Slzy stromů z Valašska. Načervenalý jantar fascinuje laiky i odborníky

  10:22
Používal se jako ozdoba, proprieta k duchovním obřadům a údajně má léčivé účinky. Díky jantaru se také podařilo uchovat některé druhy živočichů, kteří na Zemi žili před mnoha miliony lety. Málokdo tuší, že jedno z mimořádných nalezišť jantaru bylo i ve Študlově na Zlínsku. Jeho příběh mapuje výstava, která je k vidění na malenovickém hradě.

Když se vystudovaný dekoratér a spolupracovník uherskobrodského muzea Svatopluk Krause v 50. letech toulal po jižním Valašsku, narazil na něco, z čeho se tajil dech. Sběratel minerálů zvedl ze země nejkrásnější valounek jantaru, jaký do té doby viděl. Hlíza byla skrytá asi čtyři centimetry pod zemí a po ohlazení povrchu a vyleštění byla čirá jako kapka rosy.

„Barvu měla žluto-oranžovou, a když na ni zasvítilo sluníčko, byla mnohem krásnější než všechny ostatní jantary z celého světa,“ popsal svůj nález v článku pro časopis Květy. „Dal jsem ji zasadit do přívěsku a daroval ho svojí ženě.“

Zpráva o Krauseho objevu probudila velký zájem o magický drahokam, kterému se přezdívá „slzy stromů“. Lidé jej znají v podobě blyštivých kamínků různých tvarů, šperků, ale i látky, která dokáže po miliony let uvěznit různé druhy drobných živočichů.

Ve Zlínském kraji je několik nalezišť jantaru. Představuje je výstava v Malenovicích. (srpen 2022)

Známý je především baltský jantar, obrovská naleziště jsou v Polsku či na Ukrajině. Málokdo však ví, že unikátní kousky jantaru v minulosti vydala i krajina v okolí Študlova na Zlínsku. Jeho neobyčejný příběh popisuje výstava nazvaná Jantar ze Študlova, perla moravských Karpat, která je do konce října k vidění v prostorách malenovického hradu.

První zmínky o nalezištích jantaru z oblasti jižního Valašska jsou ze 17. století. V jeho druhé polovině moravský lékař Hertod z Todtenfeldu napsal, že „v lesích panství Brumovského hojně se jantar vykopává“.

„Lidé jej tehdy nacházeli většinou ve vodních tocích. Systematicky se však jantaru ze Študlova začal věnovat až uznávaný mineralog Tomáš Kruťa přesně před osmdesáti lety. Častokrát projížděl region na kole s baťůžkem, sbíral a mapoval, co se kde nachází,“ popsala autorka výstavy a geoložka Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně Andrea Dovicová.

Klenot, který vznikal padesát milionů let

Fosilní pryskyřice, kterou miliony let proměnily v žádaný nerost, dostala podle naleziště i jméno – študlovit. Má typickou oranžovočervenou barvu a svými vlastnostmi připomíná slavnější baltský jantar.

„Traduje se, že když sem v 80. letech přijeli kvůli pořádání výstavy Moravského zemského muzea v Brně polští sběratelé, velmi se podivovali, jak kvalitní jantar se tu nachází,“ zmínila Dovicová.

Pryskyřice, která tvoří dnešní hodnotné nálezy, ze stromů vytekla před 45 až 50 miliony let. Nepocházela přímo odsud, ale dostala se sem v období intenzivních záplav v době, kdy docházelo k vrásnění Karpat. Aby jantar vznikl, potřeboval specifické podmínky. Pryskyřici musely ve vlhkém prostředí v krátkém čase překrýt vrstvy jílu. Tlak při vrásnění, změny teplot a další procesy pak jantar přetvořily do dnešní podoby.

Ukázka výronu pryskyřice ze stromu

„Ještě před několika lety se mělo za to, že študlovit je z pryskyřice listnatých stromů, a proto je výjimečný. Ale poslední průzkumy ukázaly, že šlo spíš o cypřišovité stromy jako túje, sekvoje, zeravy a podobně,“ podotkla muzejnice s tím, že v pryskyřici není podstatný rozdíl oproti současným dřevinám.

Skoro by se dalo říct, že bychom si jantar mohli vyrobit i dnes. Sesbírat pryskyřici a uložit do vlhkého prostředí a nasimulovat horotvorné procesy posledních padesáti milionů let by zřejmě nebyl až takový problém.

„Jen bychom museli počkat těch padesát milionů let,“ usmála se Dovicová. Největší kousek jantaru ze Študlova měřil 12 centimetrů a nalezl jej vášnivý sběratel Jaroslav Bednařík, který se na současné výstavě podílel. „Troufám si říct, že ve velikosti už jej žádný další nález nepřekoná. Byť se při čištění rozpadl na tři části a dnes má tři různé majitele,“ podotkla Dovicová.

Jak se dostal jantar do regionu, je záhadou

I když jsou zmínky o jantaru ze Študlova staré pár set let, lidé tuto nesmírně ceněnou komoditu znali už v pravěku. Slzám stromů se přisuzovaly různé mystické vlastnosti, byly například součástí hrobů vysoce postavených kněží. Léčivé účinky jsou jim připisovány dodnes.

Není výjimkou, že rodiče dávají dětem jantarové korálky, aby je ochránily před bolestí při růstu zoubků. Jantar se využíval také jako kadidlo, protože při zapálení má typickou pryskyřicovou vůni. Nedaleko Olomouce je po něm dokonce pojmenována hora Kadidlná, v jejímž okolí se našlo obrovské množství jantaru.

