Poskládat papírový model renesančního zámku v Uherském Ostrohu může trvat 30 hodin. | foto: MěÚ Uherský Ostroh

Složit model zámku z Ostrohu je výzva, odborník to zvládl za třicet hodin

  • 5
Turisty obdivovaný renesanční zámek v Uherském Ostrohu na Uherskohradišťsku se teď může stát ozdobou každého bytu. Místní radnice nabízí svoji dominantu v papírové podobě. Model o rozměrech 24 krát 22 centimetrů však nedokáže složit každý.

Současný model má na školní stupnici obtížnosti číslo tři. Podle znalců vystřihovánek to však neodpovídá realitě, složitost by totiž měla být o stupeň vyšší.

Profesionál, jenž autorkám nápadu z ostrožského informačního centra pomáhal, skládal zámek bezmála třicet hodin.

„Třeba vytvoření zámecké věže byla zdlouhavá, doslova mravenčí práce,“ řekla vedoucí infocentra Klára Fabo. I proto město uvažuje nad vznikem zjednodušené verze pro menší děti.

První edice vystřihovánky vyšla v nákladu tisíc kusů, stojí devadesát korun a prodává se velmi dobře. Zájem mají návštěvníci města, slováčtí patrioti a především fanoušci vystřihovánek.

„Jakmile se vytvoří model, který zvládnou složit i menší děti, další tisícovku pravděpodobně přidáme. Náklady na výrobu nejsou velké, jen v řádu několika desítek tisíc korun,“ uvedl uherskoostrožský starosta Vlastimil Petřík.

Vystřihovánka je k dostání ve zmíněném infocentru, které sídlí přímo před zámkem. Autorem modelu v měřítku 1 : 200, jenž obsahuje deset stran k vystřižení, je slovenský specialista na papírové modely Marián Hlaváč.

Brzy se také spustí internetový prodej, papírový zámek chtějí zařadit do své nabídky hned čtyři e-shopy.

I když Uherský Ostroh nepatří mezi turisticky nejatraktivnější místa v regionu, v rámci své propagace patří mezi nejaktivnější. Letošní novinkou je vydání turistického razítka se spisovatelem, malířem, ilustrátorem a lidovým vypravěčem, ostrožským rodákem Zdeňkem Galuškou.

„Vydali jsme rovněž nový turistický deník s motivem města a pro sběratele turistickou vizitku,“ doplnila Fabo.