Katolická škola sídlí v Uherském Brodě v historické židovské budově v...

Katolická škola sídlí v Uherském Brodě v historické židovské budově v Jirchářské ulici v těsné blízkosti bytové zástavby. | foto: Google Maps

Uherský Brod odmítl prodat budovu, katolická škola se tak opravy nedočká

  • 3
Scházel pouze souhlas zastupitelů s prodejem budovy a pozemku. K tomu ale nedošlo a katolická škola v Uherském Brodě bude muset odložit plánovanou rekonstrukci za 83 milionů korun. Pravděpodobně na neurčito.

„Musíme být vlastníci, je to podmínka státní dotace, kterou máme schválenou. Rodiče jsou proto postupem města zklamaní. Psali otevřený dopis zastupitelům, pozvali jsme je, aby se do školy přišli podívat, aby viděli, že děti nové prostory nutně potřebují,“ vysvětlil ředitel školy Ivo Ertl.

Katolická základní škola vznikla v Brodě před dvanácti lety. Tehdy začala fungovat jen s prvním stupněm v historické židovské budově v Jirchářské ulici. Po několika letech se přidal i druhý stupeň, který ale sídlí na jiném místě. Vedení chtělo hlavní budovu zrekonstruovat a přistavět k ní další část, aby oba stupně fungovaly společně.

„Budova je energeticky nevyhovující, potřebuje zateplit, kotel dosluhuje a systém vytápění je zastaralý,“ vyjmenoval Ertl.

Aby škola mohla na práce dostat dotaci od státu, potřebovala od města budovu i s pozemkem koupit. Minulá rada města tento bod schválila. Projekt pak provázely protesty a petice ze strany obyvatel sídliště, na kterém škola stojí. Většinou se obávali stavebního hluku v blízkosti svých bytů i narušení vnitrobloku sídliště, do kterého by přístavba zasáhla.

Stavební úřad v Uherském Brodě ale v projektu žádné pochybení nenašel a námitky označil za bezpředmětné.

„Pak se na to ale začalo pohlížet politicky a tento záměr ztratil podporu,“ oznámil nový starosta Ferdinand Kubáník.

Minulí zastupitelé žádali předělání projektu na stavbu v menším rozsahu, než škola potřebovala. Navíc v termínu, kdy už projekt ležel na ministerstvu mezi dalšími dotačními žádostmi.

Teď je škola v situaci, kdy musí dodat stavební povolení a doklad o vlastnictví budovy do konce ledna 2019, jinak o schválenou dotaci ve výši 47 milionů korun přijde. Právě tato varianta je ale zřejmě jediná.

„Budeme se snažit, abychom škole našli nové odpovídající prostory. Nejlépe tak, aby oba stupně byly spolu. Máme nějaké možnosti, o kterých ale potřebujeme nejdříve jednat i se Zlínským krajem,“ upozornil Kubáník.