Pondělí 15. srpna 2022, svátek má Hana
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 15. srpna 2022 Hana

Na začátku byla malá dílna a dobrý nápad, firma Vest slaví 25. výročí

  9:43
Zlínská společnost Vest, která měsíčně vyrobí milion slaných pochutin, letos slaví čtvrtstoletí. Začínali v rodinném domku v Bohuslavicích. První výrobní linka na pečení slaných tyčinek se jim vešla do jednoho pokoje.

Jednatelka firmy Vest na výrobu slaného pečiva Jana Večerková (červen 2021). | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Dnes je společnost Vest, jejíž název v sobě skrývá zkratku Večerkovy slané tyčinky, největší rodinnou firmou v oboru trvanlivého slaného pečiva v zemi. Udává trend v oboru trvanlivého slaného pečiva, její tyčinky, krekry a preclíky znají také v Africe a kromě Austrálie už na všech kontinentech.

Jako pochoutku si tyčinky v typickém šestihranném obalu přibalila také jedna z českých expedic na cestu do Antarktidy. Příběh slavné zlínské firmy se přitom začal psát u sladkých svatebních koláčků.

„Švagr se vyučil pekařem-cukrářem a rodiče mu doma vytvořili malou cukrářskou dílnu, kde začal péct pro své známé svatební koláčky. Nakonec začal přemýšlet o trvanlivém pečivu. Tak jsme to dali dohromady a začali péct slané tyčinky,“ říká jednatelka společnosti Vest Jana Večerková.

Firmu, která v nové výrobní hale ve Zlíně upeče za měsíc okolo milionu kusů slaného pečiva, řídí společně s manželem, švagrem a švagrovou.

Když se vrátíte do roku 1996 a vzápětí zase zpět, co se vám vybaví?
Vděčnost manželovým rodičům, kteří nás nechali přestavět přízemí svého rodinného domu a následně i zastavět zahradu. Zpětně si toho vážím čím dál víc. Podpořili nás při startu a věřili nám. Začátky byly strastiplné.

Jana Večerková

Jednatelka společnosti Vest se narodila 11. července 1966, je vdaná a má dvě děti.

S podnikáním začala už v roce 1991, kdy měla velkoobchod s cukrovinkami.

Firmu Vest vede se svým manželem, švagrem a švagrovou.

V čem nejvíc?
První Vánoce nás překvapilo nečekané množství objednávek. A jelikož jsme nedokázali sehnat žádné brigádníky na vánoční svátky, tak jsme sami zasedli k balení tyčinek. K lince jsme si přinesli televizi a pohádky jsme sledovali při práci.

To jsou ale hezké vzpomínky, ne?
No vidíte. A my jsme si je ani nestihli zdokumentovat. Jednak jsme v té době vůbec neměli tušení o velkém růstu. Navíc nebyla žádná pořádná technika. Mobily se používaly jen na telefonování. Na snímky nikdo nemyslel. Našli jsme nakonec jen jeden, je na něm první pracovnice u první výrobní linky.

Tyčinky jste dostali rychle do obchodních řetězců, kde šly okamžitě na odbyt. Čím jste tak zaujali?
Po sametové revoluci v roce 1989 nastal obrovský boom, dařilo se všemu novému. Bez nadsázky můžu říct, že nové věci lákaly a prodávaly se samy. V úplných začátcích jsme navíc vlastnili menší velkoobchod s cukrovinkami. To nám velmi pomohlo. Společně s laskominami jsme začali nabízet i tyčinky. Nastala situace, která nás samotné ohromila. Co jsme vyrobili, to jsme prodali. Zájem začal být obrovský.

Co vás dnes odlišuje od konkurence?
Kvalita, chuť a receptura. Za pětadvacet let jsme ji nezměnili, nakupujeme ty nejkvalitnější suroviny a máme k výrobku stále rodinný přístup. Je po všech stránkách náš, stejně jako v dobách, kdy jsme neměli automatickou linku a pekli doma v pokoji.

Měla jste někdy v podnikání těžkou chvíli?
Ano. V souvislosti se stěhováním firmy do zlínských Louk v roce 2000 a spuštěním nové linky se objevila potíž, která nás překvapila a tížila zároveň. Zatímco dříve se těsto na tyčinky muselo vyválet a následně krájet na tenké proužky, nová technologie dovezená za velké náklady z Rakouska těsto vytláčela přes trysky. Výsledkem byly tenké a křupavější tyčinky podobné soletkám.

