Středověká řežba je sportovní fenomén. O víkendu bude v Malenovicích

  • 0
Festival Zkřížené meče v Malenovicích v sobotu nabídne i mladé sportovní odvětví - Středověký plně kontaktní boj (HMB). Vítěz není dopředu jasný a krvavé šrámy, zlomené prsty, otřesy mozku či vyhozená ramena jsou skutečná zranění.

Několik chlapů zakovaných ve zbroji se vrhne proti sobě a buší do sebe hlava nehlava. Používají meče, sekyry i halapartny. Někteří upadnou na zem a zůstávají ležet. Nic není předem domluvené, nic není hrané. Adrenalin je na maximu, o šrámy a ­modřiny není nouze. Na konci boje se vyhlásí vítězové.

Nejde o žádnou vrtošivou kratochvíli, ale nový sportovní fenomén, který se ve světě označuje zkratkou HMB (Historical Medieval Battles) a ­stále nabírá na popularitě. V ­České republice se v něm letos dokonce konalo mistrovství světa. Ukázky této disciplíny si budou lidé moci vychutnat také na festivalu Zkřížené meče, který se v sobotu koná v Malenovicích.

„Sport vznikl v Rusku před více než deseti lety, u nás se začal rozšiřovat od roku 2009. V současnosti se mu věnuje asi padesát lidí v republice, ale ten počet rok od roku roste,“ vysvětlil kapitán českého národního týmu Josef Pohl.

Nadšence, kteří se této disciplíně věnují, spojuje zájem o historii a zároveň touha zažít středověký boj co nejreálnějším způsobem. „Není to jako inscenovaný středověký šerm, kde bojovníci umírají po jediném zásahu. My v­podstatě kopírujeme středověký boj, tak jak skutečně vypadal. Je to hodně o zásahových chvatech, síle úderů i taktice,“ doplnil Pohl.

Zbraně i brnění mají bojovníci podle skutečných historických předloh. Sport má pravidlo, že nesmějí používat věci ve větším časovém rozpětí než 50 let.

Češi patří mezi světovou špičku

Skupina, která působí na Zlínsku se zaměřuje na druhou polovinu 14.­století ve střední Evropě. Její kapitán Jiří Zeman se o HMB dozvěděl na šermířském semináři před 5 lety. „Velice mě to zaujalo, dřív jsem dělal šerm, který byl hodně omezen zákazy. Teď mohu dělat skoro cokoliv, a hlavně mě to nutí neustále na sobě pracovat,“ vyprávěl.

V četnosti tréninků je středověký šerm skutečně podobný ostatním sportům. „Scházíme se dvakrát do týdne na dvouhodinový trénink, jednou za čtrnáct dnů na zápas v­plné zbroji. Mimo to posilovna, plavání, běhání a upravený jídelníček,“ vysvětluje Zeman s tím, že netrénovaný člověk moc šancí na úspěch nemá.

HMB se dělí na několik disciplín. Na Zlínsku se specializují na disciplínu 5 proti 5, ale k vidění bývají i souboje jednotlivců nebo naopak střetnutí velkých jednadvacetičlenných skupin. Atraktivní je i kategorie všichni proti všem, které se může zúčastnit až stovka lidí.

Zlomené prsty, otřesy mozku či vyhozená ramena jim kompenzují zážitky z velkých turnajů. Paradoxně však při HMB k opravdu vážným zraněním nedochází. „Každého dobře chrání zbroj. Ta je udělaná velmi poctivě podle předem daných pravidel,“ popsal Josef Pohl.

Vrcholem každé sezony je pro bojovníky akce zvaná Battle of Nations, což představuje mistrovství světa. To se letos poprvé konalo v České republice, v Praze na Petříně. „Kolem arény vás hlasitě povzbuzují lidé. Byl to úžasný zážitek,“ vylíčil kapitán reprezentace, který se se svými kolegy v Malenovicích také představí.

Češi si podle něj vedou velmi dobře. Řadí se těsně za světovou špičku, kterou tvoří Rusko, Ukrajina, Bělorusko a Polsko.