtenější

Janečkova zpověď: vězení, alkohol, život bez domova. A kam zmizel Maradonův dres?

Premium Když ho konečně doženete, musíte zbystřit, jestli vás smysly neklamou. Jak může člověk, který se už patnáct let...

Zlín zažehnal trapas. Největší městské tržiště se nakonec promění celé

Zlínské tržiště Pod Kaštany se otevře v prosinci, nebo v lednu. Radnici se podařilo zažehnat nežádoucí trapas. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Překvapení ve fotbalové lize, trenér Vrba jedná o angažmá ve Zlíně

Do předchozího angažmá ze svého přerovského bydliště jezdil na sever do Ostravy. Až za prací pojede od prosince, bude...

Hradní kancléř Mynář pyká za nekalosti ve fotbale, nesmí v něm působit dva roky

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář pyká za nekalosti ve fotbale. Etická komise fotbalové asociace ho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rozhledně v Bílých Karpatech chybí pódium, stát ho na hranicích nechce

Z vyhlídkové plošiny rozhledny Velký Lopeník, jež stojí na stejnojmenném vrchu ve výšce 911 metrů nad mořem, je...

Rozsáhlé zotročování lidí v Česku. Gang vydělal na práci bezdomovců miliony

Premium Na Ústecku roky mizeli bezdomovci a sociálně slabí žijící na ulici, jako by dostali „druhou šanci“. Končili v domě na...

Janečkova zpověď: vězení, alkohol, život bez domova. A kam zmizel Maradonův dres?

Premium Když ho konečně doženete, musíte zbystřit, jestli vás smysly neklamou. Jak může člověk, který se už patnáct let...

Vydělali za covidu, nakupují nemovitosti. Pandemie zrodila nové milionáře

Premium Zatímco většině podnikatelů v Česku způsobil covid ztráty, některým naopak poskytl životní příležitost ke zbohatnutí....

Uherskohradišťskému Jarošovu pomůže obchvat, auta odkloní na dálnici D55

Zástupci Uherského Hradiště a Starého Města se s představiteli Zlínského kraje shodli na potřebě postavit obchvat,...

Ovce v Beskydech napadají vlci, stáda chrání vysoké sítě a elektřina

Ochránci přírody z rožnovského spolku Salamandr si musejí v posledních letech zvykat na to, že se na východní Moravě...

Šetřit budou na cukroví, péči o klienty ale domovy pro seniory neomezí

Domovy pro seniory ve Zlínském kraji navzdory zvyšování cen nepočítají s omezováním péče o klienty a drží nastavené...

Největší mikulášský jarmek v kopcích na Valašsku se chystá celé měsíce

Mikulášský jarmek ve Valašských Kloboukách se vrací po dvouleté pauze. Unikátní akce láká desetitisíce lidí a propaguje...

Ivan Trojan si s manželkou vypořádal majetek, bulvár spekuluje o rozvodu

Ivan Trojan (58) a Klára Pollertová-Trojanová (51) si v září podle veřejně dostupných dokumentů vypořádali společný...

Vsadil na neobvyklý nápad, už má 35 zaměstnanců a rostou i do světa

Lukáš Legát začal podnikat před devíti lety. Z původně garážové firmy je dnes společnost s pětatřiceti zaměstnanci,...

Žena už nemohla vystát obří ňadra, rozhodla se pro operativní zmenšení

Kylie Perkinsová, čtyřiadvacetiletá dvojnásobná matka z Aljašky, podstoupila zmenšení poprsí, aby se zbavila...

Otec zavelel, šetříme! Rodina vypnula elektřinu a topí jednou týdně

Zvyšování cen energií nutí lidi k nečekaným rozhodnutím. Jedna rodina z Londýna se rozhodla vrátit do minulosti. Šetří,...

Žena je pro mnohé příliš sexy, bývalí učitelé její odhalování nechápou

Říká si Ona Artist a na internetu pravidelně zveřejňuje sexy snímky. Pro mnohé už je to přehnané a především její...