Nákupčí reagovali okamžitě, ale tak, jak jsme nechtěli. Vyžadovali po nás tyčinky vyrobené starým způsobem. To byl moment, který nás vzápětí stál peníze i čas. Než jsme dokázali vyladit recepturu, tak jsme plnili denně jedno nákladní auto těstem, které se nedalo jíst. Končilo jako výkrm v zemědělském družstvu. Po týdnu jsme si říkali, že to neustojíme, že jsme investovali špatným směrem.

Objevují se snahy zastavit rozmach společnosti jejím odkoupením a splynutím s konkurenční firmou?
Telefonáty na toto téma občas dostávám. Mají stále stejnou formu. Většinou je volajícím anonymní člověk, který údajně jedná v zastoupení vážného zájemce. Pokaždé dostane stejnou odpověď – „děkuji za zájem, ale prodávat nic nechci“.

Vest má za sebou pětadvacet let. Na co jste nejvíc hrdá?
To, co jsme dokázali na začátku podnikání vyrobit za celý rok, zvládneme nyní za jeden týden. Pro představu, v roce 1996 jsme upekli za celý rok zhruba 30 tisíc kusů slaných tyčinek, nyní za jeden týden vyrobíme okolo 350 tisíc kusů nejen tyčinek, ale i preclíků, krekrů nebo mixů slaného pečiva.

Vest

Česká rodinná firma, která začala slané pochutiny vyrábět v roce 1996 v Bohuslavicích, od roku 2000 sídlí ve Zlíně-Loukách.

Ročně upeče přes 17 milionů balení slaného pečiva. Sortiment čítá téměř tři desítky různých produktů.

Letos firma poprvé vyvezla své zboží i do USA.

Firma se z Bohuslavic do Zlína přestěhovala v roce 2000, před dvěma lety jste rozšířili výrobu v nové hale s automatickou linkou. Co bude dál?
Nová linka je dlouhá bezmála sto metrů a oproti starším dokáže péct téměř dvojnásobné množství pečiva za stejný čas. K pětadvacetinám firmy si chceme nadělit další novou budovu, která rozšíří současné sklady i expedice.

Bezmála třicet procent roční produkce jde na export a některé trhy zní pořádně exoticky. Dodáváte na Mauricius, do Japonska nebo Itálie. Proč právě tam?
S rozšířením technologie přišly i nové trhy. Exportní manažer prezentuje naše výrobky na světových výstavách a zacílil na nové oblasti. Situace se na nich neustále vyvíjí. Pokud jde o Evropu, zde tyčinkám vládnou Poláci, Rumuni, Němci a Turci.

Jak firmu ovlivnila pandemie koronaviru?
Jednu z linek jsme museli na čas zastavit kvůli nemocem, ale z celkového pohledu jsme celosvětovou krizi ustáli. Dokonce jsme v jednu chvíli museli zahájit i víkendové směny. Lidé zůstávali doma a v obchodech nakupovali víc i slané pečivo. Horší je to nyní. Na trhu chybí granuláty na výrobu plastových obalů, samotné obaly a taky papír. Stále se potýkáme s dlouhými dodacími lhůtami, někdy komponenty nedorazí vůbec. Navíc výrazně zdražily všechny suroviny. Nejvíc olej a mouka.

Existují ve výrobě slaného pečiva nějaké trendy?
Každý se snaží hledat nestandardní příchutě, ale ne všechny se na trhu uchytí. Praxe je taková, že slaná chuť nakonec vždy zvítězí. Z nových příchutí se nám ujaly tyčinky s kmínem a sezamem. Krátkodobě jsme vyráběli tyčinky s konopím nebo chilli. Zaujmout novou chutí zkouší každý výrobce a my nejsme výjimkou.

Komunální a senátní volby 2022

Komunální volby se konají 23. a 24. září. Voliči budou vybírat nové členy zastupitelstev obcí, měst nebo městských obvodů. Tyto volby se spojí s volbami do třetiny Senátu, jejichž případné druhé kolo bude o týden později. Ve Zlínském kraji se volí v obvodu Kroměříž

Šárka Jelínková, Rudolf Seifert, Roman Hoza, Marie PěnčíkováJiří Korec, Jaroslav Němec, Stanislav Blaha, Radim Holiš

  • Nejčtenější

Cedidla měl jít za kosu na Ewertona ven. Omlouvám se, řekl. Trpišovský sepsul VAR

Byl to zákrok, po němž atmosféra ve vršovickém Edenu podstatně zhoustla. Ostrá kosa zlínského beka Martina Cedidly na...

