Statisíce předmětů se vrací ze zašovského kláštera do nově zrekonstruovaného...

Statisíce předmětů se vrací ze zašovského kláštera do nově zrekonstruovaného zámku Kinských ve Valašském Meziříčí. | foto: Muzeum regionu Valašsko

Zabalit, převézt, zkontrolovat. Do zámku se vrací půl milionu exponátů

  • 0
Mimořádně rozsáhlé stěhování zaměstnává v těchto dnech pracovníky Muzea regionu Valašsko. Do nově zrekonstruovaného zámku Kinských ve Valašském Meziříčí převážejí více než 500 tisíc sbírkových předmětů. Exponáty sem putují z kláštera v Zašové, kde byly provizorně uloženy.

Zabalit, naložit, převézt, zkontrolovat, vybalit a uložit. A tak pořád dokola. Možná celý měsíc. Deset zaměstnanců vsetínského Muzea regionu Valašsko stěhuje od poloviny července z kláštera v Zašové celkem 549 624 sbírkových předmětů do zrekonstruovaných prostor zámku Kinských ve Valašském Meziříčí.

„Předměty se vracejí tam, kam patří. Na novém místě je čekají zcela nové depozitáře,“ říká kurátor-entomolog a zástupce ředitele vsetínského muzea Lukáš Spitzer.

Muzejníci si na převoz najali firmu. K nejcennějším předmětům, které už jsou zpět na zámku, patří staré prvotisky z konce 15. století. Celkový počet sbírkových předmětů vzbuzuje úctu, ale podle Spitzera jimi klášter „zavalen“ není.

„Většinou se jedná o přírodniny. Například v jedné krabici se ukrývá 300 motýlů. Krabic je samozřejmě ohromná spousta, ale během jednoho měsíce by se mělo stěhování zvládnout.“

Nákladní vozy nepřestanou pendlovat mezi Zašovou a Valašským Meziříčím ani po přemístění sbírky. Následovat bude stěhování nábytku, vybavení a provozních věcí. „Předpokládáme, že po dvou měsících už bude vše na svém původním místě, tedy na zámku,“ odhadl Spitzer.

Rekonstrukce empírového zámku z poloviny 19. století, kterým projde ročně zhruba 25 tisíc návštěvníků, začala v roce 2019. Změny si vyžádaly zhruba 120 milionů korun a jsou nepřehlédnutelné.

„Nový depozitář je plně klimatizovaný, vznikly zcela nové výstavní prostory, edukační místnost, sál pro kulturní akce, knihovna s badatelnou, konzervátorská dílna, nová multimediální expozice a také kavárna,“ vyjmenoval ředitel Muzea regionu Valašsko Tomáš Vitásek.

Muzeum chce na podzim instalovat moderní stálou expozici s novým pohledem na historii Valašska.

„Přiblížíme v ní dějiny regionu z pohledu různých oborů lidského vědění zasazených do kontextu vzájemného působení člověka a okolní přírody. Budeme k tomu využívat moderních technologií a dalších současných trendů. Pokud jde o tradici skla a gobelínů, prostor dostanou v dílčích výstavách, kde budeme moci ukázat mnohem více z našich bohatých sbírek než v případě dlouhodobé expozice,“ prozradil Vitásek.

Vůbec první výstavou bude expozice nazvaná Jak se žilo na zámku. Od listopadu přiblíží jeho stavební dějiny a představí svítidla ze skláren v Krásně nad Bečvou.