Ředitel Kliniky reprodukční medicíny a gynekologie ve Zlíně David Rumpík

Ředitel Kliniky reprodukční medicíny a gynekologie ve Zlíně David Rumpík | foto: Profimedia.cz

Lékaři žádají změnu v umělém oplodnění, šest inseminací podle nich stačí

  • 0
Lékaři zabývající se léčbou neplodnosti žádají, aby zdravotní pojišťovny u inseminace změnily způsob proplácení. V současné době hradí využití této metody šestkrát za rok, odborníci říkají, že lepší by bylo šestkrát za život. Jak se k návrhu pojišťovny postaví, zatím není jasné.

Její úspěšnost není příliš vysoká. Na druhou stranu i inseminace je pro neplodné páry jednou z možných příležitostí k vytouženému miminku. Klinika reprodukční medicíny ve Zlíně, která je jedním z největších českých zařízení pro léčbu neplodnosti, provede těchto zákroků asi 300 ročně, což je jedno z nejvyšších čísel v zemi.

„Je to relativně jednoduchá, levná a pro organismus ne tak náročná metoda. Provádět ji ale více než šestkrát je zbytečné,“ vysvětlil David Rumpík, ředitel zlínské kliniky a předseda Sekce asistované reprodukce České gynekologicko-porodnické společnosti.

„Pokud žena neotěhotní po třech, maximálně šesti pokusech, tak to z medicínského hlediska nemá smysl a je potřeba přistoupit k jiné metodě,“ doplnil.

Inseminace, přesněji intrauterinní inseminace, se provádí tak, že lékaři ženě vyvolají ovulaci, od muže získají spermie, které upraví, vyberou ty dobře pohyblivé a katetrem je ve výživném roztoku zavedou do dělohy. Provádí se ambulantně bez anestezie.

Úspěšná je v deseti až patnácti procentech a je vhodná jen pro určité páry.

„Pokud je u muže zjištěná jen mírná porucha a spermiogram je relativně v pořádku a žena má průchozí vejcovody, nemá problémy s ovulací a netlačí nás její věk, tak je to dobrá medicínská metoda pro začátek léčby a je škoda ji nenabídnout,“ poukázal Rumpík.

Pro klientky by navrhovaná změna nepřinesla žádné omezení, spíše naopak. Ani teď totiž lékaři u jedné pacientky nepoužívají inseminaci více než šestkrát za život. Že by klinikám klesl počet výkonů, se proto očekávat nedá.

Lékaři naopak se změnou příspěvků od pojišťoven žádají jednotný přístup k hormonální léčbě, která tento způsob umělého oplodnění provází. Některé pojišťovny ji proplácejí, některé ne a jiné na ni ženám čerpají peníze z balíčku, které má pro umělé oplodnění.

„Chceme tím zvýšit šanci na otěhotnění na maximum,“ zdůraznil Rumpík.