Tomáš Březina u olomouckého soudu.

Tomáš Březina u olomouckého soudu. | foto: Petr Janeček, MAFRA

Tomáš Březina pomohl rozkrýt lihovou mafii, z vězení vyšel na podmínku

  • 58
Městský soud v Brně podmínečně přerušil výkon trestu Tomáše Březiny z kauzy lihové mafie a propustil jej na svobodu. Za mřížemi měl strávit 3,5 roku, nakonec byl ve vězení včetně vazby zhruba o rok kratší dobu.

Březina vězeňskou budovu v Brně-Bohunicích opustil kolem půl dvanácté, s novináři nemluvil.

Podstatného snížení trestu přitom dosáhl teprve letos v červnu u Nejvyššího soudu, původně byl odsouzený k šesti letům. Březinu také soudy zbavily veškerého majetku. Pro zmírnění trestu se s ohledem na jeho spolupráci tehdy vyslovovala obhajoba i obžaloba.

Tomáš Březina měl postavení spolupracujícího obviněného, který pomohl rozkrýt síť organizovanou jeho bratrem, Radkem Březinou ze Zlína-Kostelce. U soudu navíc litoval, že zločinu napomáhal. Takzvaná lihová mafie stát na daních připravila o miliardy korun.

Spoustu věcí bych udělal jinak, říkal po odsouzení bratr lihového bosse

Březinovo svědectví je klíčovým důkazem proti 70 lidem přibližně ve třiceti trestních řízeních. Řízení mají různou spojitost s lihovou mafií, týkají se například odběratelů lihu.

Soudkyně Barbora Sýkorová ráno ze zasedání vyloučila na žádost obhajoby veřejnost, Březina se k návrhu na podmínečné propuštění vyjadřoval prostřednictvím videokonference.

Neveřejné nakonec bylo i vynesení usnesení soudu. Návrh na vyloučení veřejnosti dala obhajoba, obhájce uvedl, že je to z důvodu bezpečnosti odsouzeného. Během zasedání měly zaznít i citlivé informace.

„Ve věci bylo rozhodnuto o propuštění odsouzeného z výkonu trestu se stanovením zkušební doby na dobu sedmi roků a zároveň byl nad odsouzeným stanoven dohled, neboť byly splněny zákonem stanovené podmínky pro podmínečné propuštění,“ řekla mluvčí soudu Petra Hovorková.

Ve vězení nadále zůstává Březinův bratr Radek, který z osmi mužů obžalovaných v kauze tzv. lihové mafie dostal nejpřísnější trest - odpykat si má 13 let.

,