Oprava zlínského tržiště se komplikuje, prodejní buňky nejspíš zůstanou

  8:56
Rekonstrukce tržiště Pod Kaštany v centru Zlína se komplikuje. Památkáři jsou proti navržené podobě dvou prodejních buněk a jejich majitelé nezískali stavební povolení. Stánky tak nejspíše zůstanou v původním stavu a udělají se jen nutné opravy.

Když před osmi lety zlínský magistrát opravil podchod u náměstí Práce, výsledek byl rozpačitý. Radní se totiž nedohodli s majiteli obchůdků v jeho útrobách, kteří se k rekonstrukci nepřidali. Starší krámky tak zůstaly v původním stavu.

Podobný scénář se může opakovat při aktuální proměně centrálního zlínského tržiště Pod Kaštany.

Na starosti ji má město s výjimkou dvou současných prodejních buněk, u nichž se nedohodlo s majiteli a ti si opravu řeší sami. Na místě stávajících stánků plánují vybudovat dva nové s terasou v horní části. Jenže proti se postavili památkáři.

„Chtěli jsme, aby to bylo hezké. Vložili jsme do přípravy hodně peněz a celá stavba by byla hrazena z našich prostředků, které jsou na rozdíl od těch veřejných omezené,“ uvedl Ladislav Nesrsta, majitel jednoho stánku. A naznačil i svůj další postup: „Zřejmě stánky necháme tak, jak byly, a jenom je natřeme.“

Nespokojená je také majitelka druhé buňky Věra Fryštacká. „Pět měsíců jsme si neúspěšně vyřizovali stavební povolení a teď bychom si měli začít vyřizovat nové? Asi udělám jenom základní opravu, nová výstavba nebude,“ reagovala Fryštacká.

Pokud by šlo vše podle předpokladů, práce na výstavbě obou buněk už by se rozjely. Majitelé měli domluvené stavební firmy, objednané materiály. Vše ale museli zrušit kvůli výhradám památkářů. Těm vadilo, že vlastníci chtěli mírně rozšířit půdorys buněk, na střeše měla být terasa s posezením a mezi stánky schodiště, po němž by se na ni vystoupalo.

Památkářům vadí další podlaží

„Parcely jsou součástí kulturní památky, kterou je sousední park. Byl by to nevhodný precedens pro případné obdobné záměry uživatelů, aby se využívala i vyšší patra tržiště,“ konstatoval Ladislav Buchta z Národního památkového ústavu v Kroměříži. Památkáři souhlasí s buňkami ve stávajícím půdorysu, výšce i objemu. Majitelé tak opraví ty současné.

Kroměřížští památkáři však vydávají pouze doporučující stanovisko. Závazné vyjádření je na odboru kultury a památkové péče zlínské radnice.

„Využití střechy stánků jako další komerčně využívané plochy de facto vytvoří další podlaží. Narušilo by to ucelenou koncepci revitalizovaného tržiště a především poškodilo památkové hodnoty zámku s parkem,“ sdělil za odbor kultury mluvčí města Tomáš Melzer.

Odbor nejprve odsouhlasil odstranění stávajících stánků a potom výstavbu nových buněk ve stejném půdorysu a objemu. „Památkáři pouze neposkytli souhlas s realizací dalších přídavných konstrukcí umožňujících pohyb na střechách obou stánků,“ upřesnil Melzer.

Vlastníci na to mají jiný názor už proto, že radní dříve s jejich návrhy souhlasili. „Brala jsem to tak, že jsme s městem domluvení. Jsem z toho zklamaná. Někdo chce škodit nám, nebo městu,“ uvažuje Fryštacká. „Začínám mít pocit, že je to něčí zájem, aby se to nedělalo,“ poznamenal Nesrsta.

Primátor Jiří Korec uznává, že městská rada s úpravami s pochůznou střechou souhlasila. Z faktu, že památkový odbor záměru nedal zelenou, nadšený není. „Památková péče bohužel nenašla odvahu nebo správný argument, aby to povolila. Například s regulací, co na střeše může být umístěno, aby to nekazilo ráz, který památková péče hlídá,“ řekl Korec.