Slavia - Zlín 4:1, dva góly dal Jurásek, hosté dohráli bez Procházky

Slávističtí fotbalisté se dlouho strachovali, ale nakonec v druhém kole Fortuna ligy houževnatý Zlín zdolali 4:1. Dvěma...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slovácko - Fenerbahce 1:1, vyřazení po důstojné druhé půli, srovnával Šašinka

Fotbalisté Slovácka se rozloučili s Evropskou ligou, ale jejich boj o poháry neskončil. V domácí odvetě 3. předkola...

Tresty pro sudí z Edenu: Černý si nezapíská do října, muž od videa znovu až na jaře

Fotbalový rozhodčí Dalibor Černý, který chyboval v nedělním ligovém utkání Slavie se Zlínem (4:1), si do konce září v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

PONEDĚLNÍK: Jasná červená. Proč ani video v lize hráče nechrání?

Třebaže je ochrana zdraví fotbalistů prioritou ve všech vyspělých soutěží v Evropě, včetně té české, nějak nám pořád...

Neklidné nohy či noční děs. Poruchy spánku předcházejí nemocem, říká neurolog

Premium Říká se, že dobrý spánek je sladší než med. Což naznačuje jeho hlavní funkci: nechat tělo odpočinout. A působí i coby...

Oktagon bez Rusů, zájem o ostrovy i kdo s kým o titul. Co chystá Novotný

Premium Letní turnaj na pražské Štvanici zaujal i uznávané zámořské experty, kteří se jinak výhradně věnují nejlepší soutěži...

Dnes se bavím líp i bez drog a alkoholu, říká terapeut a bývalý narkoman

Premium Jeho příběh je drsný, ale má happy end. Čtrnáctileté balancování na hraně s pervitinem, závislost, lži, prostitutky,...

  • Další z rubriky

V okolí není žádná, přímo v Luhačovicích však mají rozhleden přes 200

Na kopcích v blízkém okolí Luhačovic se netyčí žádná rozhledna. Zato přímo v lázeňském městě jich návštěvníci najdou...

Oblíbené pumptrackové dráhy přibývají a šíří se po celém kraji

Příznivci extrémních sportů, cyklisté a koloběžkáři mají ve Zlínském kraji k dispozici další sportoviště. V...

Zlín chce do podchodu dostat kulturu, musí ale řešit zatékání a světla

Zlínská radnice chce zkulturnit prostředí v podchodu u náměstí Práce, který před lety opravovala, ale nedohodla se s...

Splašky otrávily ryby v řece na Zlínsku, příčinou byla závada v čistírně

Splašky, které unikly z čistírny odpadních vod, otrávily ve čtvrtek večer ryby v řece Vláře na Zlínsku. Zasažený úsek...

Léto venku s eMiminem: Na co se těšit v 7. soutěžním týdnu?
Léto venku s eMiminem: Na co se těšit v 7. soutěžním týdnu?

Léto venku s eMiminem je tady! Každý týden budeme soutěžit o fantastické ceny v celkové hodnotě 298.000 Kč. Sdílejte své letní zážitky, hodnoťte...

Bude hůř. Považuji za férové sdělit to divákům předem, přiznal šéf ČT

Premium Inflace, energie, válka na Ukrajině a k tomu nízké koncesionářské poplatky. Současná situace postihla i Českou...

Stav herečky Anne Heche je téměř beznadějný. Má vážně poškozený mozek

Herečka Anne Heche (53) s největší pravděpodobností nepřežije nehodu, při níž autem narazila do dvoupodlažní budovy v...

Herečka Anne Heche zemřela, nepřežila následky zranění po autonehodě

Třiapadesátiletá herečka Anne Heche zemřela. Uvedla to její přítelkyně Nancy Davisová. Herečka skončila v nemocnici v...

K vulgárnímu nápisu musela tatéra přemluvit sexem. Teď ho chce pryč

Její nápad se v salónech nikomu nelíbil. Žádný tatér s ním nechtěl mít nic společného, tak moc nápis svou nositelku...

Rýn během pátku přestane být splavný. Ekonomické dopady pocítí celá Evropa

Hladina řeky Rýn v německé oblasti Rheingau podle úřadů v pátek klesne na kritickou úroveň, na klíčovém místě naměří už...