„Traduje se, že v dobách jantarové cesty, kterou tato surovina putovala do Středomoří, měl kus jantaru větší cenu než otrok,“ poznamenala Dovicová.

Právě tato cesta mohla kdysi vést i přes Valašsko. Některé teorie mluví o tom, že tu mohli jantar ve velkém těžit Keltové, což by dokládaly nějaké archeologické nálezy. Tato úvaha však ještě čeká na své potvrzení podložené novými nálezy.

Zajímavostí je, že aktuálně známá jantarová naleziště v regionu jsou velmi malá. „Ve Študlově jde jen o několik metrů čtverečních, kde vychází na povrch jantaronosné vrstvy. Nálezy jantaru byly zaznamenány rovněž ve Valašských Kloboukách. Raritou je jantar v pískovci od Bojkovic,“ řekla muzejnice.

Študlovit se vyskytuje v černouhelných slojkách v terénu kousek od potoka. Jde o hřbety v lese, které kdysi zřejmě vymodeloval vodní tok. O konkrétním místě však odborníci mluvit nechtějí a mají pochopitelné důvody. Jantar totiž vždy přitahoval pozornost a už v minulém století se do Študlova vydávaly rabovat skupiny kopáčů.

„Máme dokonce zprávy, že i po zahájení naší výstavy ve Študlově zaznamenali zvýšený pohyb lidí,“ sdělila Dovicová.

Neznámý druh hmyzu budou zkoumat vědci

Zároveň však hledače pokladů upozorňuje, že získat dnes pěkný kousek jantaru je skoro nemožné a žádné obohacení prohledáváním lesů nenajdou. Nejen proto, že jantar není možné odhalit detektorem ani skenerem, ale zkrátka proto, že na místě se už žádné dostupné kousky nejspíše nenacházejí.

„Získat tam něco pěkného bylo možné v 80. letech, dnes bychom byli radši, kdyby se lidé přišli podívat na naši výstavu. Navíc jsem přesvědčená, že případné další nálezy jantaru by měly sloužit především k odbornému zkoumání,“ uvedla.

Fosilie hmyzu v jantaru ze Študlova

Jako odstrašující případ mohou sloužit některá zplundrovaná naleziště na Ukrajině či v okolí Baltského moře, která vzali hledači útokem. Lidi pochopitelně přitahuje velká cena, která v poslední době – podobně jako u ostatních minerálů – raketově stoupla.

Pro vědce jsou však zajímavé z jiných důvodů. Největší pozornost poutají fosilie, v nichž uvázli někteří drobní živočichové. Nejčastěji šlo o hmyz, který se přilepil k výronu pryskyřice vyvěrajícímu ze stromu.

„Ve študlovitu jsme nafotili dva druhy hmyzu. Jednoho z živočichů, což je nohatý hmyzák s dlouhými tykadly, jsme poslali odborníkům na Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy. Docent Jakub Prokop nám vzkázal, že takový druh nemá analogii a po skončení výstavy jej budou zkoumat,“ dodala zlínská kurátorka.

  • Nejčtenější

Řidička autobusu vyjela s přelepenými kontrolkami závad. Jízdu zatrhla až policie

13. března 2024  15:26

Linkový autobus s cestujícími zastavili v pondělí dopoledne dopravní policisté v Holešově....

„Může nám zkazit život.“ Kritici proměny zlínského koupaliště podají žalobu

12. března 2024  12:44

Nespokojení obyvatelé zlínských Malenovic chtějí žalobou napadnout změnu územního plánu, již...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dálnice roste i na tekutých píscích. Silničáři poprvé stavěli mosty jinak

12. března 2024  8:42

Její trasu lemuje hned několik pískoven. To proto, že v její blízkosti je písčitá a na mnoha...

Psovi lezla žebra, byt byl plný výkalů. Hradištěm otřásl případ týrání

14. března 2024  10:21

Hrozivý případ týrání zvířat otřásl lidmi v Uherském Hradišti. Díky zásahu místních obyvatel...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zrušme VAR, zlobil se kouč Bohemky po další ztrátě. Bod ze Zlína je hořkosladký

16. března 2024  19:32

Zklamaný z výsledku, naštvaný na rozhodčí. Asistent českého áčka Jaroslav Veselý se na první...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Litoměřický vzkaz Zlínu: Staršímu týmu náš hokej nedělá dobře...

19. března 2024  9:06

Vybavujete si, jak kolovaly řeči o plesové sezoně, pokud se hokejovému Litvínovu nedařilo v...

Kulturní centrum za stamiliony bude, slíbilo vedení Rožnova. Hledá novou firmu

19. března 2024  8:34

Stavba Kulturního centra (KC) v Rožnově pod Radhoštěm je pořád reálná. To je hlavní výsledek...

Na akustickém koncertu ve zlínské galerii zahraje Janda hity Olympiku

18. března 2024  16:13

Do Zlína většinou jezdí zpívat na velké halové koncerty či vyprodaná vystoupení v Kongresovém...

Záchranáři vyjeli k otravě oxidem uhelnatým, žena a dítě skončily v nemocnici

18. března 2024  11:57

Záchranáři vyjížděli v pondělí ráno v Kroměříži k případu, který byl nahlášený jako lehčí zranění...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...