Oprava tržiště má skončit na podzim

„Investorovi se tím značně snížila přidaná hodnota, kterou chtěl od rekonstrukce získat. Je na něm, zda upraví projekt, odmaže pochozí střechu a vrátí se do objemu současných stánků a zrekonstruuje je, nebo řekne, že mu za to investice nestojí, a vrátí tam to, co bylo,“ doplnil.

Ani souhlas vedení města s návrhem neměl vliv na stavební povolení, které majitelé kvůli negativnímu vyjádření památkářů nedostali.

„Nemohli jsme jim garantovat vyjádření památkářů, protože to nespadá do našich pravomocí. Kdyby jim to povolili, tak to budeme respektovat,“ vzkázal náměstek primátora Pavel Brada, jenž má na starosti majetek města. „Státní správa je mimo dosah samosprávy,“ upozornil Korec.

Zlín s majiteli uzavřel dohodu, podle níž mají stánky ladit se vzhledem okolního tržiště, včetně barevných odstínů. „Pokud by smlouvu neplnili, můžeme postupovat právně,“ naznačil Brada.

Podle majitelů stánků je ale v dohodě i to, že obě strany budou postupovat v souladu a město už v pracích pokročilo natolik, že se mu budou obtížně dělat i jen mírnější úpravy stánků tak, aby nepoškodilo třeba novou dlažbu na tržišti.

Magistrát chce s opravou skončit letos na podzim, sám ale také řeší komplikace. Například zastřešení části tržiště je o zhruba půl metru vyšší, než bylo povoleno. Proto si to město musí dodatečně povolit, což památkářům tolik nevadí.

„Není tam záměr, aby se střecha zpřístupnila, ani nejde o enormní nárůst výšky,“ uvedl Buchta. „V průběhu stavby se tyto věcí dějí, ale v kontrastu ke stavbám stánků je to nešťastné. Vypadá to jako dvojí metr, což je špatně,“ dodal Korec.

Autor:
  • Nejčtenější

Řidička autobusu vyjela s přelepenými kontrolkami závad. Jízdu zatrhla až policie

13. března 2024  15:26

Linkový autobus s cestujícími zastavili v pondělí dopoledne dopravní policisté v Holešově....

„Může nám zkazit život.“ Kritici proměny zlínského koupaliště podají žalobu

12. března 2024  12:44

Nespokojení obyvatelé zlínských Malenovic chtějí žalobou napadnout změnu územního plánu, již...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dálnice roste i na tekutých píscích. Silničáři poprvé stavěli mosty jinak

12. března 2024  8:42

Její trasu lemuje hned několik pískoven. To proto, že v její blízkosti je písčitá a na mnoha...

Psovi lezla žebra, byt byl plný výkalů. Hradištěm otřásl případ týrání

14. března 2024  10:21

Hrozivý případ týrání zvířat otřásl lidmi v Uherském Hradišti. Díky zásahu místních obyvatel...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zrušme VAR, zlobil se kouč Bohemky po další ztrátě. Bod ze Zlína je hořkosladký

16. března 2024  19:32

Zklamaný z výsledku, naštvaný na rozhodčí. Asistent českého áčka Jaroslav Veselý se na první...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Litoměřický vzkaz Zlínu: Staršímu týmu náš hokej nedělá dobře...

19. března 2024  9:06

Vybavujete si, jak kolovaly řeči o plesové sezoně, pokud se hokejovému Litvínovu nedařilo v...

Kulturní centrum za stamiliony bude, slíbilo vedení Rožnova. Hledá novou firmu

19. března 2024  8:34

Stavba Kulturního centra (KC) v Rožnově pod Radhoštěm je pořád reálná. To je hlavní výsledek...

Na akustickém koncertu ve zlínské galerii zahraje Janda hity Olympiku

18. března 2024  16:13

Do Zlína většinou jezdí zpívat na velké halové koncerty či vyprodaná vystoupení v Kongresovém...

Záchranáři vyjeli k otravě oxidem uhelnatým, žena a dítě skončily v nemocnici

18. března 2024  11:57

Záchranáři vyjížděli v pondělí ráno v Kroměříži k případu, který byl nahlášený jako lehčí zranění...

Advantage Consulting, s.r.o.
EKONOMICKO - VÝROBNÍ KONTROLOR (okolo 55.000 Kč)

Advantage Consulting, s.r.o.
Zlínský kraj
nabízený plat: 40 000 - 55 000 Kč

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...