ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Luděk Peřina, ČTK

Svatby s rouškami a omezeným počtem hostů nelákaly, obřadů loni ubylo

  • 3
Díky řadě příhodných číselných kombinací, která obvykle snoubence lákají, to měl být silný svatební rok. Matriky měst ve Zlínském kraji však loni registrovaly nejmenší počet oddaných za poslední dobu. Páry od svateb odrazovala koronavirová epidemie a přísná hygienická opatření.

Například ve Zlíně si řeklo ano celkem 257 párů, což je o 69 méně než v roce předchozím.

„Vzhledem k protiepidemickým opatření bylo spoustu obřadů zrušeno,“ potvrdil mluvčí zlínského magistrátu Tomáš Melzer.

„Z naší praxe se tedy potvrdilo, že lidé se v omezených podmínkách oddávat nechtějí,“ dodal.

Podobná situace je i v dalších městech kraje. V Kroměříži měli 144 obřadů, což je skoro o osmdesát méně, než je průměr posledních let. Přímo v souvislosti s koronavirem ale svatbu zrušilo jen 20 párů.

„Dost snoubenců si to zřejmě rozmyslelo ještě předtím, než si na radnici stihli zarezervovat termín,“ poukázal mluvčí kroměřížské radnice Jan Vondrášek.

V Uherském Hradišti loni evidovali 95 a ve Vsetíně 72 svateb. Také tam jde o nejnižší počty za poslední tři roky, byť pokles není tak dramatický.

Snoubenci museli velkou část roku řešit dilema, zda svatbu uspořádat v omezeném počtu, s rouškami a dezinfekcí, nebo ji odložit.

„Některé obřady jsme posouvali dokonce dvakrát a někteří to prostě psychicky nedali a zrušili obřad,“ pověděla Romana Pastuszková z otrokovické radnice.

Lidé se přestali bát obřadů ve všední dny

Podle svatební koordinátorky Blanky Červenákové z kroměřížského svatebního salonu Juliana byla svatební sezona sice kratší, ale intenzivnější. Nejvíc sňatků snoubenci uzavřeli přes léto v době uvolnění opatření.

Svatby v roce 2020 v kraji

Zlín 257 sňatků (-67)

Kroměříž 144 sňatků (-54)

Uh. Hradiště 95 sňatků (-3)

Vsetín 72 sňatků (-33)

Uh. Brod 53 sňatků (-7)

Otrokovice 36 sňatků (+13)

Pozn.: Číslo v závorce udává porovnání s rokem 2019

„Řada párů svatbu naplánovanou na jaro přeložila na říjen, kdy se paradoxně situace znovu zhoršila,“ popsala Červenáková.

„Pro svatebčany to bylo psychicky velmi náročné období. Jako svatební koordinátorka jsem fungovala i jako farář či psycholog,“ usmála se.

Zároveň si všimla, že lidé začali k obřadům přistupovat trochu odlišněji než dříve. Páry se čím dál častěji berou jen formálně v malém počtu lidí. Plánují, že takzvanou falešnou svatbu s velkou oslavou uspořádají později.

„Lidé se také přestali bát svateb ve všední dny. Měla jsem na starosti úterní, středeční či páteční obřady a musím říct, že byly velmi povedené,“ zmínila Červenáková.

Snoubenci si řekli ano v koruně stromu

Podle matrikářů se také lidé čím dál častěji brali ve venkovních prostorách, což je trend posledních let. V pandemickém období navíc svatebčané vnímají venkovní variantu jako bezpečnější.

Jeden pár v Otrokovicích dokonce zvolil netradiční obřad na stromě. V tomto případě však nešlo o reakci na epidemii.

„Zaměstnáním novomanželů je rizikové kácení stromů a mají k přírodě hluboký vztah,“ vysvětlila s úsměvem Pastuszková.

Na letošní rok jsou zatím přeloženy jen jednotky svateb, na matrikách proto žádný svatební boom neočekávají. Pro rezervaci termínů doporučují využívat telefon či e-mail.

„Lidem bych doporučila, aby se nebáli plánovat. I když to vypadá, že to v dnešní době nejde. Když máte ale svatbu naplánovanou a okolnosti nebudou přát, může se jednoduše přehodit na jiný termín. Dnes s tím všichni počítají,“ poradila svatební koordinátorka Červenáková.