Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Strach z cizí zeleniny ničí i české pěstitele. Pomáhá ale biofarmářům

  • 0
Živí je stejná práce, přesto se části z nich nedaří. Řeč je o farmářích. Zatímco čeští zelináři už kvůli obavě z bakterie E. coli prodělali asi 24 milionů korun, biofarmářům se daří. Těm ve Zlínském kraji zákazníků přibývá. Lidé totiž věří potravinám od pěstitelů, které osobně znají.

Kvůli panice kolem šíření bakterie E. coli museli zelináři zlevnit zboží v obchodech, naopak ekofarmy mají zakázek dost. A právě Zlínský kraj patří z tohoto hlediska mezi nejsilnější v celém Česku.

"Celá aféra týkající se zeleniny se nás naštěstí nedotkla. Naopak mám pocit, že zákazníci spíš přibývají," líčí Markéta Košařová, která s manželem vlastní rodinné hospodářství v Lukově u Zlína. "Lidé vědí, že nám mohou věřit. Všechno pěstujeme sami pod sluncem, v přírodě a bez chemie," dodala.

"Žádný úbytek v oblasti prodeje biozeleniny od našich farmářů jsme nezaznamenali, trend je spíš opačný," souhlasí Kateřina Nesrstová, manažerka společnost PRO-BIO, což je celostátní svaz ekologických zemědělců, zpracovatelů a prodejců biopotravin.

Lidé vsadili na produkty, u kterých vědí odkud pocházejí. Často mají i osobní kontakty na majitele. "Navíc se mohou do farmy zajet podívat a zeleninu si na místě vybrat nebo zjistit, jak se pěstuje," vysvětila Nesrstová.

Podle majitele ekofarmy Nětčice Jiřího Kargera lidé přestávají důvěřovat certifikátům. "Musejí vás osobně znát a důvěřovat vašemu zboží," popsal Karger, který zeleninu pěstuje asi dvacet let.

Čeští zelináři: S nákazou nemáme nic společného

Kromě toho mají lidé obavu i z domácí zeleniny, i když těžko pochopitelnou. Obchodní řetězce už prodávají některé ovoce a zeleninu s obrovskými slevami. "Naši zákazníci se nemusejí bát české zeleniny, o tom jsem přesvědčený. Bohužel myšlení národa je tak zdeformované, že i ti nejotrlejší začínají nad českou zeleninou váhat a kolem pultů přešlapují," řekl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman.

Šíření nákazy E. coli po Evropě má pro české zelináře zdrcující dopady. A to i přes to, že s okurkami či jinými potenciálními zdroji nákazy, která vypukla v Německu, nemají nic společného. Lidé u nich přestali zeleninu nakupovat.

"Ve Zlínském kraji bude dopad menší, není tu tolik zelinářů. Nejhorší situace je v Jihomoravském, Středočeském a Ústeckém kraji," upozornil Zeman. Zelináři už vyčíslili ztráty v souvislosti se zabijáckou bakterií na jeden milion eur. Není to ale konečné číslo, ztráta každý den narůstá a důvěra lidí v zeleninu na pultech klesá.