Budova Slováckého divadla v Uherském Hradišti

Budova Slováckého divadla v Uherském Hradišti | foto: Mercy CC-BY-SACreative Commons

Slovácké divadlo přišlo o další tři herce, odchází Hrabalová a Vackovi

  • 3
Slovácké divadlo z Uherského Hradiště už nebalancuje jen nad ekonomickou propastí. Po loňském výpadku příjmů ze vstupného ve výši 18 milionů korun, jenž vedení divadla řeší propuštěním sedmi herců, provozními úsporami a snížením počtu premiér, je tady reálná hrozba personální krize.

Z devatenáctičlenného souboru jsou na odchodu další tři herci: Tereza Hrabalová a manželé Irena a David Vackovi. Prezident Herecké asociace Ondřej Kepka tvrdí, že se hradišťská scéna dostává dalším zúžením souboru na hranici hratelnosti. Vedení divadla to odmítá.

„Soubor netvoří jen herci na plný úvazek, ale i ti, kteří uzavřeli licenční smlouvy. V porovnání s jinými scénami není počet našeho souboru výjimečný,“ řekl herec a mluvčí Slováckého divadla Josef Kubáník.

Personální změny se mohou dotknout i obsazení v inscenacích. Třeba Vacková má hrát chůvu v připravované shakespearovské klasice Romeo a Julie.

„Situace se ale proměňuje. Nové pracovní závazky nám zřejmě neumožní dohrávat všechny tituly,“ uvedli Vackovi.

Pětačtyřicetiletý Vacke, jenž stál na jevišti Slováckého divadla poprvé už v devíti letech, se rozhodl odejít v září. Jeho partnerka, která v Uherském Hradišti strávila 27 sezon, opustí divadlo už na konci července. Oba podají výpověď, konkrétní důvody svého odchodu sdělit odmítli.

Jediní dva herci, kteří odehráli všechny reprízy Rychlých šípů, jsou Josef Kubáník (vpravo) a David Vacke.

Kepka prohloubení krize v hradišťském divadle očekával. „Bojím se o osud této významné scény. Každé divadlo podobného typu musí plnit řadu těžkých úkolů. Musí působit jako kulturní stánek pro školy, má funkci edukativní, musí vytvářet různobarevná představení pro široké spektrum diváků všech generací. Je otázkou, jak se to bude zmenšenému souboru dařit,“ poznamenal.

Už na konci května končí herci Monika Horká, Alžběta Mahdalová, Anna Pospíchalová, Jaroslava Tihelková, Petr Čagánek, Martin Hudec a David Macháček. Divadlo nabídlo všem spolupráci na licenční smlouvy.

Ředitelka divadla Libuše Habartová se zúčastnila posledního jednání uherskohradišťského zastupitelstva. Uvedla, že propuštění sedmi herců, jevištního technika a účetní ušetří divadlu na mzdách bezmála pět milionů korun ročně.

„Covidová doba vygradovala nutnost zúžit herecký soubor. Chtěli jsme zodpovědně nalézt peníze pro to, aby divadlo tuto situaci přežilo,“ prohlásila Habartová. Město jako zřizovatel divadla pro něj schválilo podporu 26,5 milionu korun.