AUDIO: K mimozemšťanům dvanáct let poputuje i skladba ze Zlína

  • 12
V této chvíli už je na cestě. Desetisekundová skladba osmnáctiletého zlínského studenta se dostala mezi trojici nahrávek, které jsou součástí vzkazu pozemšťanů mimozemské civilizaci na planetě GJ 273b vzdálené od Země dvanáct světelných let.

„Chtěl jsem nastínit, jak u nás hudba zní. Upozornit na to, že taková hudba tady na Zemi existuje. Neměl jsem v hlavě nějaký vzkaz,“ konstatoval Darko Keteleš, student zlínské Střední školy filmové, multimediální a počítačových technologií, která sídlí na kudlovských ateliérech.

Jeho krátká elektronická skladba soutěžila s dalšími 400 z celého světa. Otevřenou soutěž vyhlásili pořadatelé Festivalu hudby, technologií a tvořivosti Sonar v Barceloně.

Z velkého množství vybrala porota pouze tři. Kromě českého studenta uspěli autoři ze Španělska a Ukrajiny.

„Na webové stránky jsem narazil asi pět měsíců před uzávěrkou a pak jsem si na to vzpomněl až den před koncem. Tak jsem vybral jednu svou skladbu z asi tří set, které mám v zásobě. Dokončil jsem ji, trochu upravil a poslal,“ vysvětlil.

„Snažil jsem se vytvořit něco, co zní vesmírně, vycházel jsem z elektronické hudby sedmdesátých let,“ doplnil.

Skladby mají být v cíli v roce 2030

Dohromady by k planetě obíhající kolem Luytenovy hvězdy v souhvězdí Malého psa mělo postupně doputovat 38 melodií, které vytvořili většinou účastníci zmíněného festivalu.

Organizátorům s tím pomáhá Katalánský institut kosmických studií a americká nezisková organizace METI. Ta posílá mimozemským civilizacím zakódovaná poselství přes velkou anténu v Norsku.

Mimo melodie neznámých autorů by si mimozemšťané mohli poslechnout skladbu francouzského autora a průkopníka elektronické hudby Jeana-Michela Jarrea.

Pořadatelé počítají s tím, že do cíle dorazí skladby za dvanáct let, tedy v roce 2030.

„To mi bude třicet let. Už to mám zapsané v kalendáři, abych náhodou nezapomněl, že v té době by mohla naši hudbu poslouchat jiná civilizace,“ svěřil se Keteleš.

Třetím rokem studuje multimediální tvorbu, mimo jiné filmový střih, psaní scénářů nebo fotografii. V budoucnu by se ale chtěl věnovat hlavně filmovému zvuku.