Slovácké divadlo začalo po dlouhé pauze vynucené koronavirem znovu hrát. Do...

Slovácké divadlo začalo po dlouhé pauze vynucené koronavirem znovu hrát. Do hlediště směl jen omezený počet diváků, prázdné sedačky tak zaplnily papírové portréty. | foto: Dalibor Glück, ČTK

Slovácké divadlo se vrátilo zvesela, v sedačkách byli i papíroví diváci

  • 4
Slováckým divadlem se po osmiměsíční pauze způsobené vládními opatřeními proti šíření koronaviru znovu ozval divácký potlesk a smích. Uherskohradišťský soubor jako jeden z prvních v Česku obnovil pořádání divadelních představení. Divákům nezkazily náladu ani respirátory, na sedačkách je doplnily papíry s portréty hostů.

Herci se za přísných protiepidemických opatření poprvé vrátili na scénu v pondělí s komedií skotské autorky Liz Lochheadové Perfect Days. Volba inscenace s anglickým názvem, který nepotřebuje překlad, byla podle mluvčího divadla a herce Josefa Kubáníka cílená.

„Zábavnou hru jsme nevybrali náhodou. Jde o reakci na postupný návrat k normálu po pandemii. Myslíme si, že perfektní dny se zase vrací,“ věří mluvčí.

Po dobré náladě zatoužili i diváci. Patří k nim i Erik Feldvabel ze Starého Města, jenž si společně s manželkou vybírá nejraději komedie nebo muzikály.

„Chceme si odpočinout od starostí a odreagovat se. Že musíme mít nasazený respirátor, to nám náladu nezkazí,“ poznamenal k prvnímu z omezení.

Do hlediště může jen omezený počet diváků s negativními testy na onemocnění covid-19, potvrzením o ukončeném očkování nebo prodělání nemoci, které nesmí být starší než 180 dnů. Rozestupy mezi návštěvníky vyplňují na prázdných sedadlech fotografie abonentů.

„Navozuje to atmosféru, že je v sále zase plno. Nebo snad ne?“ usmívá se manažerka divadla Jitka Honsová.

Divadelníci z Uherského Hradiště, kteří na sebe letos upozornili především ekonomickou krizí způsobenou loňskými výpadky příjmů a propuštěním sedmi herců, se rozjíždějí ve vysokém tempu.

Na pondělní a úterní představení Perfect Days navážou do konce týdne ještě třemi inscenacemi, která mají šířit dobrou náladu. Ve středu jsou na programu Rychlé šípy a ve čtvrtek úsměvná hra Dva úplně nazí muži.

V neděli se pak slovácká scéna stane součástí Zlín Film Festivalu, pro který odehraje online pohádkový muzikál Emanuela Míška a Josefa Fojty Anička a bylinkové kouzlo.

„Od loňského října jsme sice nehráli, ale nezastavili jsme se. Nastudovali jsme muzikál Jesus Christ Superstar a pohádku Lichožrouti. Kromě toho chystáme v nové sezoně premiéry Romea a Julie a Čechovovy Tři sestry,“ vyjmenoval mluvčí Josef Kubáník.