Prodejna ve Starém Městě bude velmi podobná té v Jihlavě, kterou firma Uni Hobby otevřela letos v březnu.

Prodejna ve Starém Městě bude velmi podobná té v Jihlavě, kterou firma Uni Hobby otevřela letos v březnu. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Stavba začala, nový hobbymarket vznikne ve Starém Městě do léta

  • 2
Šedesát pracovních míst přinese za pár měsíců nové obchodní centrum pro řemeslníky sítě Uni Hobby ve Starém Městě u Uherského Hradiště. Pro místní podnikatele to bude konkurence.

Nový hobbymarket sítě Uni Hobby za 170 milionů korun staví investiční skupina Unimex Group.

"Už je tam technika, staví se," shrnul starosta Josef Bazala, který minulé úterý slavnostně poklepal základní kámen stavby, jejíž příprava se táhla skoro deset let a kvůli stížnostem okolí postupně měnila zamýšlenou podobu.

Teď představuje nejen příslib snadného nákupu pro kutily, ale taky konkurenční hrozbu pro okolní podnikatele v oboru stavebnin.

Hobbymarket bude stát v komerční zóně poblíž Intersparu ve staroměstské "obchvatové" Východní ulici směrem na Huštěnovice a radnice s ním v těch místech počítala v územním plánu.

Pozemky měnily majitele

Stavba však nabrala zpoždění, protože pozemky, které radnice prodala, několik let měnily majitele. Roku 2008 je nakonec za 30 milionů získal Unimex Group a chtěl projekt dokončit. Měl však problémy s územním rozhodnutím.

Sousedům stavby se totiž nelíbilo, že obří hala prodejny měla stát jen tři metry od jejich parcel. Nakonec se jim podařilo prosadit změny, projekt se zmenšil a odstup od parcel vzrostl na 11 metrů. Stavba tak mohla začít.

"Předpokládá se, že při příznivé zimě bude dokončena na přelomu jara a léta příštího roku," píše Unimex v tiskové zprávě.

"V květnu, nejpozději v září by mělo být centrum předáno," řekl Bazala.

První zákazníci do nového hobbymarketu zavítali hned v pátek po osmé hodině...
Na zákazníky v novém obchodě díky sortimentu květin dýchlo i jaro.

Místní podle starosty o velký obchod pro kutily už dlouho stojí. "Mnohokrát jsem byl dříve dotazován, kdy tu market podobného zaměření vznikne. Když tady někdo dělá na stavbě přes víkend a dojde mu materiál, musí se sebrat a jet do Malenovic nebo do Zlína, nebo přestat pracovat," tvrdí starosta.

Poptávka byla výrazná

Jen pár set metrů od chystaného marketu stojí prodejna řetězce stavebnin místní zavedené firmy Tradix. "Určitě to na nás bude mít vliv, část z drobné víkendové klientely určitě ztratíme. Jestli to ale bude deset nebo dvacet procent, to neumím odhadnout," říká za okolní podnikatele v oboru nákupní a obchodní ředitel Tradixu Jaroslav Bačák.

Na druhou stranu je přesvědčený, že důležité zákazníky z řad menších stavebních firem si udrží a že po vlně prvotního zájmu se vrátí i část víkendových zákazníků.

"Jakási konkurence to je. Ale souměstí má dohromady nějakých čtyřicet tisíc obyvatel plus okolní vesnice. Poptávka po službě tohoto druhu byla v okolí dost výrazná," zdůraznil starosta Bazala.

Uni Hobby má sedm prodejen

Hobbymarket bude mít obdélníkový půdorys o stranách 62 a 116 metrů, jeho plocha bude okolo 8 500 m². Půjde o jednopodlažní halu vysokou 8,5 metru, administrativní vestavba bude ještě o dva metry vyšší.

Prodejna Uni Hobby v Jihlavě

Před marketem vznikne 170 parkovacích míst, investor postaví i nájezdy do ulice Luční čtvrť a propojení s parkovišti stávajících obchodních center.

Ve Zlínském kraji se tak objeví v pořadí třetí prodejna společnosti Uni Hobby. Tu první firma koupila v roce 2010 ve Valašském Meziříčí, letos v srpnu pak získala pět hobbymarketů Obi včetně toho ve Zlíně-Loukách. Aktuálně tak má provozovny rovněž v Českých Budějovicích, Pardubicích, Brně, Hodoníně a už od letošního března i nově postavenou prodejnu v Jihlavě (více o prodejně v Jihlavě zde).

Nový hobbymarket vyroste ve Starém Městě v komerční zóně poblíž Intersparu.

Nový hobbymarket vyroste ve Starém Městě v komerční zóně poblíž Intersparu.