Vrtná souprava se musela dostat až do hloubky 80 metrů.

Vrtná souprava se musela dostat až do hloubky 80 metrů. | foto: Město Kroměříž

Kroměříž patří mezi průkopníky, školu vytápí vrty hluboké osmdesát metrů

  • 2
Základní školu Oskol v Kroměříži vytápějí tepelná čerpadla. Je jich celkem sedm, zásobuje je 32 jednotlivých vrtů a škola je jednou z prvních v Česku, které k alternativnímu způsobu vytápění dospěly.

„Během stavby jsme z toho měli trochu těžkou hlavu, protože se muselo vrtat hlouběji, než se předpokládalo, ale podařilo se to,“ oddychl si starosta Jaroslav Němec.

Vrtné soupravy se měly podle plánu zastavit v hloubce 75 metrů, ve skutečnosti jsou o pět metrů hlubší, aby měla čerpadla požadovaný výkon.

Pracovalo se v prostorách školního hřiště. Ačkoliv se systém budoval během loňského podzimu, do ostrého provozu jej pustili teprve před pár dny.

„Čerpadly topíme zhruba týden a zatím hledáme optimální nastavení. Teplo ale máme,“ uvedl ředitel školy Oldřich Gejda.

Sedmiletá návratnost investice

Kromě nového systému topení se měnila a zateplovala i fasáda budovy. Akce vyšla na 28 milionů korun, z toho 19 milionů získalo město z dotací.

Přestože jde o jeden z nejlevnějších způsobů vytápění, návratnost investice je zhruba sedm let. Jestli město v budoucnu převede na vytápění obnovitelnými zdroji energie všechny své školy, jasné není.

Oskol nyní bude sloužit jako ověřovací projekt a kroměřížská radnice počká na reálné zkušenosti.

„Nebráním se tomu, ale přece jen jsou to značně zvýšené finanční náklady,“ naznačil Němec.

Základní škola Oskol má v tomto školním roce 522 žáků v běžných, sportovních i speciálních třídách. Nabízí výuku uzpůsobenou dětem s logopedickými vadami či dyslexií, jako první v regionu loni v září otevřela také alternativní třídu Montessori.