Stadion, který Uherské Hradiště pronajímá za symbolickou částku fotbalovému

Stadion, který Uherské Hradiště pronajímá za symbolickou částku fotbalovému Slovácku. | foto: Archiv, MF DNES

Hradiště má první výtěžek z hazardu, třetinu pošle fotbalové mládeži

  • 2
Fotbalové Slovácko po ztrátě peněz z loterií podpoří uherskohradišťská radnice. Zastupitelstvo očekává, že z hazardu dostane ročně kolem 16 milionů korun, na mládežnický fotbal pošle zhruba 7 milionů. Smlouvu o dlouhodobé podpoře mládežnického fotbalu však zastupitelé neschválili.

Zásadní pomoc dorazí za pár dnů do kasy fotbalového klubu 1. FC Slovácko v Uherském Hradišti. Zastupitelé totiž rozdělili první peníze z loterií a hracích automatů.

Počáteční čtvrtletní splátka už je na účtu města a činí 3,7 milionu korun. Hradiště tak odhaduje, že ročně dostane z hazardu skoro 16 milionů korun.

Jednu z nejvyšších částek pak dá město mladým fotbalistům 1. FC Slovácko.

"Nějaké peníze už letos dostali, ale my jim teď částku dorovnáme tak, aby to za celý rok dělalo sedm milionů korun," upřesnil místostarosta Stanislav Blaha.

Příspěvek zaplatí i trenéry, dopravu a další provoz mládežnických týmů.

Výkonný ředitel fotbalového Slovácka Vladimír Krejčí zdůraznil, že inkasované peníze nejsou určeny pro prvoligový tým. Ten na rozdíl například od zlínských hokejistů s žádostí o podporu radnice těžko pochodí.

"Město teď ale dalo najevo, že chce podporovat tak smysluplnou věc, jako je mládežnický sport," poznamenal Krejčí.

Radnice tak podle něho částečně napravila stav, kdy má mládežnická fotbalová akademie po novele loterijního zákona menší finanční podporu.

Ani tak to ovšem fotbalovému klubu stačit nebude. "Aby byl výpadek pokryt zcela, musela by být částka minimálně o pět milionů korun vyšší. Musíme jej krýt z vlastních komerčních zdrojů," potvrdil Krejčí.

Smlouvu až do roku 2018 radnice zatím neschválila

Vedení města původně plánovalo ještě větší podporu mladých fotbalistů. S klubem hodlalo uzavřít smlouvu na několik let, která by zajišťovala pravidelný příspěvek od města do roku 2018.

Smlouva ovšem zastupitelstvem neprošla. "Věřím, že radnici přesvědčíme, že jsou to smysluplně vynaložené prostředky a že mládež dlouhodobou podporu dostane," dodal šéf klubu.

Několik let dávala radnice fotbalistům ročně 4 miliony korun, později 3,6 milionu.