Kvůli panice kolem šíření bakterie E. coli museli zelináři zlevnit zboží v obchodech, naopak ekofarmy mají zakázek dost. A právě Zlínský kraj patří z tohoto hlediska mezi nejsilnější v celém Česku.
"Celá aféra týkající se zeleniny se nás naštěstí nedotkla. Naopak mám pocit, že zákazníci spíš přibývají," líčí Markéta Košařová, která s manželem vlastní rodinné hospodářství v Lukově u Zlína. "Lidé vědí, že nám mohou věřit. Všechno pěstujeme sami pod sluncem, v přírodě a bez chemie," dodala.
"Žádný úbytek v oblasti prodeje biozeleniny od našich farmářů jsme nezaznamenali, trend je spíš opačný," souhlasí Kateřina Nesrstová, manažerka společnost PRO-BIO, což je celostátní svaz ekologických zemědělců, zpracovatelů a prodejců biopotravin.
Lidé vsadili na produkty, u kterých vědí odkud pocházejí. Často mají i osobní kontakty na majitele. "Navíc se mohou do farmy zajet podívat a zeleninu si na místě vybrat nebo zjistit, jak se pěstuje," vysvětila Nesrstová.
Podle majitele ekofarmy Nětčice Jiřího Kargera lidé přestávají důvěřovat certifikátům. "Musejí vás osobně znát a důvěřovat vašemu zboží," popsal Karger, který zeleninu pěstuje asi dvacet let.
Čeští zelináři: S nákazou nemáme nic společného
Kromě toho mají lidé obavu i z domácí zeleniny, i když těžko pochopitelnou. Obchodní řetězce už prodávají některé ovoce a zeleninu s obrovskými slevami. "Naši zákazníci se nemusejí bát české zeleniny, o tom jsem přesvědčený. Bohužel myšlení národa je tak zdeformované, že i ti nejotrlejší začínají nad českou zeleninou váhat a kolem pultů přešlapují," řekl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman.
Šíření nákazy E. coli po Evropě má pro české zelináře zdrcující dopady. A to i přes to, že s okurkami či jinými potenciálními zdroji nákazy, která vypukla v Německu, nemají nic společného. Lidé u nich přestali zeleninu nakupovat.
"Ve Zlínském kraji bude dopad menší, není tu tolik zelinářů. Nejhorší situace je v Jihomoravském, Středočeském a Ústeckém kraji," upozornil Zeman. Zelináři už vyčíslili ztráty v souvislosti se zabijáckou bakterií na jeden milion eur. Není to ale konečné číslo, ztráta každý den narůstá a důvěra lidí v zeleninu na pultech klesá.