Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

Deštivý květen pomohl půdě, zlepšení stavu podzemních vod ale jisté není

  • 14
Že po suchém březnu a dubnu přišel velmi deštivý květen a také první polovina června byla na srážky velmi štědrá, vítají zejména zemědělci. Dočasně zažehnali jednu z hrozeb – sucho.

„V květnu u nás spadlo 30 procent srážek nad normálem. Do spodních vod se to možná nedostane, ale vrchní zemědělská půda je dobrá,“ uvedl předseda představenstva Agrodružstva Morkovice Josef Uchytil.

„Počasí se po suchu změnilo, pořád prší, je spíše monzunové,“ všiml si předseda Zemědělského obchodního družstva Rataje Josef Sedláček.

I meteorologové registrují proměnu počasí, kdy suché období střídá deštivé, což je cyklus obvyklý spíše v tropech.

„Srážkový režim se v posledních letech mění a pozorujeme častější výskyt intenzivnějších srážek, které se vyskytují po suchých obdobích,“ řekla Gražyna Knozová z oddělení meteorologie a klimatologie Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v Brně.

Silný déšť potrápil i Zlínský kraj, v Otrokovicích vyplavil domy a kanceláře

„Dá se předpokládat, že se v budoucnu úhrny srážek měnit nebudou, ale bouřkové epizody budou častější, zatímco trvalé, ale méně vydatné srážky budou naopak řidší,“ dodala.

Ideální kvůli suchu ale je, když prší mírněji, souvisleji a delší dobu. Voda z průtrží mračen při bouřkách často odteče do potoků a řek a nestačí se vsáknout do půdy, která ji potřebuje.

Zlepšuje se i situace v hlubší vrstvě půdy

Deštivý květen potvrzují i čísla za Zlínský kraj. Celkem tady spadlo ve srovnání s normálem let 1981 až 2010 zhruba 120 procent srážek. Nejvíce ve Valašském Meziříčí (147 milimetrů) a v Horní Bečvě (144), nejméně ve Valašských Kloboukách (66) a ve Štítné nad Vláří – Popově (69). V průměru to bylo v celém kraji 97 milimetrů.

Deštivé květny však nejsou výjimkou. „Například na stanici Holešov úhrn srážek za květen překročil 100 milimetrů hned v osmi letech v období 1960 až 2020, naposledy v minulém roce 2019,“ upozornila Knozová.

Podle portálu InterSucho se díky dešťům situace s vodou v povrchové vrstvě do 40 centimetrů hloubky zlepšila natolik, že už nejde o sucho. V hlubší vrstvě od 40 do 100 centimetrů se situace už druhý týden zlepšuje s tím, že sucho je zhruba na polovině území České republiky. Zlínský kraj není aktuálně z velké části suchem ohrožený vůbec.

Jestli se ale voda dostane do podzemních vod, jejichž hladiny jsou velmi nízko, zatím není jisté.

„I přes příznivé srážky nepředpokládáme zásadní rozdíl do budoucna. Zatím se vše chová stejně jako v roce 2018, kdy bylo jedno z největších such za posledních několik dekád,“ řekla hydroložka Hana Hornová z brněnské pobočky ČHMÚ.