Hasiči se museli znovu vrátit do trosek areálu v Chropyni. (3. 5. 2011)

Hasiči se museli znovu vrátit do trosek areálu v Chropyni. (3. 5. 2011) | foto: HZS Zlínského kraje

V Chropyni se skoro měsíc po obřím požáru znovu objevily plameny

  • 0
Hasiči museli dvacátý pátý den po rozsáhlém požáru znovu vyjet do areálu na zpracování plastů v Chropyni. Na některých místech se v noci na úterý opět objevily plameny.

V úterý před třetí hodinou ranní dostali hasiči zprávu o tom, že v troskách znovu hoří. Na místo vyrazili jak profesionální hasiči s cisternami, tak dobrovolníci.

"Po příjezdu bylo zjištěno, že došlo k rozhoření dalšího skrytého ohniska," popsal mluvčí zlínských hasičů Ivo Mitáček. Podle něj se během demolice postupně odkrývají další ohniska požáru, která jsou pod troskami.

"Požár se podařilo hasičům zlikvidovat asi po devadesáti minutách intenzivního prolévání," dodal Mitáček.

Podle něj hasiči už při předání areálu majiteli předpokládali, že se oheň objeví. Při tak rozsáhlém požáru je to prý obvyklé. Tím, jak se postupně odkrývají další žhavé plasty, se k nim dostává kyslík, který způsobuje hoření.

"V žádném případě se nejedná o závažné nebo jinak ohrožující nebezpečí," uklidnil mluvčí.

Zřejmě dosud nejrozsáhlejší požár ve Zlínském kraji vypukl 8. dubna. Hasiči ho zlikvidovali až po 90 hodinách zásahu, kterého se zúčastnilo asi 70 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. Odhady způsobené škody se pohybují v řádu desítek milionů korun.

Podle krajské policejní mluvčí Jany Bartíkové vyšetřovatelé zajistili řadu stop. Výsledky jejich expertiz lze ale očekávat řádově v týdnech až měsících.