ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Svatomartinským vínům uškodily zrušené akce, někde budou degustovat online

  • 4
První příležitost k ochutnání aktuálního ročníku vína letos hatí koronavirus. Tradiční žehnání svatomartinských vín v Uherském Hradišti, svatomartinské slavnosti ve Zlíně ani slavnostní otevírání nových vín ve sklepích a vinotékách se 11. listopadu v symbolických 11 hodin konat nebudou. Mezi zákazníky se však mladá vína dostanou.

„Obvykle vinaři prodali kolem dvou milionu lahví se známkou Svatomartinské. Teď nejsou otevřené restaurace, nemůžete si s přáteli zajít na husičku a víno, a přestože ročník bude kvalitní, na takové číslo se nedostaneme,“ poukázal na problémy letošního ročníku prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray.

Vinařský fond, který značku Svatomartinské víno vlastní a propaguje, zveřejnil všechna vybraná vína od pěstitelů z celé republiky, která prošla dvoukolovým hodnocením a známku se svatým Martinem na bílém koni dostala. Jsou mezi nimi i vinaři ze Slovácka.

„Naše svatomartinské bílé, červené i růžové budeme mít k dispozici v našich vinotékách, kterých máme po republice přes dvacet,“ upozornila například Barbora Pokorná z rodinného vinařství Víno Hruška v Blatničce. „Nabídneme o tři tisíce lahví méně než v minulosti, zákazníci si ho budou moci otevřít až doma.“

Dohromady se do letošního ročníku svatomartinských vín přihlásilo o 21 procent vinařů méně než v minulém roce a zájemci tak budou vybírat z 312 vín od 74 vinařství. K dispozici bude 1,75 milionu kusů lahví.

Svatomartinské víno najdou zákazníci na e-shopech, v otevřených vinotékách nebo si ho vychutnají prostřednictvím online degustace.

Tu chystá třeba Dvůr pod Starýma Horama v Boršicích. Zájemce si koupí balíček vín, ve kterém budou kromě svatomartinských také archivní vzorky nebo husí paštika, a v sobotu večer se přes YouTube kanál propojí s vinaři, kteří degustaci budou řídit.

„My jsme svatomartinská nedělali, ale máme mladá vína a také chystáme online degustaci,“ naznačil Libor Zlomek z rodinného vinařství Zlomek+Vávra z Boršic u Blatnice.