Stávající neutěšená podoba tržiště se změní. U vstupu z ulice Gahurova, tedy od mrakodrapu, vznikne zázemí pro trhovce.

Stávající neutěšená podoba tržiště se změní. U vstupu z ulice Gahurova, tedy od mrakodrapu, vznikne zázemí pro trhovce. | foto: Zdeněk NěmecMAFRA

Archeologové prozkoumají zlínské tržiště Pod Kaštany, pak začne oprava

  • 4
Ještě před plánovanou přestavbou hlavního zlínského tržiště Pod Kaštany prozkoumají místo archeologové. S ohledem na to, že leží v těsném sousedství zámeckého parku, nemuselo by být pátrání po zajímavých nálezech marné. Aby následně mohlo město lokalitu zmodernizovat, musí se dohodnout s majiteli prodejních buněk.

Archeologický průzkum je každopádně nezbytný a musí předcházet samotné přestavbě tržiště. Začne, jakmile skončí zemní práce.

„Stavba se přeruší, a pokud se nic nenalezne, bude pokračovat dál. Když se něco zajímavého najde, může se průzkum prodloužit. Záleží, jak rozhodne Archeologický ústav Akademie věd,“ přiblížil náměstek primátora Pavel Brada, který má majetek města v kompetenci.

„Archeologický průzkum je běžnou součástí nejen staveb v historických sídlech. Tady jde o součást zámecké zahrady, takže archeologické nálezy jsou velmi pravděpodobné,“ zmínil.

Město chce začít s modernizací nevzhledného tržiště Pod Kaštany na přelomu jara a léta. Nejdříve se ale musí dohodnout s majiteli dvou prodejních buněk, které jsou součástí tržiště.

Vlastníci se obrátili se žalobou na soud, který vydal před koncem loňského roku předběžné opatření, jímž zakázal městu zahájit stavební práce.

„Jednáme s majiteli stánků o vzájemné dohodě, která je jedním z hlavních bodů, jež určují termín vyhlášení výběrového řízení na rekonstrukci tržiště,“ nastínil Brada.

Majitelům stánků vadí, že s nimi stavební úřad při povolování nejednal jako s hlavními účastníky řízení, i když jsou jejich stánky součástí tržiště. Nedohodli se s městem ani na tom, jak budou prodejní buňky nově napojené na inženýrské sítě a kdy se tak stane.

Městská rada už vybrala externí firmu, která výběrové řízení na dodavatelskou firmu zorganizuje. Náklady na přestavbu tržiště stouply na zhruba 90 milionů korun. Návrh na jeho proměnu počítá s více než stovkou prodejních míst na více než 900 metrech čtverečních prodejní plochy.

Tržiště stojí více, protože se podle Brady výrazně zvětšila řešená plocha. Rekonstruovaná bude i velká část sousední Soudní ulice (od bývalého soudu po občerstvení McDonald), což v původní verzi nebylo. „Rovněž došlo ke zkvalitnění povrchů v celé ploše tržiště i na Soudní ulici,“ upřesnil Brada.

Pověsti mluví o podzemních chodbách

U nových stolků mají být rozvody vody a elektrické zásuvky, takže prodejci budou moci nabízet i sýry nebo uzeniny. Stánky také půjde zastřešovat.

Pod střechou na jedné straně tržiště budou volná místa, kde se má dát prodávat na zemi nebo v dřevěných stáncích.

Archeologický průzkum bude radnice dělat i před plánovanými úpravami nedalekého náměstí Míru, pod jehož částí chce vybudovat podzemní parkoviště.

Začne ale zřejmě až v příštím volebním období, když to současné končí na podzim příštího roku. Město ale musí sehnat dotace. Náklady mají být kolem 300 milionů korun.

„Lze očekávat, že pod náměstím nějaké nálezy mohou být. Podle zlínských pověstí tam byly například podzemní chodby. Archeologický průzkum se tam částečně prováděl už na konci 80. let minulého století,“ upozornil Brada.