Studenti nové školy budou zkušenosti nabírat i v kroměřížské Květné zahradě zapsané na seznamu UNESCO.

Studenti nové školy budou zkušenosti nabírat i v kroměřížské Květné zahradě zapsané na seznamu UNESCO. | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Arcibiskupství zřídí v Kroměříži novou školu pro zemědělce a lesníky

  • 1
Čtyři nové učňovské obory, které v nabídce krajských středních škol schází, nabídne od září Střední odborná škola svatého Jana Boska. Zřizovat ji bude olomoucké arcibiskupství a otevře ji v Kroměříži.

„Výběr oborů je daný možnostmi. Po restitucích církev podniká v lesnictví a zemědělství, Zlínský kraj přitom lesnickou školu nemá,“ vysvětlil arcibiskup Jan Graubner.

Ojedinělá však bude i v rámci České republiky. Škola nabídne obory lesní mechanizátor, opravář lesnických strojů, zemědělec-farmář a zahradník. Poslední z nich bude mít naprosto unikátní zaměření na historické zahrady. Právě v Kroměříži se totiž nabízí spojení školy s péčí o zahrady zapsané na seznamu UNESCO.

Budoucí studenti si ale mohou zvolit i jiné zaměření – pod jedním oborem se skrývají specializace na pěstování lesa, okrasné zahradnictví nebo vinohradnictví a vinařství. Půjde o tříleté studium s možností maturitní nástavby.

Využijí volné prostory hotelové školy

Vyučovat se bude v části prostor, které nyní patří Střední odborné škole hotelové a služeb.

„Jsou tam volné kapacity jak pro výuku, tak i v domově mládeže. Jednu z budov škola využívá jen minimálně, a proto je i pro kraj výhodné ji dlouhodobě pronajmout,“ reagoval krajský radní pro školství Petr Gazdík.

Konkurovat si školy nebudou, hotelovka sice také nabízí obor zahradník, jde ale jiným směrem.

„Specializujeme se spíše na zelinářství a floristiku,“ potvrdil ředitel školy Petr Hajný.

Právě ve Zlínském kraji arcibiskupství nově spravuje velké plochy lesů a absolventi školy nebudou mít nouzi o uplatnění. Jaký bude zájem, to se teprve ukáže.

Tradiční pojetí zahradnického oboru zvolí ročně do deseti studentů. Historické zahrady však lákají, vzdělávacími akcemi, které pořádá zdejší zahradní centrum, už prošlo na 13 tisíc odborníků.