Plánovaná podoba expozice jaguárů ve zlínské zoo.

Plánovaná podoba expozice jaguárů ve zlínské zoo. | foto: vizualizace: Zoo Zlín

Strmou cestu ve zlínské zoo přestaví kvůli vláčku i expozici jaguárů

  • 7
Strmá cesta pod tropickou halou Yucatan ve zlínské zoologické zahradě se v příštím roce změní. Zoo ji nechá přebudovat tak, aby zde návštěvníci kopec zdolávali snadněji a dostali se blíže k některým expozicím. Přibýt sem mají především jaguáři.

Svah, který směřuje do oblasti Amazonie, totiž některé lidi svým sklonem odrazoval.

„Tato cesta byla budována před desítkami let, ale současným požadavkům už naprosto neodpovídá,“ uvedl ředitel zoo Roman Horský, podle něhož tady mívají problémy především starší lidé či maminky s kočárky.

Mnoho z nich se tak raději tomuto místu úplně vyhne. „To je velká škoda, protože amazonskou oblast plnou vody a zeleně považuji za velmi atraktivní. Někdo už sem ale z dětského koutku v části Austrálie nezavítá, protože pak nechce šplhat do kopce,“ řekl Horský.

Nová cesta se bude klikatit napříč svahem a zasáhne do jednotlivých výběhů. Lidé si momentálně v této části mohou prohlédnout jihoamerickou faunu, například tapíry či kapybary.

Nově k nim přibude také expozice jaguárů, na které v zoo pracují a chtějí ji dokončit v příštím roce. Jihoamerické šelmy se do Zlína vrátí po více než 25 letech. Zájemci je budou moci pozorovat ve venkovním výběhu s bazénem a počítá se i se zimní expozicí v prostředí připomínajícím tropický prales.

„Obě akce spolu souvisejí. Z nové cesty povede chodník právě k jaguárům. A věřím, že i v budoucnu se nám otevřou možnosti na nové zajímavé expozice po obou stranách cesty,“ přiblížil ředitel zoo.

Další výhodou bude, že touto částí zahrady projede vláček, který vozí návštěvníky. Zcela poprvé tak vznikne okružní trasa po celém areálu zoo.

Investice do cesty vyjde na osm milionů korun, z toho sedm milionů zaplatí město, zbytek zoo.

„Věřím, že do konce roku vysoutěžíme zhotovitele, zkraje roku se začne stavět, a když všechno dobře půjde, někdy v září by mohlo být hotovo,“ doufá Horský. Po dobu stavebních prací zůstane celá tato oblast průchozí.