Společnost Altech, která se zaměřuje na vývoj a výrobu plošin pro vozíčkáře a...

Společnost Altech, která se zaměřuje na vývoj a výrobu plošin pro vozíčkáře a lidi s hendikepem, otevřela v Uherském Hradišti předváděcí centrum. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Firma pomáhá vozíčkářům s pohybem v budovách, v Hradišti má nové centrum

  • 1
Nové výzkumné a vývojové centrum představila v Uherském Hradišti společnost Altech. Firma, která se zaměřuje na plošiny, jež pomáhají vozíčkářům a lidem s různým fyzickým omezením s pohybem v budovách. Společnost ukázala i předváděcí centrum kompenzačních pomůcek a zařízení pro hendikepované.

Uherskohradišťská firma získala v roce 2019 cenu EY Podnikatel roku pro Zlínský kraj, kterou spoluorganizuje MF DNES. V branži patří mezi světovou špičku, zhruba 85 procent výroby jde na export. Nové centrum je pro společnost dalším důležitým krokem.

„Dosud jsme měli jen vzorkovnu, kde si lidé nemohli naše výrobky vyzkoušet. Nová univerzální budova jim jejich přání splní,“ uvedl ředitel firmy Antonín Machala.

„Hned do prvního patra se mohou svézt po speciálně vytvořeném schodišti s několika komplikovanými zatáčkami.“

Součástí třípatrové budovy je rovněž servisní výcvikové středisko pro školení montážních dělníků i obchodníků a především vývojové centrum se třiceti konstruktéry.

Není to příliš? „Zdání klame,“ pousmál se Machala. „Každé schody jsou jiné a zakázky cílí vždy na konkrétní schodiště v konkrétním domě nebo budově.“

Schodišťové plošiny či sedačky z Uherského Hradiště pomáhají lidem na univerzitě v Oxfordu, v katakombách v Jeruzalémě, ale i v pražském Národním divadle.

Firma své výrobky vyváží do celé Evropy, dlouhodobě se jí daří především ve Španělsku, kde se nedávno potýkala se dvěma firmami, které její plošiny napodobily. Odbytiště si našla rovněž v Chile, Číně či Japonsku.

Předváděcí centrum společnosti Altech v Uherském Hradišti. Na snímku je pracoviště montáže.

Doma v Česku se zaměřuje na dvojí klientelu. Odběratelé jsou zdravotně postižení a instituce, jež provozují veřejné budovy.

Společnost, jež začínala v roce 1992 v garáži Antonína Machaly a jediným zaměstnancem byl on sám, dnes zaměstnává bezmála 340 lidí. Na trh letos uvedla nový typ schodišťové plošiny Sigma, kterou může pohánět elektřina i baterie.

„Na nedostatek zakázek ani lidí si nestěžujeme. Loni jsme se ale kvůli pandemii koronaviru potýkali s neustálou neúčastí zhruba stovky lidí,“ upozornil Machala.

Dopady pandemie společnost pocítila i docela nedávno, kdy se pro změnu potýkala s výpadky dodávek zdraženého materiálu. Pokud situace přetrvá delší dobu, společnost bude muset na růst ceny vstupů reagovat zdražením. „Je to možné,“ připustil Machala.