Páskovec dvojzubý, jeden z nejohroženějších druhů vážek, žije v Bílých Karpatech. | foto: archiv Českého svazu ochránců přírody

Vzácná vážka udivuje rozpětím křídel, ochranáři ji objevili v Karpatech

  • 5
Páskovec dvojzubý, jeden z ohrožených druhů vážek, žije v Bílých Karpatech. V minulých dnech to potvrdili ochránci přírody, kteří na doložení jeho výskytu pracovali několik let.

Vzácný hmyz, jenž udivuje délkou 8,5 centimetru a deseticentimetrovým rozpětím křídel, se ve Zlínském kraji objevuje nepravidelně. Ochránci  vážku zaznamenali například ve Chřibech, v údolí Jankovického a Kudlovického potoka.

Nyní se ji podařilo znovu objevit a zdokumentovat na horské louce Dobšena, jež leží na jižních svazích kopce Královec nad Valašskými Klobouky.

Dobšena byla dosud proslulá především mezi botaniky. Zaznamenali tady bezmála 360 druhů rostlin a osm druhů orchidejí. Významná lokalita je od roku 2013 v majetku Českého svazu ochránců přírody.

K doložení výskytu vzácné vážky v Bílých Karpatech bezděčně přispěla žena, jež přijela na Dobšenu v rámci společenského setkání ochranářů s dárci, kteří přispěli na pořízení lokality.

„Páskovec dvojzubý je svázán především s lesními prameništi. Samice do nich kladou vajíčka do drobných vodotečí,“ popisuje Jan Moravec z Českého svazu ochránců přírody.

„Larvy před vylíhnutím dospělé vážky vylezou z vody a ulpí na rostlinách u břehu. Na rostlinách nakonec zůstane prázdná chitinová schránka larvy, takzvaná svlečka. A právě tu jedna z dárkyň našla.“

Odborníci následně potvrdili, že svlečka patří páskovci dvojzubému, který náleží na červený seznam ohrožených živočichů.

„Páskovci komplikují život především nevhodné zásahy do vodních režimů, odvodňování pramenišť a regulace vodních toků,“ upozornil Moravec.