Ruské kolo zastavila vládní opatření. Vše dodržujeme, namítá provozovatel

  • 62
Po osmi dnech se v pátek v centru Zlína zastavilo vánoční ruské kolo. Policisté ráno provozovateli vysvětlili, že tato atrakce od čtvrteční půlnoci spadá pod zakázaná vládní nařízení. V některých jiných městech v Česku ale byla ruská kola dál v provozu, například v Ostravě. Zlínský provozovatel se chystá v sobotu znovu otevřít.

„Celý den řeším, že není možné, aby se vládní nařízení vztahovala jen na Zlín. Už tady bylo dvě stě lidí, kterým zatím nedokážu říct, jestli večer otevřu nebo ne,“ poukázal provozovatel kola u zlínského Obchodního domu Josef Bábek.

Stejná výzva k zastavení činnosti směřovala v pátek také k provozovateli dětského vláčku na náměstí Míru.

Podle sdělení Krajské hygienické stanice ve Zlíně není provoz ruského kola možný proto, že lidé se mohou volně pohybovat pouze za účelem cesty do práce, za lékařem, na nákup, na úřad nebo třeba do přírody. Také se nesmějí shromažďovat v počtu vyšším, než je šest osob.

Současně ale vláda dál dovoluje, aby lidé navštěvovali vánoční trhy uzpůsobené přísnějšímu režimu.

„Velmi jsme to zvažovali, protože nechceme zavírat nic nad rámec nařízení. Ale podle výkladu, který jsme dostali na krizovém štábu, se na ruské kolo a vláček vztahuje zákaz,“ vysvětlil zlínský primátor Jiří Korec. 

Ruské kolo láká od svého otevření velké množství lidí. Denně se na něm vystřídalo 300 až 500 návštěvníků.

„Kabinky nejsou prosklené, ale otevřené, po každém návštěvníkovi ji dezinfikujeme, máme oddělený vstup a výstup,“ poukázal provozovatel.

V Ostravě si v pátek provozovatel této atrakce sháněl právní stanovisko, které nařízení vlády vysvětlí.

MF DNES oslovila také tiskové oddělení úřadu vlády, které se ale dosud nevyjádřilo. „Bylo by nefér, kdyby kolo všude jelo a ve Zlíně ne. Myslím, že provoz nám nic nezakazuje, tak v sobotu otevřeme. Budeme hlídat rozestupy ve frontě. Policisté pouze řekli, že mohou pokutovat lidi, kteří se na kole svezou,“ oznámil zlínský provozovatel.