Požár bytu v panelovém domě ve Valašském Meziříčí.

Požár bytu v panelovém domě ve Valašském Meziříčí. | foto: HZS Zlínského kraje

Ve Valašském Meziříčí hořel byt, dva muže z něj zachránili policisté

  • 1
Pohotovost prokázali policisté při požáru bytu ve Valašském Meziříčí. Na místě byli jako první, když začali hasit, zjistili, že jsou uvnitř dva lidé, kterým pomohli do bezpečí. Oba pak záchranáři odvezli do nemocnice.

Požár v bytě v šestém nadzemním podlaží paneláku na ulici Zdeňka Fibicha na sídlišti ve Valašském Meziříčí vypukl v úterý před devátou hodinou ranní. Na místo vyrazili místní profesionální hasiči i dobrovolné jednotky z okolí, ještě před nimi ale dorazila zdejší policejní hlídka.

„Z bytových dveří se valil kouř a objevovaly se plameny. Na místě bylo několik obyvatel a nachystaná hadice z hydrantu. Policisté vykopli dveře a začali prostor bytu kropit vodou. Po chvíli si všimli uvnitř bytu pohybu. Jeden z policistů vstoupil do bytu a osobu oslovil. Muž policistu následoval a společně se z bytu dostali,“ uvedl vsetínský policejní mluvčí Vladislav Malcharczik.

Pro druhého muže policista musel dojít. „Znamenalo to vstoupit dále do bytu plného kouře a ohně. Muže našel v další místnosti malátného neschopného pohybu. Nezbylo mu nic jiného než muže vytáhnout ven. Podařilo se. To už na místě zasahovali hasiči. Muže si převzali zdravotníci a převezli je do nemocnice,“ poznamenal policejní mluvčí.

Hasiči v dýchacích přístrojích uhasili požár jedním proudem vody, následně odvětrali prostor přetlakovým ventilátorem a s termokamerou měřili teplotu stavebních konstrukcí.

„Požár poškodil čtyři byty v blízkosti hořícího bytu, v němž navíc prasklo potrubí ústředního topení. Než byl přívod vody v topení zastaven, došlo k zatečení vody do dalších čtyř bytů, kde je proto dočasně odpojen přívod elektrického proudu,“ uvedl krajský mluvčí hasičů Roman Žemlička.

Příčinu požáru společně zjišťují hasiči a policisté. Požár způsobil škodu, která byla předběžně vyčíslena na milion korun.